YÖK'ten inanılmaz çelişki

Abone ol

Eğitim hastanesi olmayan vakıf üniversitelerine tıp fakültesi için öğrenci kaydına izin vermeyen YÖK, Bedrettin Dalan’ın Yeditepe Üniversitesi için bu kuralı işletmiyor

Bünyesinde eğitim hastanesi bulunmayan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne ÖSS ile öğrenci alım hakkı tanınırken; aynı durumdaki Kadir Has Üniversitesi’ne ise, yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle izin verilmiyor.

PROFESÖRÜN İSYANI

Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil, “YÖK geçen yıl ‘Hastane üniversitenin olmalı’ diyerek, fakülteye öğrenci kayıt izni vermedi. Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi, Florence Nightingale hastanelerinin bütün imkânlarından faydalanıyor. Aynı zamanda eğitim hastanesi olarak bu hastaneleri kullanıyor” açıklamalarını değerlendiren Vakit'in haberi ile ilgili olarak YÖK’ten herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yükseköğretim Kurulu, bünyelerinde tıp fakülteleri bulunan vakıf üniversiteleri arasında ayrımcılık yapıyor. Eğitim hastanesi olmayan vakıf üniversitelerine tıp fakültesi için öğrenci kayıt hakkı izni vermeyen YÖK, İSTEK Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan’ın Yeditepe Üniversitesi için bu kuralı işletmedi.

YÖK, eğitim hastanesi bulunmayan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne ÖSS ile öğrenci alım hakkı tanırken; aynı durumdaki Kadir Has Üniversitesi’ne yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermedi.

ÖSS KILAVUZUNDAKİ ÇARPIKLIK

Yeditepe Üniversitesi için Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin öğrenci alımı şartlarını düzenleyen 13. maddesi hiçe sayılıyor. ÖSS’ye giren öğrencilere dağıtılan tercih formlarında, kendisine ait eğitim hastanesi olmamasına rağmen Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi yer alırken, aynı konumdaki Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne ise yer verilmiyor.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSYAN EDİYOR

Kadir Has Üniversitesi’ne uygulanan çifte standardı, üniversitenin Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil açıkladı. Efendigil, “YÖK geçen yıl ‘Hastane üniversitenin olmalı’ diyerek fakülteye öğrenci vermedi. Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi, Florence Nightingale hastanelerinin bütün imkânlarından faydalanıyor. Aynı zamanda eğitim hastanesi olarak bu hastaneleri kullanıyor” dedi.

YÖNETMELİĞİ TAKAN YOK

YÖK’ün kıyağıyla öğrenci alan Yeditepe Üniversitesi’ne, aynı yönetmeliğin 22. maddesi gereği ceza verilmesi gerekiyor. Ancak Yeditepe Üniversitesi için 13. madde işletilmediği için, 22. madde de yok sayılıyor. “Faaliyetten Alıkoyma ve Kapatma” suçlarını düzenleyen 22. maddenin Yeditepe Üniversitesi için işletilmesi halinde, üniversite veya sözkonusu kurumun kapatılması gerekiyor. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne öğrenci kabul etme hakkının verilmiş olması, YÖK’ün çifte standardını açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

Yeditepe Üniversitesi, kendi eğitim ve araştırma hastanelerinin bulunmadığını kabul ediyor. Üniversite, Sağlık Bakanlığı ile anlaşma yaptıklarını ve devlet hastanelerinin imkânlarından yararlandıklarını iddia ediyor.

Yeditepe Üniversitesi’ne uygulanan kıyakla ilgili, üniversitenin kurucusu Bedrettin Dalan’ın ağzını ise bıçak açmıyor. Dün konuyla ilgili defalarca aradığımız Dalan’dan sorularımıza cevap gelmedi. YÖK de bu konuda susuyor. Dalan’a kıyak anlamı taşıyan tıp fakültesi olayının, Gürüz’le Dalan arasındaki yakın ilişkiler sayesinde hallolduğu da öne sürülüyor.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

YÖK, Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 13 ve 22. maddesi şu şekilde:

Madde 13: a) Söz konusu birimlerin ve özellikle bu yönetmeliğin 9. maddesinde belirtilen zorunlu eğitim programları ile ilgili olarak eğitim-öğretim, staj, uygulama ve araştırma faaliyetlerinin yürütülebilmesi için gerekli derslikler, konferans salonu, laboratuvar ve sosyal tesislerin hazır olması için alınmış bulunan tedbirleri, eşdeğer devlet yükseköğretim kurumundaki ölçülerde kütüphane kurulması için ödenek ayrılıp ayrılmadığını, varsa kamu veya özel sektör kuruluşlarıyla yapılmış anlaşmaları inceler.

Komisyonca hazırlanacak rapor, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunulur, Başkanlıkça rapor Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun gündemine alınır, yapılan müzakereler sonunda, eğitim-öğretim faaliyeti için hazırlıkların yeterli olup, Eylül ayı sonuna kadar tamamlanacağına kesin kanaat getirilen birimlere öğrenci alınmasına Yürütme Kurulu kararı ile izin verilir.

Eğitim-öğretim yılı başında taahhüt edilen hususların yerine getirilmediği tespit edilirse, bu yönetmeliğin 22. maddesi hükümleri uygulanır.

MADDE 22. Vakıf yükseköğretim kurumlarında;

a) Kanun ve yönetmelik hükümlerine ve tespit edilen esaslara aykırı hareket edildiği,

b) Bu yönetmeliğin 13. maddesi uyarınca, eğitim-öğretime başlanmasına izin verildiği halde, özellikle yönetmeliğin 9. maddesinde belirtilen zorunlu eğitim programlarında ve öğrenci alınacağı ilan edilen diğer programlarda eğitimin yürtülmesinin mümkün olmadığı durumlarda (...) ilgili yükseköğretim kurumu veya birimi Yükseköğretim Genel Kurulu kararı ile faaliyetten alıkonur ve kapatılır.

ani
Günün Önemli Haberleri