YÖK'ten ilahiyatlara darbe
Abone olYÖK, Malatya İnönü, Eskişehir Osmangazi ve Van 100. Yıl Üniversitesi ilahiyat fakültelerine kontenjan vermedi. YÖK'ün bu kararı öğretmen açığını arttıracak.
YÖK, ilahiyat fakültelerine bir kez daha kontenjan darbesi vurdu. 2005 ÖSS'yle ilahiyat fakültelerine alınacak öğrenci sayısı sınırlı tutuldu. YÖK, 3 İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alınmasına yine izin vermedi. YÖK'ün, kontenjanı sınırlı tutması Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığı ile iyi yetişmiş din görevlisi açığını daha da arttıracak. YÖK Genel Kurulu'nun geçen hafta yapılan toplantısında fakültelerin 2005-2006 eğitim öğretim yılındaki kontenjanları kesinleştirildi.
Genel Kurul'da, Malatya İnönü Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Van 100. Yıl Üniversitesi ilahiyat fakültelerine yine kontenjan çıkmadı.
Kontenjan istememişler
İnönü, Osmangazi ve 100. Yıl Üniversitesi rektörlüklerinin YÖK'ten bu fakülteleri için kontenjan talebinde bile bulunmadıkları öğrenildi. 3 üniversite rektörünün YÖK'ün izin vermeyeceği ihtimalini gözönüne alarak kontenjan talebinde bulunmadığı belirtildi. Van 100. Yıl Üniversitesi'ne 2000 yılından itibaren öğrenci alınmasına izin verilmiyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ise 8 yıl önce kurulmasına rağmen hiç öğrenci almadı ve eğitim yapamadı.
Kontenjanlar yetersiz kaldı
YÖK Genel Kurulu'nda sadece Marmara, Ankara ve Dokuz Eylül ilahiyat fakültelerinin kontenjanlarının çok sınırlı miktarda arttırıldığı öğrenildi. YÖK'ün bu fakültelere tanıdığı 955 kontenjan sayısının 2005-2006 eğitim öğretim yılında 1000 civarında olacağı belirtildi. YÖK, 1997 ylından itibaren İlahiyat fakültelerinin kontenjanlarını azaltmaya başladı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1997 yılında 360 öğrenci alırken, geçtiğimiz yıl ise sadece 60 öğrenci alabildi. Diğer fakültelerin kontenjanları da düşürülürken, birçok fakülteye sadece 20-30 öğrenci alınmasına izin verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığının bulunduğu ancak bu açığın kapatılmasının mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. İlahiyat fakültesi kontenjanlarının sınırlı tutulması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışacak iyi eğitimli din adamı açığının ortaya çıkacağı da belirtiliyor.
Haber: Bilal Çetin
Kaynak: