Yoksul çocuklar daha çok içiyor
Abone olEkonomik durumu çok kötü olan ailelerin çocuklarının daha fazla alkol, sigara ve esrar tükettikleri belirlendi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Madde Kullanımını Önleme ve İzleme Büro Amiri Ali Ünlü, Antalya'da bugün sona eren TUBİM Uyuşturucu Konferansı'nda, İstanbul'daki liselerde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Ünlü'nün verdiği bilgiye göre, Mayıs-Haziran 2010 tarihlerinde İstanbul'daki 28 ilçede, 154 lisedeki 31 bin 272 öğrenciye anket uygulandı.
Öğrencilerin madde bağımlılığına yönelik araştırmada, "Hayatım boyunca en az bir kez sigara içtim", "Hayatımda herhangi bir türden alkollü içki kullandım" ve "Hayatımda en az bir kez esrar kullandım" cevabını verenlere, madde kullanımına neden olan bireysel, çevresel ve sosyal faktörleri saptamak için sorular soruldu.
Orta gelir grubu
Araştırmaya göre, ailesinin ekonomik durumu çok kötü olan öğrencilerde sigara, alkol ve esrar kullanımı daha yaygın. Bu öğrencilerin yüzde 51'i en az bir kez sigara ve yüzde 7'si en az bir kez esrar içtiklerini belirtirken, yüzde 36,3'ü de alkollü içki kullandıklarını ifade etti.
Araştırmada, orta gelir sınıfındaki ailelerin çocuklarında esrar kullanımının en az olduğu saptandı. Ailesinin ekonomik durumu çok iyi olan öğrencilerin yüzde 4'ü hayatlarında en az bir kez esrar kullanırken, orta sınıf gelir grubundaki ailelerin çocuklarında bu oran yüzde 2,8 - 3,1 olarak saptandı.
Kardeşi olmayan öğrencilerde alkol kullanımı daha çok
Araştırmada, tek çocuk olan öğrencilerde alkol kullanımının daha yaygın olduğu ortaya çıktı. Tek çocuk olan öğrencilerin yüzde 50,4'ü alkollü içki kullandıklarını belirtirken, bu oran 4 kardeş olanlarda yüzde 23,9'a, 7 kardeş olanlarda yüzde 19,7'ye geriliyor. 8 ve daha fazla kardeşi olduğunu beyan eden öğrencilerde ise sigara ve esrar kullanımı daha çok görülüyor. 8 ve daha fazla kardeşi olan öğrencilerin yüzde 52,9'u sigara, yüzde 5,1'i ise esrar içiyor.
Ailelerin eğitim düzeyinin etkisi
Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri ise ailelerin eğitim düzeylerinde ortaya çıktı.
Annesi üniversite mezunu olan gençlerin, yaşıtlarına göre daha az oranda sigara ve esrar içtikleri, buna karşın daha çok alkol tükettikleri belirlendi.
Annesi üniversite mezunu olan öğrencilerin yüzde 38'i en az bir kez sigara içerken, bu oran okuryazar olmayan ebeveynlerin çocuklarında yüzde 46,6'ya çıktı.
Üniversite mezunu anneye sahip çocukların yüzde 2.6'sı esrar içerken, aynı oran okuryazar olmayan ebeveynde yüzde 3,5 olarak belirlendi. Annesi üniversiteden mezun gençlerin yüzde 53,5'i ise hayatlarında en az bir kez alkol tükettiklerini ifade etti. Bu oran okuryazar olmayan anneye sahip gençlerde ise yüzde 21,1 olarak dikkati çekti.
İstanbul'da doğanlar daha çok alkol tüketiyor
Araştırmada İstanbul'da doğan gençlerin diğerlerine oranla daha fazla alkol kullandıkları ortaya çıktı. İstanbul'da doğanların yüzde 33,9'u alkol kullandığını bildirirken, bu oran İstanbul'da doğmayanlarda yüzde 28'e geriledi.
Bu arada annesi çalışan gençlerin yüzde 46,3'ünün hayatları boyunca en az bir kez sigara içtiği, yüzde 43,6'sının alkol kullandığı, yüzde 4,1'inin ise esrar içtiği belirlendi.
Annesi ev hanımı olan çocukların ise yüzde 43,9'unun sigara, yüzde 28,8'inin alkol, yüzde 3'ünün ise esrar kullandığı ortaya çıktı.
Ebeveynlerin etkisi
Hafta içi okuldan sonra vaktini ebeveynleri ile geçiren öğrencilerde madde kullanımı yaşıtlarına göre anlamlı oranda az çıktı. Bu çocukların yüzde 36,4'ü en az bir kez sigara, yüzde 23,9'u alkol, yüzde 1,7'si ise esrar içtiklerini vurgularken, zamanlarını aileleriyle geçirmeyen öğrencilerin yüzde 54'ünün sigara, yüzde 37,5'inin alkol, yüzde 6,8'inin ise esrar kullandıkları saptandı.
Hafta sonlarını aileleriyle geçiren öğrencilerin yüzde 35'inin sigara, yüzde 21,8'inin alkol, yüzde 1,9'unun hayatları boyunca en az bir kez esrar içtiklerini ortaya koyan araştırmada, hafta sonlarını aileleriyle geçirmeyen öğrencilerdeki madde kullanımı yaygınlığı dikkati çekti.
Bu öğrencilerin yüzde 58,3'ünün sigara, yüzde 41,4'ünün alkol, yüzde 8,3'ünün ise esrar içtikleri belirlendi.
Araştırmada, saat 20.00'den sonra dışarı çıkan öğrencilerde madde kullanımına da bakıldı. Her akşam dışarı çıkan öğrencilerin yüzde 60,7'sinin sigara, yüzde 42,8'inin alkol, yüzde 9,2'sinin ise esrar içtikleri belirlendi.
Buna karşın hiç dışarı çıkmayan öğrencilerin yüzde 37,1'inin sigara, yüzde 24,4'ünün alkol, yüzde 1,9'unun ise esrar kullandığı saptandı.
Araştırmaya göre, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarını tanıması sigara, içki ve alkol kullanımını azaltıyor.
Ebeveynleri arkadaşlarını tanıyan gençlerin yüzde 42'si en az bir kez sigara içerken, bu oran anne-babası arkadaşlarını tanımayan gençlerde yüzde 56,7'e çıkıyor.
Alkol kullanan gençlerin yüzde 31'inin ailesi arkadaşlarını tanırken, bu oran tanımayanlarda yüzde 35,6'ya yükseliyor. Ebeveynleri arkadaşlarını tanımayan gençlerin yüzde 8,2'si esrar kullandığını belirtirken, bu oran anne-babası arkadaşlarını tanıyan öğrencilerde yüzde 2,5'e geriliyor.