Yılın üçkağıtçısına ödül

Abone ol

TMD Başkanı Selçuk Güzenge, "Taklit ve sahte ürünlere karşı yapılan mücadele bu reklamla ifade buldu" dedi.

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, televizyonlarda yayınlanan cips (A La Turca) reklamında izleyenleri gülmekten kırıp geçirdiği son yılların en komik üç kağıtçı tiplemesiyle 'janjanlı' bir ödül almaya hazırlanıyor. Yaptığı espirileri gündelik hayatımıza 'kımıl kımıl' yerleşen, yediden yetmişe herkesin sempatisini kazanan Cem Yılmaz, 'eğitim şart' diyerek taklit ve sahte ürünlere karşı mücadele eden Tescilli Markalar Derneği'nden(TMD) teşekkür ödülü alacak. TMD Başkanı Selçuk Güzenge, taklit ve sahte ürünlere karşı yıllardır yürüttükleri mücadeleyi sembolleştiren reklamda Cem Yılmaz'ın başarısını takdir ettiklerini ifade ederek 'Bizim yıllarca dile getirdiğimiz taklit ve sahteciliği Cem Yılmaz hicvederek toplumun hafızasına kazıdı. İlk kez taklitçiliğe karşı böyle etik bir reklam filmi yapıldı. Bu nedenle ünlü komedyenle birlikte rol alan diğer sanatçılara ve reklam ajansına bir gece düzenleyerek bir teşekkür ödülü vermek istiyoruz.' dedi.

4 yıl hapis, 34 milyar ceza

Üçkağıtçı doktor ve şebekesinin maceraları ilgiyle izlenip, yeni versiyonları merakla beklenirken önümüzdeki günlerde Cem Yılmaz mahkemede 4 yıl ağır hapisle yargılanarak, 34 milyarlık para cezasını ise ödemesi gündeme gelecek. Reklamda, izbe bir ortamda imal ettikleri cipsleri, ünlü bir markanın taklit ambalaj paketleri ile piyasaya sürmeye hazırlanırken baskına uğrayan Cem Yılmaz'ın sonraki reklamlarda başına neler geleceği merakla bekleniyor. Şu an bilinen tek şey ise metinlerini kendisinin yazdığı reklamların devamında Cem Yılmaz, tüm cinliğine rağmen mahkemeye çıkmaktan kurtulamayacak. Mali Şube'nin baskınıyla ürünleri ve taklit ambalaj paketleri ele geçirilen üç kişilik şebekenin başına gelenler komik enstantanelerle sunulurken, Cem Yılmaz bu olayları gerçek hayatta yaşasaydı akla karayı seçmek zorunda kalacak ve süper zekası hiçbir işe yaramayacaktı. Çünkü yasalara göre taklit ürün imalatı yaptığı için 2 ile 4 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanarak 34 milyar lira ağır para cezası ödemek zorunda kalacak ve 1 yıl da ticaretten men edilecekti.

Mal kaçırıyorlar

Marmara Patent Ofisi avukatlarından Deniz Dinar ise taklit ve sahte ürün mücadelesinde yaşanan aksaklıkları yetkili makamların yeterince bu konuyu önemsememelerine bağlıyor. Dinar, taklitçilerin kanunlardaki boşlukları çok iyi kullandıklarını ifade ederek şöyle devam ediyor: 'Avrupa ülkelerinde polis ve zabıta bu tür ürünleri gördüğü anda işlem yapabiliyor. Ancak bizde savcılıktan yazılı belgeniz olmadan taklit ürün satan yerde gözünüzle görseniz dahi arama, el koyma yapamıyorsunuz. Mahkemeye gidiyorsunuz ve önce o ürünün taklit olduğunun bilirkişi raporuyla tespit edilmesi gerekiyor. Örneğin bir savcılık sizin yaptığınız başvuruyu hemen işleme koyarken, başka bölgede ise savcılık kanunlardan dolayı prosedürün uzamasını sağlayan pek çok şeyi yapıyor. Dolayısıyla savcılıktan belgenizi aldınız, polisle baskına gidiyorsunuz. O süreçte ise maalesef ki pek çok kere taklitçilerin bu baskınlardan nasıl oluyorsa haberleri oluyor. Ürünleri bulamıyoruz.'

Taklit üretime verilen cezalar

Türkiye'deki yasalar göre marka, tasarım, patent veya faydalı modeli taklit edilen mallar Cumhuriyet Savcılığı'na müracaat edilerek Mali Polis aracılığıyla hızla toplattırılıyor. Marka sahibi, taklitçinin mallarının toplattırılmasından öte tüm kazanç kayıplarının veya taklitçinin taklit ürünü satmak suretiyle elde ettiği tüm geliri tahsil edebiliyor. Masraflarını taklit edenden almak suretiyle tüm ülkede yayınlanan gazetelerde ilan ettirebiliyor. Taklit ürünün yapımında kullanılan makine ve teçhizata el konulabildiği gibi ticaretten men cezaları da verilebiliyor. Taklit ürünler imha edilebileceği gibi belirli koşullar altında sınai hak sahibinin mülkiyetine de bırakılabiliyor.

Kullanana ceza yok

Taklit ya da sahte ürün tüketen ya da kullananlar herhangi bir cezaya çarptırılmıyorlar. Dünyada kullanıcılara karşı da yaptırım uygulanması tartışılırken, bunu uygulayan tek ülke ise Fransa. Avukat Vehbi Kahveci, Türkiye'de pek çok ünlünün bile bile taklit giyim eşyasından, çantaya, kol saatine kadar ürünü satın aldığını hatırlatarak 'Tüketici için ceza yok. Ancak mağazasında, dükkanında tek bir tane dahi taklit ürün bulunduranlar için ceza var. Satmak için üç beş tane bulunduranla beş bin adet üreten aynı cezayı alıyor. Bunlara düzenleme getirilmesi, cezaların daha da ağırlaştırılması gerekiyor' diyor.

Yürütülen mücadelede yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Vehbi Kahveci, taklit ya da sahte ürün imal edilen ya da bulundurulan yerlere baskın yapılması için marka sahibinin şikayetinin şart olduğunu belirtiyor.

Günün Önemli Haberleri