Yıldırım'dan peş peşe İstanbul vaatleri
Abone olTBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul için en büyük vaadinin sürekli akan trafik olduğunu söyledi. İşte Yıldırım'ın hayalindeki İstanbul...
TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul'a olan borcunu ödeme zamanı geldiğini söyledi. Türk milletinin 15 Temmuz'da destan yazdığını söyleyen Yıldırım, İstanbul'un altyapı konusunda eksikliği olmadığını, sırada ise üst yapının tamamlanması olduğunu söyledi.
Yıldırım, dün İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) şubat olağan meclis toplantısındaki konuşmasının başında, merhum İTO Başkanı İbrahim Çağlar için dua etti.
İTO'nun İstanbul ekonomisinin kalbi olduğunu dile getiren Yıldırım, İstanbulluluk kavramının önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Binali Yıldırım, Türkiye'nin dört bir yanından gelenlerin İstanbul'da ahenk içerisinde çok güzel bir karışım ortaya çıkardığını belirterek, İstanbul'un iyi olmasının Türkiye'nin genelini etkileyeceğini kaydetti.
İstanbul'un Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu anlatan Yıldırım, "İstanbul ayrı bir ülke olsaydı AB'nin 13. büyük ülkesi, dünyanın da 41. büyük ülkesi olurdu. Tarihimizden ve medeniyetimizden İstanbul'u çıkarırsak geriye çok az şey kalır. Çanakkale'ye dayanan düşmanın asıl hedefi İstanbul'du. Çünkü İstanbul Türkler'in kalbidir." diye konuştu.
"TOPLAM MEVDUATIN YÜZDE 45'İ İSTANBUL'DA"
Yıldırım, İstanbul'un Türkiye ekonomisindeki yerine ilişkin bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi:
"İstanbul her anlamda lider bir şehirdir. Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 45'i İstanbul'da. 206 üniversitenin 61'i İstanbul'da, İstanbul aynı zamanda bir öğrenci şehri. TBMM, üyelerinin de altıda biri İstanbul'dan seçiliyor. Dolayısıyla, siyaset Ankara'da yapılsa da, Türkiye'nin resmi başkenti Ankara olsa da ticareti ve ekonominin başkenti İstanbul. Bu hiçbir tartışmaya mahal olmadan bilinen bir gerçektir.
SORUNLARI BİR BİR ANLATTI
Bütün istihdamın yüzde 67'si hizmet sektöründen geliyor. Bu şaşılacak şey değil. Tüm büyükşehirlerde böyle. Bugün yüzde 20'nin altına düştü köylerdekü nüfus. İstanbul'un sorunu ne? İstanbul'un sorunu çok hızlı şehirleşmesi. Bunun getirdiği alt yapı sorunları var, trafik sorunları var, otopark sorunları var, yeşil alan sorunu var, güvenlik sorunu var, bağımlılık sorunu var. Tüm bunlar ortada. Türkiye'nin yüz ölçümünün binde 7'si İstanbul! Toplum nüfusunun ise yüzde 20'sini barındırıyor. Binde 7'lik bir alana nüfusun yüzde 20'sini getirdiğiniz de sorun olmamasının imkanı yok. Yapılan aymazlıklar, yapılan yanlışlar kuralların görmezden gelinmesi de sorunu ağırlaştırılmış. İmar planları yapılırken sözde otopark koşulu var. Hiç yapanı gördünüz mü?
"İSTANBUL'DA SÜREKLİ AKAN BİR TRAFİK"
Kaldı ki yüz kişi başına düşen araç miktarı 3.6! Bu oran Yunanistan'da beşin üzerinde. Yani araç sayısı artmaya devam edecek. Toplu ulaşım... Raylı sisteme biz Lodra ile birlikte başlamış İstanbul, 1887'de. İlk kazmayı Londra'da vurmuşlar bizde de Karaköy Tünel hattını. Biz 800 metrede kalmışız Londra 400 kilometre yapmış ikibinli yıllarda. Ne kadar geri olduğumuzun göstergesi.
Şimdi 45 kilometreydi Cumhurbaşkanımız, başbakan olduğunda. Şu anda ne kadar? 170 kilometre... Devam eden ne kadar 284 kilometre. Hedef gelecek beş yıl içerisinde raylı sistemin uzunluğu 517 kilometre olacak ve bugün yüzde 18 olan toplu ulaşımdaki pay yüzde 48,5 olacak. O zaman İstanbul trafiği gözle görülür şekilde rahatlayacak. Bakın benden şunu beklemeyin. İstanbullu beni seçerse yüzde yüz trafik sorununu çözecem dersem inanmayın. Dünyada bunu halleden hiçbir büyükşehir yok. Peki ben neyi vaadediyorum. Sürekli akan bir trafik vaadiyorum. Sürekli akacak, 80 kilometre olmayacak, belki 20 kilometreye düşecek ama dur kalklar olmayacak. Sürdürülebilir ve katlanabilir bir trafik İstanbul için mümkün!
"TÜRKİYE 15 TEMMUZ'DA DESTAN YAZDI"
Yıldırım, AK Parti'nin iktidar olduktan sonra birçok engelle karşılaştığını dile getirerek, e-muhtıra, kumpas davaları, Gezi Parkı olayları, 17/25 Aralık, 15 Temmuz darbe girişiminin bu engellemelerden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 15 Temmuz'da büyük bir destan yazdığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Başta Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz olmak üzere milletin tamamı o gün meydanlardaydı, o gece meydanlardaydı. O gece kadını erkeği, genci yaşlısı herkes ülke için, demokrasi için, bayrak için yollara ve meydanlara indi. Ay-yıldızlı bayrağımız inmedi, ezanlar dinmedi, alçaklar hak ettikleri cezayı gördü. Böyle bir milletin ferdi olmaktan o gece büyük bir gurur duydum. Rabb'imize şükrettik. O gece medya da çok güzel bir sınav verdi. Aynı zamanda savcılarımız hemen harekete geçti. İşlemleri yapmaya başladılar. Ordu ve polis içerisindeki vatansever evlatlarımız üzerlerine düşen görevleri yaptı. Bu belayı da defettik."
Yıldırım, konuşmasının devamında neden İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı olduğuna değinerek, "11 yaşımda bu şehre geldim. Birçoğunuz da benim gibi memleketinden daha güzel bir gelecek için İstanbul'a gelmiş olabilir. Ortaokul, lise ve üniversite okudum. Burada evlendim. Burada yuva kurdum, çocuk ve torun sahibi oldum. 11 yaşındaki Binali'den bugünkü Binali Yıldırım'a gelişimle ilgili her türlü yaşadığım gelişmeleri bu şehre borçluyum. Şimdi Peygamberimizin müjdelediği İstanbul'a borcumu ödeme vaktimin geldiğini düşünüyorum. Yetmedi İstanbul 2002'de beni milletvekili seçti ve Ankara'ya gönderdi. Bakan oldum 11 seneden fazla. Ulaştırma bakanlarının ortalama kalış süresi 8,5 ay. 11.5 yılı boşuna geçirmedim. Türkiye'nin her tarafına her noktasına hizmet götürdüm." diye konuştu.
Türkiye'nin ve İstanbul'un altyapı konusunda eksikliği olmadığını ifade eden Yıldırım, sırada ise üst yapının tamamlanması olduğunu söyledi.