Yılbaşında çam kesmeyin, dikin !

Abone ol

Yılbaşı öncesinde çam ağaçlarının kutlamalarda süslemek amacıyla kesilmesinin önlenmesine dikkat çekiliyor.

Zonguldak'ta, yılbaşında çam ağacı kesilmemesi konusunda halkı bilinçlendirmek için ''Yılbaşında dikili çamınız'' olsun çağrısı yapılarak, ücretsiz 10 bin adet fidan dağıtılacak.

Ağaçları kutsal sayan Asurluların, özellikle yaprak dökmeyen çam ve servi gibi ağaçları, bereketin ve ölümsüzlüğün simgesi sayarak boğa yumurtasıyla süsleme inancı, günümüzde kentleşmeye bağlı olarak yeni yılda eve getirilen ağaçların süslenmesi şeklinde devam ediyor.
Yılbaşı öncesinde çam ağaçlarının kutlamalarda süslemek amacıyla kesilmesinin önlenmesine dikkati çekmenin yanı sıra vatandaşların Kurban Bayramı'nda mezarlıklara dikmeleri için İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce çoğunluğu çam olmak üzere akasya, ıhlamur ve servi gibi fidanlar dağıtılacak.

İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu, fidandağıtımlarının yılbaşından önce gerçekleştirilmesinin ayrı önem arz ettiğini, vatandaşların çamları dikerek yeşile sahip çıkmasını istediklerini söyledi.
Özellikle çamların bazı bölgelerde katledilebildiği yılbaşında, insanların fidan dikmesinin daha anlamlı olduğunu belirten Ulu, şöyle konuştu:
''Yılbaşının yaklaşmasıyla kent merkezinde stantlar kurdurarak vatandaşlara fidanları ücretsiz dağıtacağız.

Tesisimizde yetiştirdiğimiz fidanları vermeden
önce belediye hoparlöründen anonslar yaptırarak halkı bilgilendireceğiz.
Yılbaşı öncesinde vatandaşlarımız çam kesmesinler, dağıtacağımız fidanları dikerek doğanın korunmasına yardımcı olsunlar.'' Ulu, yılbaşının bayramla birlikte kutlanacak olmasından dolayı fidanların mezarlıklara dikilmesinin de anlamlı olacağını, etkinliklere geniş katılım beklediklerini kaydeuti.

ÇAM AĞACI SATIŞI

Bu arada, Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğünce, orman yangınlarından
korunmak amacıyla yangın emniyet yollarının açılması, şeritlerin temizlenmesi ve elektrik hatlarında tehlike arz etmemesi için kesilen çamların yılbaşı öncesinde satışa sunulduğu bildirildi.

İşletme Müdürü Nizamettin Ören, çeşitli nedenlerle kesilmesi uygun görünen çam ağaçlarını yılbaşı öncesinde uzunluklarına göre 6-10 YTL'den sattıklarını söyledi. Vatandaşların, yasal olmayan biçimde ormanlardan çam ağacı kesmeye yönelmemeleri gerektiğini, ağaç kestiği tespit edilenlere ağır cezalar
verildiğine dikkati çeken Ören, şöyle konuştu:
''Müdürlüğümüzde çam ağaçlarından 1,5 metre uzunluğundakiler 6 YTL, 1,5-2 metre olanlar 7 YTL, 2-2,5 metrelikler 8 YTL, 2,5-3 metredekiler 9 YTL ve 3 metreyi aşanlar 10 YTL'ye satılıyor.

Çam ağacı konusunda aldığımız talepleri değerlendirmeye başladık. Ayrıca, muhafaza memurlarımız çam ağaçlarının olduğu ormanlık alanlarda kontrollerine sıklıkla devam etmektedirler.''

Günün Önemli Haberleri