Yılbaşı yemeğine dikkat
Abone olUzmanlar kronik hastalıklara sahip kişileri yılbaşı gecesi yenilecek yemekler konusunda uyardı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güner, yılbaşı gecesinde özellikle kronik diyabet, kalp hastalıkları ve mide rahatsızlıkları olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güner, yaklaşan yılbaşı gecesi öncesi özellikle kronik rahatsızlıkları olanları uyardı. Çok fazla besin tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Güner, “Yeni yıl akşamı çok fazla besin tüketerek midenizi doldurmayın, yavaş ve az miktarda sık yemeye özen gösteriniz. Yemek öncesinde sıvı alınki besinlerin sindirilmesi kolaylaşsın ve yeterli sıvı alımıyla ertesi gün susuzluk hissiniz olmasın. Yeni yıl günü işin sırrı öğün düzeninde. Kahvaltı, hafif bir öğle yemeği, akşam yemeği olacak şekilde üç öğünde beslenilmelidir. Eğer yeni yılı evinizde dostlarınız ve ailenizle geçirecekseniz, başlangıç olarak bir kase sebze veya kuru baklagil çorbası ile başladıktan sonra biraz dinlenilmeli, yarım saat sonra sebze ve ızgara et yemeği, yoğurt, bol salata ve kepekli-çavdar veya buğday ekmeği tüketilebilir. Ara öğünde küçük bir porsiyon sütlü tatlı, meyve ile hazırlanmış tatlı veya kabuklu meyve yenilebilir. Gecenin ilerleyen vaktinde ise 1 küçük kase kuru yemiş veya patlamış mısır tüketilebilinir” dedi.
YEMEĞE KENDİNİZİ ODAKLAMAYIN
Yeni yılı dışarıda karşılayacakları da uyaran Güner, “Bulunduğunuz mekanda size birçok çeşitli besinler sunulacaktır. Sizlere önerim sadece yemeğe kendinizi odaklamayın, düşünün ve en sağlıklı ve canınızın çektiği bir besini tercih edin. Ana yemek olarak hindi, balık, tavuk veya kırmızı etten yapılmış yemek, ardından küçük parçalar halinde tatlı ve meyve yenilebilir. Yılbaşı gecesi düzenli, sağlıklı beslenelim ve yeni yılı ‘sağlıklı olmak için sağlıklı beslenme’ sloganıyla devam ettirelim” diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Güner, formda kalmak için de şu tavsiyelerde bulundu:
“Yeterli düzeyde uyku en önemli unsurdur. Yetişkinler 8 saatten fazla uyumamaya özen gösterin. Sigarayı yaşamınızdan çıkarın, sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin. Stresi kontrol altına alın. Alkol gibi metabolik stresi artıran, yaşlanmayı hızlandıran içeceklerden uzak durun. Temizlik kurallarına özen gösterin. Özellikle kişisel ve besin temizliği. Düzenli olarak tıbbi kontrollerden geçin. Daima diyetinizde yapacağınız olumlu değişikliklerin sağlığınıza yapacağı önemli farklılıkları hatırlayın. Optimal sağlık için tahıllar, et grubu, süt ürünleri, taze sebze ve meyveler ile sağlıklı yağları bir arada yiyin. Yemeklerinizi nerede yediğiniz ve nereden satın aldığınız çok önemli. Hoşlandığınız yiyeceklerin sağlıklı yeme tarzına uygun olmasına dikkat edin. İyi beslenme formda kalmanın temel yakıtıdır ve bu da sizinle başlar. Evde, restoranda, kafeteryada veya işte de sağlıklı besinlerden oluşan menüler tüketebilirsiniz. Sevdiğiniz restoranlarda kızartmalar yerine az yağlı olanları tercih edin. Beslenmede her şeyden önemlisinin çeşitlilik, denge ve aşırıya kaçmama olacağını düşüncenizden çıkarmayın. Yemek yerken aşırıya kaçmayın. Porsiyon ölçülerinizi uygun tutarsanız istediğiniz besinleri kolaylıkla yiyebilirsiniz. Bol miktarda su için.”