Yılbaşı menüleri Evde yapılacak yemekler

Abone ol

Yılbaşında sofranızı süsleyecek en güzel menüler... İşte evde yapılabilecek yılbaşı yemekleri...

Yılbaşı menüleri için şimdiden hazırlıklar başladı. Yılbaşı kutlamaları için geri sayımın başladığı bugünlerde evde yılbaşı kutlaması yapanlara ilk akla gelen soru yılbaşı yemek menüsü ne olmalı? İşte size yılbaşı menüsünü eşsiz bir lezzete dönüştürecek ipuçları...

Evinizde vereceğiniz yılbaşı partisinde her şeyin kusursuz olmasını istersiniz. Davetlilerin yılbaşı sofranıza baktıklarında ağızlarının sulanmasının nedeni ve gecenin sonunda damaklarında kalan unutamayacak lezzetin sahibi siz olmalısınız.

İşte yılbaşında evde yapılabilecek yemekler:

BADEMLİ İÇ PİLAVI


Ön hazırlık olarak pirinci ayıklayın. Orta boy bir tencereye koyup, üzerini birkaç parmak aşacak kadar tuzlu ılık su ilave edin. Bunun için 1 çorba kaşığı tuz kullanın. Pirinci 2 saat ıslatın. Bu sürenin sonunda bir süzgece aktarıp, süzülmeye bırakın.

Bu arada soğanı soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Kuşüzümünü ayıklayın. Küçük bir kaba koyun. Üzerini örtecek kadar su ilave edip, bekletin. Dereotunu ince kıyın.

Kuşüzümleri şişince ki bu yaklaşık 15 dakika sürer süzüp, bir kenarda saklayın.

Pirinci, üzerinden soğuk su geçirerek 3 kere yıkayın. Her yıkayışta pirinci tekrar tencereye koyup, üzerine su ilave ettikten sonra, iki elinizle harmanlayarak nişastasının suyun üzerine çıkmasını sağlayın. Sonra bu nişastalı suyu döküp, işlemi yineleyin.

İlk olarak iç pilavın harcını hazırlayın. Bunun için küçük bir tencerede yağın dörtte birini orta ateşte eritin. Yağ kızınca fıstığı ilave edin. Bir kevgirle birkaç kez karıştırıp, birkaç dakika pişirin. Soğanı ilave edin. Sık sık karıştırarak, öldürün. Soğan pembeleşip fıstık sararmaya başlayınca kuzu ciğerini katın. 3-4 dakika, yine sık sık karıştırarak, pişirin. Et suyu, kalan 2 tatlı kaşığı tuz, biber, yenibahar ve kuşüzümünü koyun. Tenceredeki malzemeyi bir taşım kaynatıp, tencereyi ateşin üzerinden alın.

Orta boy bir tencerede kalan 75 gram yağı, harlı ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca, suyu iyice süzülmüş pirinci ilave edip, bir kevgirle sık sık karıştırarak, 8-10 dakika kavurun. Küçük tenceredeki malzemeyi ilave edin. 2-3 dakika kaynamaya bırakın. Kevgirle birkaç kere karıştırın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün.

Ateşi iyice kısın. Pirinci 18 20 dakika, suyunu iyice çekinceye kaçlar pişirin. Ocağı kapatın. Tencerenin kapağını açıp, iç pilavın üzerine temiz bir bez örtün. Kapağı tekrar kapatın. İç pilavı, bu şekilde ocak üzerinde 15-20 dakika demlendirin.

Demlenme aşamasında sonra dereotu ile karıştırıp servis edebilirsiniz


HUMUS

Nohutları yıkayıp, süzülmeye bırakın.

Mutfak robotuna zeytinyağı, sarmısak, limon suyu, kırmızıbiber, tuz, kimyon, tahin ve nohutları koyun.

Humus elde etmek için püre haline gelene kadar karıştırın. Servis tabağına alın.

Küçük bir sahanda tereyağını eritin, dolma fıstıklarını ekleyip pembeleşinceye kadar çevirin.

Dolma fıstıklarını servis yapmadan önce humusa ekleyin

ÇERKEZ TAVUĞU

Önce tavuğu yıkayıp temizleyin ve bir tencerenin içine koyun. Üzerine soyulup, dörde bölünmüş havuç ve soğanı katın. Sonra da 5 bardak sıcak suyla beraber tuz ve karabiberini de ilave edip, en az 35-40 dakika tavuğu haşlayıp, ocaktan alın. Ilınan tavuğu süzdürerek tencereden çıkarın ve etlerini kemiklerinden ayırarak, ufak parçalar şeklinde didikleyin.

Öte yandan sosu hazırlamak üzere mutfak robotunun ye da blendırın içine bayat ekmek içlerini parçalayarak koyun. Soyulmuş sarımsakları, tuz ve karabiberi ekleyin. Ceviz içinden, 5-6 adet üzerini süslemek için ayırın ve geri kalanını da ilave edin. Şimdi tavuk suyunun içindeki havuç ve soğanları süzdürün ve yavaş yavaş içine ekleyin. Artık bu sosu iyice çekerek püre haline getirin.

Boza kıvamındaki sosla, didiklenmiş tavuk etlerini karıştırın ve bir servis tabağına düzgünce yerleştirin. en sonunda ufak bir tavada sıvıyağda 1-2 dakika kavurduğunuz kırmızı pul biberi üzerine gezdirin. Ilık ye da soğuk olarak servise sunun.

Püf noktası: Aslında Çerkez tavuğuna cevizin yağı çıkarılarak dökülür. Bunun için 1 su bardağı ceviz, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberle et makinasından geçirilir. Bu malzeme bir tülbente konup, elle sıkılır. Elde edilen kırmızı yağlı sos Çerkez tavuğunun üzerine gezdirilir.

YILBAŞI MENÜSÜ İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Lezzetli yılbaşı yemekleri hazırlamanız için ilk yapmanız gereken yılbaşından birkaç gün önce yılbaşı menüsünü belirlemek olmalıdır. Hem alışverişi hem de yemeklerinizin hazırlıklarını aynı güne bırakırsanız bu sizi sadece fazlasıyla yorar.

Eğer menü hazırlamakta kararsızsanız ve ne hazırlayacağınızı bilmiyorsanız, yemek tarifleri kitaplarından da faydalanabilirsiniz. Bu menüyü hazırlarken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta, misafirlerinizin seveceği yemeklerden oluşan yeni yıl sofrası hazırlamak olmalıdır. Herkesin damak zevkine uyacak bir yılbaşı menüsü hazırlamalısınız.

VİŞNELİ MUS TARİFİ

Vişnelerin çekirdeklerini çıkartın; vanilya özü, şeker, 4 yemek kaşığı tanesiz reçel, badem likörü ile vişneler suyunu bırakana kadar kısık ateşte kaynatın. Nişastayı 3 yemek kaşığı soğuk suyla inceltin, vişneye karıştırın ve bir taşım kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra soğumasını bekleyin ve bardaklarınıza eşit miktarda doldurun. Komposto hazır. Mus hazırlamaya başlayın. Beyaz çikolatayı irice rendeleyin benmari usulü eritin ve ılımaya bırakın. Jelâtini soğuk suda yumuşatın ve yumurtayı bir kâseye kırın, sıcak suyun üstüne oturtup portakal likörü ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Jelâtinin suyunu sıkıp sıcak yumurtalı karışımın içinde eritin. Yumurtalı karışımı soğuk suyun üstünde karıştırarak soğutun. Çikolatayı ilave edip karıştırın, krema çok sertleşmeyecek şekilde çırpın ve azar azar vişneli kuplara paylaştırın ve vişnelerle süsleyin. Buzdolabında 4 saat bekletin.

MASA SÜSLEMELERİ VE MASA DÜZENİ

Masa süslemelerine ve masa düzenine dikkat etmelisiniz. Çünkü sevdiklerinizle birlikte yeni bir yıla bu özenli masa etrafında gireceksiniz.

Bu özel gecede hangi içkiler içilecekse, misafirlerinize gelmeden önce hangi içkiyi tercih edeceklerini sorabilirsiniz. Masanızı hazırlarken hangi bardakları kullanacağınızı da buna göre rahatlıkla belirleyebilirsiniz.

MASADA YEMEKLER VE MEZELERİN SIRALANIŞI

Tuz, karabiber ya da özel soslar kullanılacaksa masada oturan tüm misafirlerinizin erişebileceği yerde olmasına dikkat etmelisiniz. Gerekirse birkaç tane koyabilirsiniz. Mezeler için de aynı kural geçerlidir. Masanın bir ucundaki meze diğer tarafta da olmalıdır ki konuklarınız her birinin tadına kolayca bakabilsin.

Günün Önemli Haberleri