YİBO'dan yükselen açız çığlığı
Abone olMeclis İnsan Hakları Komisyonu Mardin'De bir YİBO'da inceleme yaptı. Öğrencilerin temel şikayeti doymamak.
İNTERNETHABER
ANKARA- Türkiye eğitimde bilişim devrimini tartışır noktaya gelirken Mardin'de devlet okulunda yatılı eğitim gören öğrenciler açlık sorunu çekiyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Mardin Mazıdağı ilçesinde bulunan YİBO'da yaptığı incelemede yatılı okuyan ilköğretim öğrencileri "doymuyoruz" çığlığı atarak yemek miktarlarının arttırılmasını istedi.
Milletvekilleri hazırladıkları raporda bu durumdan duydukları üzüntüyü, "Öğrencilerin istekleri içerisinde temel yaşam gereksinimlerinden olan sıcak bir yerde barınma ve yeterli miktarda yiyeceğin sunulması talebi dahi yer almıştır. Fark edileceği üzere çocuklar yemekleri beğenmediklerinden değil, yemeklerin karınlarını doyurmadığından bahsetmişlerdir. Günümüz Türkiye'sinde bir eğitim kurumunda hala bu şikâyetlere muhatap kalmak üzücüdür" sözleriyle dile getirdiler.
İnceleme yapan milletvekilleri günlük üç öğün yemek iaşe bedelinin (4 lira 20 kuruş) oldukça düşük olduğunu belirterek arttırılmasını istedi.
İnsan Hakları Komisyon üyelerinin Mardin Mazıdağı ilçesinde bulunan Dark -Sürücü Çağdaş Yaşam Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda yaptığı incelemenin sonuçları açıklandı. Öğrencilerle görüşen komisyon üyelerine yapılan şikayetler sırasıyla şöyle oldu:
- Okulda verilen yemekler çok az, karnımızı doyuramamaktayız.
- Okulda kaloriferler yanmadığından yatakhanelerde üşümekteyiz.
- Düzenli banyo yapma imkânına sahip değiliz.
- Yemekhanedeki kaplar temiz değil, bardaklar deterjan kokuyor.
- Sular soğuk olduğundan ellerimiz çatlıyor.
- Etütlerde öğretmenlerimiz bulunmuyor.
- Hastalandığımızda bize inanan olmuyor.
- Köylerimize hafta sonları yürüyerek gidiyoruz, servisimiz yok.
Öğrencileri dinleyen komisyon üyeleri raaporun sonunda yaptıkları değrelendirmede sorunları ortaya koyup şu çözüm önerilerini getirdi:
- YİBO'ların gerek kendilerini yenileyememesi gerekse personel eksiği ile maddi kaynak ve fiziksel sıkıntıları nedeniyle, çocukların eğitim ve gelişmelerine, hedeflenen ve arzu edilen katkıyı sağladığı hususunda şüpheler oluşmaktadır. YİBO'ların kendilerinden beklenen verimi sağlayabilmelerine yönelik olarak, orta ve uzun vadede yeniden yapılanması/yapılandırılması için gerekli çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmalıdır.
- YİBO'ların, kısa vadede gerek yetişmiş insan kaynağı gerekse bütçe kaynakları bakımından eksiklikleri giderilmelidir. Okullarda, sıklıkla aday öğretmenler görevlendirilmektedir. YİBO'lara öğretmen atamaları herhangi bir seçime tabi tutulmamaktadır. Oysa bu kuruluşlarda görev yapan idareci, öğretmen ve personelin çocuklarla iletişimi artırma noktasında daha özel bir eğitime ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu okullara öğretmen atamaları seçimle yapılmalı ve YİBO öğretmenliği cazip hale getirilmelidir. Özellikle, atanacak idarecilerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik ile idarecilik alanlarında eğitim görmüş olanlar arasından seçilmesi, öğretmenlerin ise çocuk psikolojisi alanında yeterli eğitimlerden geçirilmesi sağlanmalıdır.
- Öğrencilerin istekleri içerisinde temel yaşam gereksinimlerinden olan sıcak bir yerde barınma ve yeterli miktarda yiyeceğin sunulması talebi dahi yer almıştır. Fark edileceği üzere çocuklar yemekleri beğenmediklerinden değil, yemeklerin karınlarını doyurmadığından bahsetmişlerdir. Günümüz Türkiye'sinde bir eğitim kurumunda hala bu şikâyetlere muhatap kalmak üzücüdür. Bir kısım şikâyetlerin haklılığı inceleme esnasında tespit edilebilmiştir. Mesela çocukların kaldıkları yerin soğuk olduğu ve bulaşık makinesi arızalı olduğundan tabakların yeterince temiz olmadığı görülmüştür. Bulaşık makinesinin tamir edilmesi hususu söz konusu YİBO'da incelemede bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Müfettişleri Başkanlığınca hazırlanan geçmiş dönem raporlarında da belirtilen bir sorun olmasına karşın, çözüm konusunda neticeye ulaşılmamış olduğu üzülerek görülmüştür.
- Yine, öğrenciler için karşılanan günlük üç öğün yemek iaşe bedelinin (4 lira 20 kuruş) oldukça düşük olduğu açıktır. Ziyaretimiz esnasında öğrencilerin karınlarının doymadığını belirtmesi de buna işaret etmektedir. Dolayısıyla, gelişme çağındaki bir çocuğun ihtiyacı olan gıdaların gerekli kalori hesabı yapılarak yeterli düzeyde sunulmasının, bunun için de söz konusu bedelin arttırılmasının yerinde olacağı düşünülmektedir.
- YİBO'lar mevcut yapısı ve kapasiteleri bakımından, milli eğitim içinde hizmet veren kuruluşlardan en fazla ilgi ve denetime gereksinim duyan eğitim kurumlarıdır. Bu nedenle bu okulların denetimine daha fazla ağırlık verilmeli, ilköğretim müfettişlerinin gerçekleştirdiği mevcut denetim mekanizmasıyla yetinilmemeli ve başta ilin en üst yöneticisi durumunda olan il valisi ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri buradaki çocukların hamileri olmalıdır.