YGS protestocuları kopyacı çıktı
Abone olYGS'de yaşanan şifre skandalını protesto etmek için sokaklara dökülen gençlerden bazılarının kopyadan haklarında işlem yapılıdğı ortaya çıktı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ndaki şifre iddialarını protesto etmek için Türkiye genelinde sokaklara çıkan öğrencilere ilişkin dikkat çekici bilgiler ortaya çıktı. Şifre iddialarını bahane ederek protesto için sokaklara dökülen kimi öğrencilerin bazılarının kopya ve hırsızlık suçundan işlem gördüğü belirlendi.
Türkiye Komünist Partisi (TKP)'nin Balıkesir'de organize ettiği YGS'deki şifre iddialarına ilişkin protestolarda başı çeken 3 öğrencinin 'Fen Liselerinde' organize şekilde kopya çektikleri, yine protesto eylemlerinde ön planda olan 3 öğrencinin de Balıkesir'de marketlerden içki ve prezervatif hırsızlığı yaptıkları ortaya çıktı. C. Karagöl, O. Özekçin ve B. Öz isimli öğrencilerin Balıkesir'deki bir marketten hırsızlık yaparken gösteren kamera kayıtları da belirlendi. A. Gönüllü, A. A. Alin ve S. Uçar adlı öğrenciler ise Balıkesir Ziraat Bankası Fen Lisesi'nde organize şekilde kopya çekerken yakalandılar.
Kopya soruşturması, 28 Nisan'da Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine başlatıldı. Soruşturmada Balıkesir Ziraat Bankası Fen Lisesi'nde okuyan 8 kişilik öğrenci grubunun sınavlarda kopya çekerek haksız menfaat temininde bulundukları ortaya çıktı. Kopyadan gözaltına alınan öğrencilerin sınavda cep telefonları aracılığıyla cevapları arkadaşlarına gönderdikleri belirlendi.
PROTESTOCU 3 ÖĞRENCİ SUÇLARINI EMNİYETTE İTİRAF ETTİ
Kopyadan yakalanan 3 öğrenci, Balıkesir'de TKP tarafından düzenlenen YGS'deki şifre protestoları eylemlerinde başı çeken organizatörler arasında yer aldı. Soruşturmada 8 öğrencinin 3 ayrı grup halinde sınavlarda kopya çektikleri tespit edildi. Gözaltına alınan öğrenciler ifadelerinde, sınavlarda SMS yoluyla kopya çektiklerini itiraf ettiler.
YGS'deki kopya iddiasıyla ilgili protesto eylemleri düzenleyen 3 öğrencinin de aralarında bulunduğu, kopya soruşturmasında gözaltına alınan 8 öğrencinin organize kopya çekerek yüksek not aldıkları ve bu sayede YGS sınav puanlarına eklenen okul mezuniyet ortalamalarını yükselttikleri belirlendi.
Protestocu ekibin liderlerinden A. Gönüllü'nün anne ve babasından habersizce TKP'ye üye olduğu; Gönüllü'nün eylem için sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden de yoğun olarak propaganda yaptığı tespit edildi.
Şahısların emniyetteki ifadelerinde de "Yukarıdaki soruya cevap verdiğim gibi ya yanındakinin cevap kağıdına bakarak ya da cevap anahtarını çekerek kopya çekiyorduk. Kopya veren belirli bir şahıs yoktu. Kim kendine güveniyorsa o gönderiyordu. Kopya verme işlemi tüm sınıfa ve sınava giren diğer sınıfa verilmesi şeklindeydi. Herkes birbirine kopya veriyordu. Hatta sınav sonunda cevaplarımızı tekrar kontrol edip hataları düzeltiyorduk." dedikleri öğrenildi.
SMS İLE KOPYA ÇEKTİLER
Soruşturmada, "28 Nisan'da 09.25-10.10 saatleri arasında yapılan Fizik 3 sınavında A. Gönüllü'nün, ihbarda adı geçmeyen iki kişiye mesaj çektiği, B. Kahraman'ın ihbarda adı geçmeyen bir kişiye mesaj çektiği, A. A. Alın, S. Soner Küçükşahin, A. Gönüllü, S. Şentürk, Semra S. Uçar, S. M. Kahveci'nin mesajlaştıkları ve Semra'nın ihbarda adı geçmeyen iki kişiye daha mesaj çektiği tespit edilmiş; 3 ayrı grup halinde kopya çektikleri değerlendirilmektedir. Öğrencilerin bu sınavlardaki soru kağıtları ve cevap anahtarları incelendiğinde bazı öğrencilerin işlem yapmadan çözülmesi zor olan bazı soruların işlemsiz cevap anahtarlarına işaretlediği, genelde birbirlerine yakın not aldıkları, 18 Nisan'daki Fizik 2 sınavında kopyayı dağıttığı tespit edilen Soner'in kendisinin 92 almasına karşılık doğru gönderdiği tüm arkadaşlarının 100 aldıkları..." ortaya çıktı.
Şüpheli A. Gönüllü'ye ait 05393942642 nolu hattın takılı olduğu Nokia E66 marka telefonda manuel olarak yapılan incelemede ise 18 Nisan'da saat 09.56 tarihinde gelen Soki 2 ismi ile kayıtlı numaradan gelen SMS içeriğinde cevap şıkları ve düzeltme şeklinde cevapların gönderildiği; ayrıca Balıkesir Ziraat Bankası Fen Lisesi öğrencilerinin fizik ve analitik geometri sınavlarında almış oldukları notları gösterir çizelge tablo haline getirilerek soruşturma dosyasına eklendi.
ŞİFRE PROTESTOCULARI HIRSIZLIK DA YAPMIŞ
YGS'deki şifre iddialarını protesto edenlerden üçünün, 26 Nisan 2011 tarihinde Balıkesir'de yapılan hırsızlık operasyonlarında gözaltına alınan 4 şahıstan 3'ünün de hırsızlık operasyonunda yakalandığı ve 27 Nisan'da serbest bırakıldığı belirlendi.
250-300 kişilik protestocu grup, "şifre çözüldü YGS çöktü", "hırsızı yakala", "liseliler boyun eğme, Balıkesir'de okuyan liseliler" yazılı pankartlar taşımışlardı. YGS protestocularının başını çeken A. B. Öz, O. Özekçin ve C. Karagöl isimli öğrencilerin başta büyük alışveriş merkezleri olmak üzere 8 ayrı işyerinde hırsızlık yaptıkları ortaya çıktı. Hırsızlık olayları arasında 23 Mayıs'ta Balıkesir Beyoğlu Caddesi'ndeki bir marketten yapılan hırsızlık olayı da yer alıyor.