YGS öne alınınca rapor satışı başladı!

Abone ol

Ortaöğretimde derslerin bitiş tarihi esas alınarak YGS’nin öne alınarak 27 Mart tarihinde yapılacak olması öğrencileri rapor alma derdine düşürdü.

Ortaöğretimde derslerin bitiş tarihi esas alınarak YGS’nin öne alınarak 27 Mart tarihinde yapılacak olması öğrencileri rapor alma derdine düşürdü. Mart ayında girecekleri sınava hazırlanmak isteyen adaylar rapor almak için özel tıp merkezlerinin kapısına gitmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya ilişkin öğrenci velilerinin taleplerine yönelik çalışmaların devam ettiğini açıklarken uzmanlar da “Özel sektör öğrencileri rapor almaya teşvik ediyor” dedi.
 
YGS’nin geçen seneye göre daha erken tarihe alınması öğrencileri harekete geçirdi. Öğrenci velileri ve öğretmenler Tüketici Platformu Sikayetvar.com’a yaptıkları açıklamalarla öğrencilerin para ile rapor almasını şikayet etti. Dar gelirli aileler özel tıp merkezlerinde ücret karşılığı satılan raporların bütçelerini zorladığından dert yanarken öğretmenler ise Ocak ayı itibariyle sınıfların boşalan sınıflara tepki gösterdi. 
 
Veliler MEB’e Taleplerini İletiyor
 
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde öğrencilerin rapor alımı konusunda benzer taleplerin Bakanlığa da geldiği ve öğrenci ile velilerin zor duruma sokulmaması için çalışmaların devam ettiği bildirildi. Ayrıca Bakanlık, raporun kullanılması konusunda geçer not almanın gerektiğine dikkat çekerek karne notlarını almayan öğrencilerin sınıfta kalabileceği uyarısında bulundu. Buna göre öğrenciler karnesine geçecek notlar hazır ise rapor alabilecek. 
 
Uzmanlar Rapor Alımını Desteklemiyor
 
Eğitim -İş Ankara Şube Yöneticilerinden Psikolojik Danışman ve lise öğretmeni Devrim Koçer, rapor alımı furyasının son 10 yıldır arttığının altını çizerek “Özel sektör öğrencileri rapor almaya teşvik ediyor. Lise öğretmeni olarak söyleyebilirim ki öğrenciler Ocak ayından itibaren rapor alarak okulları boşaltmaya başladı. Öğrencilerin hayatını sınava endekslediler” dedi.
 
Rapor alan öğrencileri çalışma planı konusunda uyaran Koçer, para ile ücret karşılığı rapor alımını desteklemediğini ifade ederek “Öğrenciler okula gitmeyip dershane ya da evde ders çalışıyorlar. Verimli saatlerde ders çalışmak yerine gece geç saatlere kadar ders çalışıyorlar ve sabah geç uyanıyorlar. Biyolojik yapıları bozuluyor ve sınava giriyorlar. 27 Mart’ta yapılacak sınava alınan raporlarla hazırlanmanın imkanı yok. Dershaneler de bu dönemde çalışma grupları ve kamplar hazırlayarak rapor almaya öğrencileri teşvik ediyorlar. Özel Tıp Merkezlerine giden yoğun talep doğrultusunda da onlar taleplere karşılık ücret karşılığı rapor düzenleyebiliyor” şeklinde konuştu. 
 
Dar Gelirli Velilerden Tepki
 
Dar gelirli veliler ise gönderdikleri şikayetlerle özel tıp merkezleri tarafından verilen 300 TL ile 600 TL arasında değişen raporları alamadıklarını ve diğer öğrencilerin rapor alarak okula gitmediklerini fakat; kendi çocuklarının okula devam ettiklerini kaydettiler. Veliler, “Gerçek durumlar haricinde okula devam etmemek için öğrencilere verilen raporları doğru bulmuyoruz. Çocuklara eğitim okullarda verilmeli. Öğrenciler okulda yetiştirildiğinde rapor talebi ortadan kalkacaktır” şeklinde tepkilerini dile getirdiler. 
 
“Talep Çok Fazla”
 
Özel Lokman Hekim Hastaneleri Genel Müdürü İrfan Güvendi ise ücret karşılığı rapor vermediklerine dikkat çekerek “Gerçek durumlar haricinde rapor vermiyoruz . Okula devam etmemek için öğrencilere verilen raporları doğru bulmuyoruz. Bu konuda velilerden çok fazla talep geliyor; bu nedenle sağlık sektörü de toplumsal talebin önünde duramayabiliyor” diye konuştu. 
 

Günün Önemli Haberleri