Yetişkinler şeffaf plakları tercih ediyor

Abone ol

Hospitadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ortodonti Uzmanı Dr. İlke Elgün, şeffaf plaklarla ortodonti tedavisini yetişkinlerin estetik kaygısı...

Hospitadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ortodonti Uzmanı Dr. İlke Elgün, şeffaf plaklarla ortodonti tedavisini yetişkinlerin estetik kaygısı ile daha fazla tercih ettiğini belirtti.
Şeffaf plaklarla ortodontik tedavinin ABD’de yaklaşık 15 yıldır uygulandığını ülkemize de 2 yıl önce gelen ve başarı ile sonuçlandırılan bir yöntem olduğunu anlatan Hospitadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ortodonti Uzmanı Dr. İlke Elgün, “Şeffaf plakla ortodontik tedavi genellikle braketlerinin görünmesini istemeyen yetişkinlerde, estetik nedenlerle kullanılıyor. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavide bir plak yaklaşık 0.25 milimetre dişi hareket ettirebilmektedir. Bir seri halinde bu plaklar takıp çıkartılarak dişlerde düzelmeler sağlanmaktadır. Bu tedavinin kullanım alanları genellikle dişlerinde çarpıklık olan, dişleri aralıklı olan ve çeşitli kapanış bozuklukları olan hastalarımızdır” diye konuştu.

METALLER TERCİH EDİLMİYOR
Şeffaf plakla ortodontik tedavinin 15-16 yaşlarında da, 40-50 yaşındaki yetişkinlerde de başarı ile kullanıldığını söyleyen Ortodontist Dr. Elgün, “Genellikle günümüzün yoğun iş temposundaki erişkinler bu şeffaf plaklarla yapılacak tedavileri metal braketlere oranla çok ciddi oranda tercih etmektedirler. Çünkü bunları istedikleri zaman çıkarıp, istedikleri zaman takabilmektedirler” dedi. Dr. Elgün sözlerine şöyle devam etti: “Şeffaf plaklarla ortodontik tedavide plakları hastalarımızın 20-22 saat gün içinde kullanılması gerekmektedir. Bu süre dışında kalan 2 saatlik süre, yemek yeme süresidir. Özellikle çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler plaklar ağızda iken kullanılmamalıdır. Çünkü plaklar termoplastik malzemeden yapıldığı için ısıdan etkilenebilir. Plakların temizliği de gayet kolay. Çıkartılan plağın suda yıkanıp durulanması yeterlidir. Herhangi bir kimyasal, sabun kullanmaya gerek yok. Zaten 2 haftada bir değiştiği için plaklarda çok fazla renklenme ve sararma görülmüyor. Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerin yetişkin hastalar için çok idealdir. Çünkü dışarıdan kesinlikle belli olmaması, istendiği zaman takıp çıkarılabilmesi çok büyük avantajdır.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri