Yerli yılana yerli panzehir

Abone ol

İthal panzehirlerin etkisiz kaldığı anlasılınca Ege Üniversitesi yerli yılan serumu üretim projesi hazırladı. Peki hangi yılanlar daha tehlikeli?

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi'nde, Türkiye'de yaşayan zehirli yılanların ısırmalarına karşı panzehir üretilmesi için proje hazırlandığı bildirildi.

Şanlıurfa ve KKTC'den getirilen 3 koca engerek üzerinde çalışma yapılan üniversitede hazırlanan projenin, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından da desteklenmesi halinde üretilecek panzehirle özellikle yaz aylarında yılan ısırmalarından kaynaklanan birçok vakada olumlu etki sağlanacağı belirtildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr.Ahmet Mermer, yaptığı açıklamada, üretim için gerekli alt yapıya sahip olduklarını belirterek, DPT'nin maddi desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Mermer, fakültenin Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bayram Göçmen'in birisi Şanlıurfa, ikisi KKTC'den olmak üzere 3 koca engerek üzerinde çalıştığını kaydetti.

Herpetolog-Protozoolog Doç. Dr. Bayram Göçmen de Türkiye'de yaşayan zehirli yılan türlerine karşı panzehir üretiminin bulunmadığını, yurtdışında yaşayan zehirli yılanlardan yapılan ithalpanzehirlerin de etkili olmadığını bildirdi.

Doç. Dr. Göçmen, şunları kaydetti:''Bununla beraber yılan zehirleri, gerek tür gerekse dağılış sahalarına bağlı olarak yılandan yılana değişmektedir. Dolayısıyla
etki etmesi bir yana, uygulanan hastalarda daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkarabilirler. Bu açılardan Zehirli yılanlara karşı antijen üretiminin, ülkemizde yer alan bir kurum tarafından yapılması şarttır.

Bizim biyoloji bölümü olarak bu konuda çalışma ve üretim yapma potansiyeline sahip olduğumuzu, bilgi ve uygulama açısından destek verildiği sürece yapabileceğimizi bildirmemiz yerinde olur. DPT projesi kapsamında bu iş yürütülebilir. Bu sayede temel bilim olan biyolojinin biyoteknolojik kullanımı, ülkemiz sağlık sektörü açısından bir ilk olacaktır.''

-''SADECE ENGEREKLER TEHLİKELİ''-


Türkiye'deki sürüngenlerden sadece engereklerin insan için tehlike oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Göçmen, şöyle devam etti:''Ülkemizde 3 aileye dahil 12 zehirli yılan türü vardır. Bunlardan mercan yılanları ve kobraların da dahil olduğu elapidae ve engerekgiller (viperidae) türü zehirlidir. Colubriade türleri yarı
zehirli grubu oluşturur. Bunların zehirleri insan için tehlikeli değildir. Engerekgiller familyasını, 'boynuzlu', 'şeritli', 'Ağrı','küçük', 'Kafkas', 'Çoruh', 'Wagner', 'baran' ve en tehlikelisi Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan ''koca engerek'' olarak tanımlayabiliriz. Türkiye'nin batısında tehlikeli olan sadece boynuzlu ve şeritli engereklerdir.''

-YILAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM-


Büyük yılanların ömrünün 25-40, küçüklerin ise 10-20 yıl kadar olduğunu belirten Göçmen, ülkedeki zehirli yılanların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun olarak bulunduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Göçmen, zehirli yılanların ısırması halinde, ısırılan kişiyi sakinleştirmek, vücudunu hareketsiz tutmak, mümkün olduğunca çabuk tıbbi yardım imkanlarını araştırarak hastanelere başvurmak gerektiğini söyledi.

Tıbbi yardıma hemen ulaşılamayacağı durumlarda ise ısırılan yerin 8-10 santimetre üzerinden çok fazla sıkmadan bir mendille bağlanmasının önemine dikkat çeken Göçmen, yaranın asla emilmemesi, ağız yoluyla ikinci bir zehirlenmeye yol açılmaması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Göçmen, hiçbir canlının rahatsız edilmediği sürece insana saldırmadığını ifade ederek, ''Kendi konutunuz dışında, tatil beldelerinde yılana rastladığınızda doğal ortamlarında onlara müdahale edilmemelidir. Rahatsız edilmedikleri sürece doğa ile iç içe yaşamalarında bir sakınca yoktur'' diye konuştu.

yer
Günün Önemli Haberleri