Yerli tank Altay böyle olacak
Abone olTürkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük askerî projelerinden biri olan Altay tankının özellikleri neler?
Türkiye'nin ilk yerli tarkı Altay’ın tanıtımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yapıldı. Test sürüşleri yapılan tank, 2016 sonu ya da 2017 başında hizmete girecek.
Tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için Otokar ve Rotem birlikte çalışıyor. Prototipler üretildikten sonra seri üretim için tekrar ihaleye çıkılacak.
2 ANA PROTOTİP 2014'TE
2013’ün ilk çeyreğinde FTR yani atış testlerinin yapılacağı araç üretim bandından inecek. 2014’te iki ana prototip üretilecek. TSK ile birlikte testleri gerçekleştirilecek.
İLK PARTİ 2017'DE HİZMETTE OLACAK
250 adetlik ilk parti seri üretiminin ise 2017’de başlaması bekleniyor. Fotoğraflardaki araç MTR adı verilen hareket kabiliyetini test edecek prototip.
120 MM'LİK 55 KALİBRE ANA SİLAH SİSTEMİ
Prototipler üretildikten sonra seri üretim için tekrar ihaleye çıkılacak. Tasarım aşamasında G.Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden yararlanılıyor. Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek. 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından imal edilecek. İlk milli muharebe tankında dizel motor kullanılacak.
İSMİ NEREDEN GELİYOR?
İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alan milli tank ile Türkiye bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulacak ve Altay'ın tüm tasarım ve fikri mülkiyet haklarına sahip olacak. Milli tankın tasarım, geliştirme, entegrasyon, test ve üretimine ilişkin tüm bilgi ve dokümanları içeren ve tankın seri üretimine temel teşkil edecek bir teknik veri paketi, hiçbir kısıtlama olmaksızın ve tüm hakları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin olacak.
CAYDIRICI OLACAK
Altay'ın tasarımında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirebileceği her türlü harekat şartları ve katılım sağlayacağı BM/NATO harekatlarının ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu. Bu amaçla Altay, modern tanklarda kullanılan en yeni teknolojilerle donatıldı. Altay, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en temel ve caydırıcı güçlerinden biri olacak.
DÖRT MÜRETTEBAT OLACAK
Altay'ın sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ve beka özellikleri ile ordumuzun en temel ve caydırıcı güçlerinden biri olması hedefleniyor. Altay tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu olarak dört mürettebat görev yapacak.
1500 BEYGİR GÜCÜNDE DİZEL MOTOR
Tankın zorlu arazi şartlarında istenilen performansı sergilemesi için 1500 beygir gücünde bir motor ve transmisyonu olacak. ALTAY'ın üzerinde ana silah olarak, birçok farklı mühimmatları atabilen 120 mm.lik 55 kalibre top bulunacak. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için Altay'a özel yeni nesil atış kontrol sistemi tasarlanıyor.
YARDIMCI SİSTEMLER DE BULUNACAK
ALTAY tankında, her türlü tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan yardımcı sistemler de bulunacak.
SERİ ÜRETİME NE ZAMAN GEÇECEK?
Türk Ana Muharebe Tankı'nın tasarımı, prototip üretimi, testi ile diğer alt yüklenicilerin seçimi, ürün kalifikasyonunu ve projenin uyum içinde yönetilmesinden sorumlu olan Otokar, alt yüklenici olarak yurt içinde 50'yi aşkın firma ile çalışıyor. Altay takımı olarak adlandırılan ve bu projede yer alan altyüklenici şirketlerden ASELSAN, tankın atış kontrol sistemi ile komuta kontrol muhabere bilgi sistemini geliştiriyor.
Belirlenen bazı alanlarda Koreli Hyundai Rotem şirketinden teknik destek ve yardım alınıyor. 120 mm'lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretiliyor. Modüler zırh paketi Hyundai Rotem teknik destek ve yardımı ile alınarak Roketsan tarafından geliştiriliyor. ALTAY tankının yaklaşık 4 yıl sonra seri üretime geçmesi planlanıyor.