Yerli otomobilin fiyatı ne kadar? Benzinli mi mazotlu mu olacak?
Abone ol"Türkiye'nin Otomobili Projesi"nde üretilecek yerli otomobilin fiyatının kaç para olacağıyla ilgili ilk bilgiyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü verdi. Özlü otomobilin yakıt türü hakkında da flaş açıklamalar yaptı.
Yerli otomobilin aynı segmentteki otomobillerden
daha kaliteli ve daha ucuz olacağını açıklayan Bilim, Sanayi ve
Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, otomobilin benzin ya da mazot yakıtlı
değil de elektrikli olacağının sinyalini
verdi.
Bilim ve Sanayi Bakanı Özlü, şu anda Türkiye'de bin kişiye yaklaşık 200, Avrupa'da 600, ABD'de 800 otomobil düştüğüne işaret ederek, "Türkiye'de kişi başına yaklaşık 11 bin dolar seviyesinde olan geliri, 2023'te 25 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaştığımız zaman, bin kişide 200 olan otomobil ihtiyacı sayısı 400, 600, 800'e yükselecek. Bir otomobilin ortalama 20 bin dolar seviyesinde ve kullanım ömrünün yaklaşık 10-15 yıl olduğunu da düşünürsek, önümüzdeki dönemde Türkiye'de 1,5 trilyon dolarlık sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu kadar büyüklükteki bir sektörde, marka yapmamayı düşünmek çok yanlış olur. 'Otomobille bizim ne işimiz var? Biz yapmamalıyız.' diyenlerin özgüven eksikliği olduğunu düşünürüm." diye konuştu.
YAKIT TÜRÜ NE OLACAK?
Özlü, gelecek 10 yılda içten yanmalı motorların piyasadan çekilmesinin beklendiğini, bu sebeple dünyada trendlerin sıfıra yakın karbon emisyonu, yüksek tork gücü, sürüş yeteneği ve enerji tasarrufuyla elektrikli otomobilden yana olduğunu söyledi. Başta ABD, Çin ve Avrupa'daki büyük şirketlerin tercihlerinin de elektrikli motor yönünde olduğuna dikkati çeken Özlü, Türkiye'nin de bu teknolojik trendin gerisinde kalamayacağını ancak bu konudaki tercihi ortak girişim grubunun yapacağını vurguladı.
FİYATI KAÇ PARA OLACAK?
Otomotiv dünyasında rakipler nedeniyle serbest rakamlarla fiyatlandırma yapmanın mümkün olmadığına işaret eden Özlü, "Türkiye'nin Otomobili'nin yakıt türü, segmenti ve fiyatıyla dünyada rekabet edebileceğini düşünüyoruz. Dünyaya bakacağız, hangi alanlarda boşluk var onları değerlendireceğiz. Satamadığımız arabayı yapmayız, satacağımız arabayı yapacağız. Şundan emin olun, Türkiye'nin Otomobili, aynı segmentteki otomobillerden daha kaliteli ve daha ucuz olacak. İddialıyız, Türkiye bu defa treni kaçırmayacak." ifadesini kullandı.
"ELDEKİ PROTOTİP KULLANILAMAZSA, SATIŞINA BAKACAĞIZ"
Bakan Özlü, "proje için Saab'dan yaklaşık 47 milyon avroya satın alınan platformun çöpe gittiği" iddialarına da cevap verdi: "Bunu söyleyenler bence otomobili, tasarımı, sanayi dünyasını, markalaşma ve satış konularını çok iyi bilmeyenler. Türkiye'nin Otomobili sürecinin hızlanması için arkadaşlarımız iyi niyetle bir platform getirip, 'Onun üzerinde çalışarak kendi modelimizi geliştirelim.' diye düşünmüşler. Bu bir yöntemdir, öğrenme sürecini hızlandırır. Dolayısıyla bugüne kadar TÜBİTAK'ın yaptığı ne varsa elindeki prototipler, insan kaynağı ve laboratuvar hizmetleri bunların tamamı ortak girişim grubunun hizmetinde olacak. TÜBİTAK laboratuvarları ve test merkezleriyle ortak girişim grubunun istediği alanlarda projeye desteğini sunacak. Şu anda temayül eldeki prototipin kullanılması yönünde, kullanılamazsa prototipin satışına bakacağız."