Yerli otomobil için kolları sıvadılar
Abone olBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teşviki ve TÜBİTAK’ın aracılığıyla yürütülen elektrikli araç projesinde ikinci aşamaya geçilirken, başvuru sahiplerinin sundukları projelerin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.
Ford, Mercedes, Peugeot, Daimler Chrysler'de görev aldıktan sonra 2 yıl boyunca Volkswagen Grubu'nun Tasarım Bölümü Başkanlığını yürüten ve Peugeot 206 ve Mercedes C serisi gibi modellere imza atan Türk tasarımcı Murat Günak, yerli otoyu tasarlamak için kolları sıvadı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teşviki ve TÜBİTAK’ın aracılığıyla yürütülen elektrikli araç projesinde ikinci aşamaya geçilirken, başvuru sahiplerinin sundukları projelerin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.
Finale kalan 6 projeden birini hazırlayan firmanın yatırımcısı Ercan Malkoç, teşvik yarışında bir adım öne çıkmak için Peugeot 206 ve Mercedes C serisi gibi modellere imza atan Türk otomobil tasarımcısı Günak ile el sıkıştı.
"Yerli otomobilin en güçlü yanı tasarımı olacak"
Murat Günak, yaptığı açıklamada, otomobillerin insanların etkileyen en önemli objelerden olduğunu belirterek, endüstri dünyasında iddialı her ülkenin yerli bir otomobil üretmesi gerektiği söyledi.
Türkiye'nin mevcut koşullarda fosil yakıtlı bir otomobil üretmesinin kolay olmadığını, bu konuda Avrupalıların yaklaşık yüzyıllık birikiminin bulunduğunu ifade eden Günak, şöyle konuştu:
"Türkiye için fırsat elektrikli otomobiller. Çünkü herkes bu alandaki yarışa hemen hemen aynı yerden başlıyor. Murat Günak olarak elektrikli yerli bir otomobilin üretilmesini çok istiyorum. Bunun için doğru zamandayız. Yalnız Türkiye'nin elini çabuk tutup bu fırsatı kaçırmaması gerekir. Rakipler boş durmuyor, ürettiği otomobilleri piyasaya sürmeye başladı bile. Zaman çok çabuk geçiyor, bundan dolayı da teşvik süreci daha çabuk işlemeli."
Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki stratejik konumuna da değinen Günak, üretilecek otomobilin pazar sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.
Günak, Türkiye'de başarılı ve hevesli irili ufaklı birçok şirketin bulunduğuna ve yerli otomobil için bunların bir araya getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Tasarım için anlaştığım şirket, otomobil konusunda tecrübeli ve çok hevesli. Bu durum beni de heyecanlandırıyor. Yerli otomobilin en güçlü yanı tasarımı olacak. Yapacağım tasarım zihnimde var. Bu öyle bir tasarım olacak ki yeni bir marka olduğu halde, şimdiye kadar yerli bir otomobil üretmemiş bir ülkeye ait olduğu halde tüm insanlara güven verecek. Bu otomobil tasarımıyla insanların kalplerinde yer edecek. İnsanlar ilk kez gördüğünde otomobilimizi şaşıracak ve beğenecek. Beğenilmesi çok önemli. Çünkü beğenilmezse sadece üretilmesiyle kalır, insanlar onu satın almak istemez" dedi.
"Heyecanlı ve tecrübeli bir ekibe sahibiz"
Ercan Malkoç da 22 yıldır otomotiv sektörüne hizmet ettiğini ve 6 yıldır ise yerli otomobil üretmek için şirketi bünyesinde proje geliştirdiğini söyledi.
Yerli otomobil fikrine çok inandıklarını ve bu kapsamda fosil yakıtlı modellerin yanında 2 ayrı elektrikli araç tasarladıklarını belirten Malkoç, TÜBİTAK'ın Ar-Ge desteğini önemsediklerini, bu destekle devletin yerli otomobil üretimine ciddi bir katkı sağlayacağını dile getirdi.
Ercan Malkoç'a sundukları elektrikli yerli otomobil projesinin değerlendirmeye kalan 6 projeden biri olmasının memnuniyetini yaşadıklarını ifade eden Malkoç, söyle konuştu:
"Bu proje için dünya otomobil devlerinin tasarımlarını yapmış Murat Günak ile tasarım konusunda anlaştık. Yerli otomobil tasarımıyla da yerli olmalı. Bunu Murat Günak gibi önemli bir isimle hayata geçirecek olmak ayrıca önemli. Yerli otomobili araç değil amaç olarak görüyoruz. Bunun için heyecanlı ve tecrübeli bir ekibe sahibiz."