Yerel seçimlerler ilgili olay sözler herkes öne alınacak diyor ama...

Abone ol

'Türkiye yeniden erken seçime mi gidiyor' sorusu bugünlerde konuşulan haberlerin başında. Yerel seçimlerin erkene alınacağı iddiaları AK Parti tarafından doğrulanmazken gazeteci Muharrem Sarıkaya konuyla dikkat çekici bir açıklama yaptı. Sarıkaya bu soruya 'Olmaz' diyerek çok net yanıt verdi. 

24 Haziran seçimlerinin radından 2019 yerel seçimlerinin erkene alınacağı iddiaları gündeme Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın seçimin 1 Kasım'a çekilmesinin doğru olacağını söylemesiyle tartışma daha da alevlendi. Ancak Gazeteci-Yazar Muharrem Sarıkaya katıldığı canlı yayında erken seçimin anayasa değiştirilse bile yapılamayacağını söyledi.

Habertürk TV yayınında konuşan Sarıkaya, Anayasa Mahkemesi kararlarını gerekçe göstererek yerel seçimlerin öne alınmasının mümkün olmadığını söyledi.

"CHP İSTEMİYOR": Konuşulanların aksine CHP'nin erken seçime sıcak bakmadığının altını çizen Sarıkaya "Eğer referandumsuz bir şekilde yerel seçim öne alınacaksa en az 4 partinin biraraya gelmesi gerekiyor. Çünkü AK Parti, MHP veya ona eklemlenecek bir partinin 400'e (vekil) ulaşma şansı olmuyor. Onun için CHP'ye ihtiyaç var. Dolayısıyla CHP'ye ihtiyaç duyulduğundan dolayı CHP yerel seçimin öne alınmasına hiç sıcak bakmıyor. Nitekim Kılıçdaroğlu 2 önce 'zamanında yapılır' diye kestirip atmıştı. O nedenle bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var." dedi.

ABDULLAH GÜL ÖRNEĞİ
Anayasa'daki madde değiştirilse bile mevcut belediye başkanları ve yerel yöneticilerin Mart 2019'a kadar görevlerine devam edeceğini belirten Sarıkaya AYM'nin Abdullah Gül kararını örnek gösterdi. Sarıkaya şunları söyledi:

"Anayasa değişikliğinin yapılması da bu dönemi kapsamıyacak. Çünkü anayasada yapılacak bir değişiklik bu dönem uygulanamaz. Abdullah Gül'le ilgili durumu hatırlayalım. Gül 7 yıllığına seçilmişti. Onun görev süresi anayasa değişikliği ile birlikte 5 yılla sınırlanmıştır. görüşü dile getirilmişti. Sayın Gül de bu tartışmaları ortadan kaldırmak için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Anayasa Mahkemesi 'Seçildiği tarihteki görev süresi esastır. Görev süresi 7 yıldır' deyip kararını vermişti. Bu bugünkü belediye başkanları için de geçerlidir."

"5 YILDAN ÖNCE GÖREVDEN ALINMALARI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Seçildiği tarihten önceki görev süreleri 5 yıldır. 5 yıldan önce onların görevlerinden alınması söz konusu değildir. Buna Anayasa Mahkemesi geçmiş iki kararıyla tam anlamıyla çifte dikiş yaptı. Yani 1988'de Özal'ın yerel seçimleri öne alma çabası vardı. Anayasa Mahkemesi buna karşı çıktı. Daha sonra da Çiller döneminde aynısı geldi. 2010 ve 2017 anayasa değişikliğinde AK Parti yerel yönetimlere ilişkin bir düzenleme koymadı. 

Bakan Fakıbaba seçimin erkene alınması gerektiğini söylemişti

"AK PARTİLİLER DURUMUN FARKINDA"
Anayasa değişikliği yapılsa bile mevcutlar Mart sonuna kadar görevlerine devam ederler. Onun için anayasa değişikliği bu dönemi kapsamaz. Geçmiş kararlar ortadayken nasıl yapılacak nasıl edilecek? Ama AK Parti'nin hukuk bilen vekilleri bu durumun farkında. Hatta siyaset bilen vekilleri de bunun farkında. Nitekim Mahir Ünal iki gün önce Yerel seçimleri öne almamızın imkanı yok dedi.

Türkiye seçime mi gidiyor kulisleri sallayan iddia

Bomba erken seçim tahmini! Ankara ve İstanbul'u...

Günün Önemli Haberleri