Yerel Meclis'ten tartışılan ödenek

Abone ol

Düzce'deki sit alanları için hazırlanacak imar planlarına 100 bin lira ödenek aktarılması tartışmalara neden oldu.

Düzce'deki sit alanları için hazırlanacak imar planlarına 100 bin lira ödenek aktarılması tartışmalara neden oldu.

Düzce İl Genel Meclisi mayıs ayı son toplantısı hareketli geçti. Sit alanlarına koruma amaçlı imar planının yapımı kararı hararetli tartışmaları da beraberinde getirdi. Koruma Uygulama ve Denetim Büroları ile Eğitim Birimleri'ne (KUDEB) 100 bin lira ödenek aktarılması ilişkin hazırlanan rapor Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Canbolat tarafından meclise sunuldu.

Raporda şu ifadeler yer aldı: '5302 sayalı İl Özel İdaresi Kanunu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun ilgili maddelerine dayanarak hazırlanan ve Resmi Gazetede yayımlanan Koruma Uygulama ve Denetim Bürolar (KUDEB) ile Eğitim Birimlerinin Kuruluş İzni çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin ilgili maddesi gereği KUDEB Emanet Hesabında bulunan 772 bin 779 liranın 100 bin lirası alınarak İl Özel İdaresi sorumluluk alanında bulunan sit alanlarının koruma amaçlı imar planının yapımı için İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü altında tertip açılarak 100 bin lira ödeneğin açılan bu tertibe aktarılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.'

MHP'li meclis üyesi Ahmet Turhan Özel İdare bütçesinde böyle bir harcama kalemi olmadığını, ayrıca ödeneğin KUDEB emanet hesabına aktarılması hususunun da İl Genel Meclisinin yetki ve görevi dışında olduğunu ve bu tür girişimlerle Düzce'nin asla bir Safranbolu olamayacağını ifade ederek, 'Belediyeler tarafından alınan emlak vergisi kapsamında yüzde 1 kültür varlıklarına katkı payı kesiliyor. Belediyelerin bu payı İl Özel İdarelerine verme zorunluluğu var. Baktığımız zaman bu payların Özel İdareye aktarılmadığını görüyoruz. Sit alanları ile ilgili proje yapımı için İller Bankası ödenek veriyor. Ayrıca bu ödeneğin KUDEB'e aktarılması yetkisi de İl Genel Meclisinde değil. Belediyeler Emlak Vergisinden ayrılan pay ile uygulama projesi yapabilir. Ayrıca baktığımız zaman Konuralp Düzce'nin önemli tarihi mekanlarından biri. Burada bir üniversite var. Üniversitemiz bu konuyla ilgili çalışma yapabilir. Buna rağmen biz bu parayı KUDEB'e aktarıyoruz. Bu zihniyetle biz asla bir Safranbolu olamayız' dedi.

Düzce'deki turistik değerlerin yeterince tanıtılmadığının da altını çizen Turhan şöyle konuştu:

'Ben bir araştırma yaptım ve il dışından Düzce'ye gelen turistlerin neler yaptığını inceledim. Önce Konuralp Müzesini geziyorlar. Daha sonra Akçakoca'daki tarihi evleri geziyorlar. Ceneviz Kalesine gidiyorlar ve burada piknik yapıyorlar. Konuralp'te antik tiyatro gibi Gölyaka'da Güzeldere Şelalesi gibi çok önemli değerlerimiz var. Bunların da tanıtılması lazımdır. KUDEB'e ödenek aktarıyoruz. Yazık günah. Ayrıca bu meclisin yetkisinde değil.'

AK Partili Meclis Üyesi İbrahim Bilgin ise aktarımda hukuki bir sorun olmadığını dile getirerek 'Bu zaten idareden gelen bir talep. Böyle bir kaynak var. Bu kaynak boş duracağına amacına yönelik değerlendirilmesi ilimizin bu ödenekten faydalandırılması bence daha uygundur. Ayrıca bu ödenek emanet hesaba aktarılıyor. Burada hukuki bir sorun yok' dedi.

Son olarak İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Necmettin Çalışkan bu ödeneğin başka bir alanda harcanamayacağını ifade ederek 'Bu para sadece KUDEB için kullanılabilir. Özel İdare bu işe kaynak ayırmak zorunda. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Akçakoca'daki bir cami için aktarılan ödeneğin 3 yıldır neden kullanılmadığını bize sordu. Bakanlıktan ödenek aktarılmasına rağmen neden bir işlem yapılmadığı soruluyor' diye konuştu. Rapor uzun süren tartışmalar sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi.

Günün Önemli Haberleri