Yerel gazeteciler dertli mi dertli
Abone olAK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Erol Kaya, yerel gazetecilerin dertlerini dinledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Erol Kaya, İstanbul Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği üyesi yerel medya mensuplarının sorunlarını dinledi.
Büyükşehir Belediyesi Pendik Gözdağı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya AYGAD Başkanı Ümit Kahyaoğlu ile birlikte yönetim kuulu üyeleri ve 30'a yakın yerel medya mensubu katıldı.
Medya mensupları, İstanbul Milletvekili Kaya'ya yerel medyanın sorunlarına yönelik sorular sordular. İstanbul'daki yerel medyanın daha nitelikli olmasını arzuladıklarını kaydeden yerel medya mensupları, " İstanbul'daki yerel medyada ciddi bir denetimsizlik var.
Gazete çıkarmak, berber açmaktan daha kolay. Yayın periyotları denetlenmiyor. İstanbul'daki gazetelerin yayın periyotları genellikle haftalık, 15 günlük ve aylık. Az sayıda da günlük gazette var. Ancak bu periyotlara çoğu zaman uyulmuyor. Devletin gazeteler üzerinde
denetimi gerekiyor. İmtiyaz alınırken hangi periyotta yayın yapılacağı soruluyor. Ona göre imtiyaz veriliyor. Daha sonra bunun denetimi gerçekleşmiyor. Örneğin 15 günde bir gazete çıkaracağını beyan eden yılda bir iki kez gazete çıkarıyor. Yalnızca seçim dönemlerinde gazete
çıkarıyor. Hiç imtiyaz almadan, jeneriği olmayan korsan gazeteler var. Bunların önüne geçilmesini istiyoruz."dediler.
RESMİ İLANLAR ALAMIYORUZ BERBER AÇAR GİBİ GAZETE AÇILIYOR
İstanbul'daki yerel medyanın hiç bir şekilde resmi ilanlardan faydalanamadığına da dikkat çeken medya mensupları, " Basın ilan Kurumu tarafından görmezden geliniyoruz. İlan verme şartları oldukça ağır. Günlük yayın şartı koşuluyor. 12 sigortalı çalışan ve günlük 5 bin traj isteniyor. Bu şartlar dahilinde günlük yayın yapabilmemiz oldukça güç. İStanbul'un kendine has şartları var. Ulusal medyanın merkezleri İstanbul'da dolayısıyla bir çok dezavantajımız var. Düzenli olarak haftalık, 15 günlük ve aylık olarak yayın yapan gazetelere de resmi ilan verilmesini istiyoruz. Bu ilanları hakettiğimizi düşünüyoruz. İstanbul'da 20-30 ve 40 yılı aşkın sürelerde yayın yapan yerel gazeteler hiç bir şekilde resmi ilandan faydalanamıyor."
Dediler.
İstanbul'daki yerel gazeteciliğin nitelikli hale gelmesi için uğraş verdiklerini söyleyen İstanbul Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği Başkanı Ümit Kahyaoğlu'da, konuşmasında, " İstanbul'daki yerel medyanın sorunlarını biliyoruz. Biz bu sorunları 3 ana başlıkta topladık. Eğitim, finans ve denetimsizlik. Eğitim noktasında AYGAD olarak Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'yle eğitim işbirliği yaptık.
Üyelerimiz Marmara Üniversitesi'nin Göztepe Eğitim kampüsünde bir ay süreyle yoğunlaştırılmış eğitim gördüler. Bu yılda eğitimlerimiz devam edecek. Finans noktasında ise resmi ilanlardan mahrumiyet yaşıyoruz. Derneğimize üye 75 gazeteci var. Bunlardan 45'I gazete sahibi. Bu gazetelerden yalnızca bir tanesi günlük yayın yapıyor. Ortalama yayın
peyotları 15 günlük ve aylık şeklinde. İstanbul'da yerel yayın yapmanın dezavantajları var.Ulusal medyanın merkezleri İstanbul'da İstanbul ekleri çıkarıyorlar, bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Devletimizden İstanbul yerel medyasına pozitif ayrımcılık yapmasını
istiyoruz. Basın İlan Kurumu'nun resmi ilanlarından faydalanmak istiyoruz. " şeklinde konuştu.
BANA ÇAMAŞIRCI AYŞE TEYZENİN ANLAYACAĞI ŞEKİLDE İSTEKLERİNİZİ İLETİN BENDE ÇALIŞMA BAŞLATAYIM DEDİ.
İstanbul Miletvekili ve Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya'da medya mensuplarını dinledikten sonra, bir rapor hazırlayarak şahsına verilmesini istedi.
HES' E KARŞI ÇIKANLAR ELEKTİRİK KESİNTİSİNE DE KARŞILAR
Hükümetin ve Çevre Bakanlığı Komisyonu'nun çalışmalarına da değinen
Erol Kaya, Türkiye'de hiç kimsenin Hidro Elektrik Santrali
istemediğini söyledi. HES'lere karşı önemli bir muhalefet olduğunu
ifade eden Kaya, " HES'ler olmazsa haftada 36 saat elektrik kesintisi
olur. Yeni yatırımların tamamı durur. Enerjide tamamıyla dışa bağımlı
hale geliriz. HES'ler olmasın diyenler şunu açıkça söylemelidir; biz
elektrik istemiyoruz, doğal yaşayacağız.ama ne doğalğazsız nede elektiriksiz kalmak istiyorlar diye konuştu."