Yeni TCK hakimleri emekli ediyor
Abone olEski TCK ile neredeyse yaşıt olan hakimleri telaş sardı. 1 Haziran'da yürülüğe girecek olan yeni TCK, yargıçları istifa ettiriyor. Emekliye ayrılmak isteyenler sıraya girdi.
YENİ yasalar kıdemli hakimleri emekliliğe yönlendirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ve Ceza İnfaz Kanunu’nda (CİK) yapılacak değişiklikleri 1 Haziran’a yetiştirmeye çalışırken, kıdemli hâkimler emekliye ayrılmaya başladı.
Hâkimlerin üst üste emekliye ayrılmasının nedeni olarak da yasaların sil baştan hazırlanarak yepyeni bir hukuk sisteminin kapısının aralanması gösteriliyor.
Yasalar yenilenince
Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde çıkan yasaları takip etmekte zorlanan yaşlı hâkim ve savcıların bir bölümü emekliye ayrılırken, bir bölümünün de önümüzdeki günlerde emeklilik istemeyi düşündükleri belirtiliyor. Peşpeşe çıkartılan yasalar üzerine, özellikle yaşı 55-60’ın üzerindeki hâkim ve savcıların, “Bu yaştan sonra mesleğe yeni başlayan gençler gibi, ‘Şu kanun ne diyor? Eskisinde ne vardı’ diye oturup ders mi çalışacağım?” diyerek emekliliğe hazırlandıkları ifade ediliyor.
Yargıtay’dan ayrılanlar
Yürürlüğe 1 Mart 1926’da giren eski Ceza Kanunu’nu ezberlediklerinin altını çizen kıdemli hâkim ve savcılar, 79 senelik birikimin bir anda değiştirilmiş olmasının sıkıntıları da beraberinde getireceğine ve kendi yaşlarının bir hayli ilerlemiş olduğuna dikkat çekiyorlar.
Özellikle Yargıtay’da yeni TCK ve CMK’nın gündeme gelmesiyle emekliliği planlayan yargıçlarla karşılaştığını ifade eden hakimler, meslektaşlarının özellikle son günlerde tek tek emekliye ayrıldıklarını belirtiyorlar. Yargıçlar arasında, “Ben de emekli olacağım” diyen hâkimler bulunduğunu söyleyen yüksek yargı mensupları, “Yeni TCK’nın yükünü çekemeyip emekliye ayrılmayı isteyen birçok meslektaşın olacağını tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Ahmet Şükrü Dağlı, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi üyesi Cumali Demirkaya ve Yargıtay 5. Hukuk Dairesi üyesi Aslan Yeniçeri’nin yaş sınırı gelmeden kendi istekleriyle emekliye ayrıldıklarına dikkat çekiliyor.
TBMM Genel Kurulu’nda, 3 Kasım 2002 ile 17 Aralık 2004 tarihleri arasında 385 yasanın çıktığına dikkat çeken yargıçlar, birçok mesai arkadaşlarının, “Yaşımız ilerledi. Yeni bir maceraya gerek yok. Biz emekliliğimizi istiyoruz” dediklerini belirtiyorlar.Yeni yasaların hazırlanmasında kendilerinin de katkılarının olduğuna işaret eden yargıçlar, TBMM’ye giden yasaların büyük bir bölümünün yeniden şekillendirildiğini vurguluyorlar.
Yargıtay’a 150 üye
Ceza ve hukuk alanındaki temel yasalarda yapılan değişiklikler üzerine hazırlanan ve Yargıtay Yasası’nı değiştiren taslak ise Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
Taslak, 11 olan ceza dairesi sayısını 7’ye, 21 olan hukuk dairesi sayısını da 13’e indiriyor. Yargıtay’da 250 olan üye sayısının da 150’ye indirilmesi öngörüldü.
Taslak, yürürlüğe gireceği 1 Haziran 2005’ten sonraki 2 yıl içinde Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulmasının ardından Yargıtay’ın da temyiz mahkemesi niteliğine kavuşturulmasını öngörüyor.
Haber: Yeşim Eraslan
Kaynak: