Yeni sol partinin hedef kitlesi

Abone ol

Aleviler ve kendin sol olarak gören seçmenler CHP'ye alternatif buldu.. Yeni sol partinin yol haritası netleşiyor

Türkiye'de sol siyasetin CHP'ye yönelik alternatif arayışında ortaya çıkan yeni çizgi giderek netlik kazanıyor. Kendine 'radikal demokrat' diyen yeni sol akım, mağduriyetlere karşı vicdanların sesi olmayı hedefliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim çıkışının ardından Aleviler, bu partiye tepki gösterdi. Bu gelişme solda alternatif oluşum arayışını hızlandırdı. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız'ın yeni bir partiyle ilgili yaptığı açıklamaların ardından gözler SHP'ye çevrildi. Uzun süredir 10 Aralık Hareketi ve Ufuk Uras'la birlikte zemin yoklayan SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, Alevilerin de katılımıyla kitle partisi olacaklarını söyledi. Yıl sonuna kadar yeni oluşumun manifestosunun kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisini veren Ergün, ocakta yapılacak kongreyle de sürecin tamamlanacağını dile getirdi.

Yeni oluşumda, SHP'nin parti olarak avantajlarından faydalanacaklarını belirten Ergün, isim, tüzük ve programın ise yeniden gözden geçirileceğini vurguladı. Alevi vatandaşların bugüne kadar CHP'ye oy atmalarını da alternatifsizliğe bağlayan Ergün, "Doğru bir seçenek ortaya çıktığında her şey değişecek." değerlendirmesinde bulunuyor. Yeni hareket, SHP ile Ufuk Uras'ın etrafında toplanan 27 kişilik 'temas grubu'nun yanı sıra Alevi-Bektaşi Federasyonu ve akademisyenlerin ağırlıkta olduğu liberal grubu kapsıyor. Bunlara ek olarak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Burhan Şenatalar ve İbrahim Kaboğlu gibi isimlerin yer aldığı '10 Aralık Hareketi' de tabanda çalışmalar yapıyor. Siyaset yelpazesinin solundaki hareketlenmenin içinde akademisyen olarak Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman ve Erol Katırcıoğlu'nun ismi geçiyor.

Yeni sol hareketin lideri belirsiz, adresi belli: Radikal demokratlar

İlk toplantısını 4 Tem-muz'da gerçekleştiren yeni oluşum, 13 Eylül'de İstan-bul'da yaptığı toplantıyla çalışmalarını hızlandırdı. Tüzük üzerine yapılan çalışmalar devam ederken; ocak ayı başında hareketin bir siyasal partiye dönüşmesi ve tüzük çalışmalarının tamamlanması bekleniyor. Yeni sol hareketin en belirgin toplumsal kesimini Aleviler oluşturuyor. Mithat Sancar'ın, "İsmi Yeni Sol Merkez Partisi olabilir." dediği hareketin siyasal ve ekonomik duruşu ise belirginlik kazanmış durumda. Hareketin belirleyici isimlerinden Ufuk Uras, bunu, "Eşit yurttaşlık hakkını temel alan bir hareket olacağız. AKP'nin alternatifi, Ergenekoncu yapılanmadan değil, bizim sol hareketten çıkacak." sözleriyle ortaya koymuştu. Yeni oluşum, hükümetin yürüttüğü demokratik açılım sürecine karşı durmazken zihnen destek de verecek. 10 Aralık Hareketi'nin önemli isimlerinden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de Uras'a benzer görüşler taşıyor. Çelebi, "10 Aralık Hareketi olarak, bundan 4 yıl önce, daha Ergenekon soruşturması başlamadan her türlü darbeciliğe, demokrasi dışı yoz arayışlara ve 12 Eylül hukukuyla yürütülen yapılaşmaya karşı olduğumuzu çok net ifade ettik. Sivil ve tam demokratik Türkiye görüşünde, yeni sol harekete destek veren arkadaşlarla mutabıkız." diye konuşuyor. Çelebi, bu süreçte DİSK genel başkanı olarak değil, kendi adına yer alacağını belirtirken, hareketi oluşturan liberal kanatla ekonomi politikaları noktasında da bir anlaşmazlık yaşamadıklarını söylüyor.

Hareketin ekonomi politikalarını en iyi değerlendirebilecek isimlerden birisi Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu. Liberal kanadın içinde yer alan Katırcıoğlu, yeni hareketin, piyasa ekonomisini savunan; ancak devlet müdahalesine de yer veren bir düşünceyi barındırdığını aktarıyor. Soldaki yeni akımın uzun süredir temas içerisinde bulunduğunu belirten Katırcıoğlu, "Ortada henüz herkesin anlaştığı bir zemin yok. Ali Balkız'ın açıklamaları bir kesinlik ifadesine çekilse de çalışma süreci devam ediyor." şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda Taraf yazarı da olan Katırcıoğlu, hareket için 'sol' ve 'sosyal demokrat' tanımlarını doğrulasa da ona göre kesin tanım "radikal demokrat" olmalı. Tecrübeli ekonomist ve akademisyen, bu kavrama ise şöyle açıklık getiriyor: "Hangi toplumsal kesimden gelirse gelsin, mevcut sistemin mağdur ettiği insanlara dönük olarak, adalet ve vicdanın hareketi olmak istiyoruz. Aleviler, Kürtler, dindarlar, işsizler, Çingeneler vs..."

Günün Önemli Haberleri