Yeni Şafaktan sert manşet

Abone ol

Polisin gözaltı süresinin uzatılması talebine belki de gazeteler içinde en sert tepki Yeni Şafak'tan geldi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan 4 günden 15 güne çıkarma talebine Yeni Şafak manşetten sekiz sütuna 'Duymamış olalım' başlığı ile tepki gösterdi. Bu talebin AB ile kazanılan hakların geriye döndürülmesi olarak gören gazete sivil toplum kuruluşlarının gelişmeyi 'kaygı verici' bulduğunu yazdı. Evin Göktaş imzalı haberde artan terör olayları ve güvenlik endişesi insan haklarını sınırlamaya doğru bir yola sokacağını yazdı.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sonra dün de Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan, gözaltı süresinin uzatılması gerektiğini açıkladı. Gözaltı süresinin uzatılmasında ısrarlı davranan polis, AB uyum yasaları ile getirilen 4 günlük gözaltı sınırının 'suçluların yakalanması ve suçların aydınlatılması' için yeterli olmadığını savunarak 15 güne çıkarılmasını istiyor. Polisin bu talebine karşı çıkan sivil toplum örgütleri 15 günlük gözaltının AB uyum yasaları ile elde edilen kazanımlarda geriye adım olacağını belirtiyorlar.

Yeni Şafak ayrıca İHD VE Mazluz-Der'in açıklamalarına yer verdi. Polisin gözaltı ısrarını değerlendiren Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen,"Suçla mücadelede sorunun gözaltı sürelerinde aranması son derece yanlış bir yaklaşım" dedi.

İHD Genel Başkanı Alataş da, 15 günlük gözaltı isteminin doğru olmadığına dikkat çekerek, şöyle dedi: "AB uyum yasaları çıkarken de bu konu defalarca dile getirildi. Hatta hükümet bu konuda geri adım atmak zorunda kaldı. Yani işin özü, polis uluslararası hukuk kurallarına uymak istemiyor. Hukukla kendisini sınırlamak istemiyor. Terörle mücadele kapsamında elde edilen belge ve kanıtların, savcı tarafından incelenmesi dahi istenmiyor. Reform sürecinde elde edilen bütün kazanımlar geri alınmak isteniyor. Bu son derece tehlikeli ve kaygı verici bir yaklaşım."

Günün Önemli Haberleri