Yeni Çin liderliğinde 'reform' sözleri
Abone olBugün Pekin’de 12’incisi tamamlanan Çin Ulusal Halk Meclisi Birinci Toplantısı konuşmalarında yeni Çin liderleri 'Çin Rüyası' ve 'reform' ifadelerini kullandı. Pekin'den bildiren Levent Uluçer'in haberi.
Şi Cinping, 'Çin ruhu'nun temelinde reform ve rönesans olduğunu söyledi.
“Çin rüyası” ve “reform” sözcükleri muhtemelen önümüzdeki döneme damga vuran sözcükler olmaya aday.
Bugün Pekin’de 12’incisi tamamlanan Çin Ulusal Halk Meclisi Birinci Toplantısı konuşmalarında yeni Çin liderleri “Çin Rüyası” ve “reform” ifadelerini kullandı.
Yeni devlet başkanı Şi Cinping kapanış konuşmasında sıkça Çin halkının bir “Çin Rüyası” olduğunu ve bu rüyanın halka dayanılarak gerçekleşeceğini söyledi.
Şi’nin yurtseverlik vurgusu ağır olan konuşmasında, Çin rüyasının gerçekleşmesi için temelinde vatanseverlik olan halkın ruhu ile yine temelinde reform ve rönesans olan çağdaşlık ruhunun oluşturduğu “Çin ruhu”na dikkat çekti.
'Sosyalizm'den sapma yok
Şi Cinping, bu rüyanın gerçekleştirilmesinde Çin’e özgü sosyalizmden sapma olmayacağını açıkladı.
Şi, ülkenin henüz sosyalizmin erken aşamasında olduğunu ve pazarın kendi içinde çözebileceği sorunlara devletin müdahale etmeyeceğini ve devletin piyasadaki etkinliğinin üçte bir azaltılacağını söyledi.
Görevi Hu Cintao’dan devralan Şi, ‘‘Büyük Çin uygarlığını yaratan Çin halkı, Çin’e özgü bir kalkınma geliştiriyor’’ dedi.
Çin Başbakanı da 'reform' dedi
Yeni Başbakan Li Kıçiang da reform sözcüğünü yineledi.
Li, özellikle halkın tepkisini çeken rüşvet ile yerli ve yabancı uzmanların sıkça dile getirerek ciddi tehlike oluşturmaya başladığını söyledikleri gelir dağılımındaki artışla ilgili olarak merkezi hükümette bir reform için söz verdi.
Li, hükümet içi yapılanmada görev ve yetkilerde değişiklik ile yetkilerin azaltılacağını açıkladı. Yeni Çin Başbakanı, bürokrasinin halen ilerlemenin önünde engel olduğunu ve bunun aşılacağını belirtti.
Çin’de muhtemelen önümüzdeki dönemde en çok konuşulacak konulardan biri de Li Kıçiang’ın devlet çalışanlarına hitaben “Devlette çalışıyorsanız, zengin olma beklentiniz olmasın” açıklaması oldu.
Çin’de “guangşi” ünlü. Yani devlet yetkilileriyle “ilişkisi, ağı” olanlar hem zengin oluyor, hem de bu sayede devlet yetkilileri de zengin oluyor.
Görevi Vın Ciebao’dan devralan Çin Başbakanının öne çıkarttığı üç önemli sorunsa; ekonomide sürdürülebilir kalkınma, halkın yaşam koşullarını düzeltme ve sosyal adaleti koruma oldu.
Li adaletin iyileştirilerek, fırsat eşitliğinin sağlanması gerekliliğine vurgu yaptı.
Başbakan Li, “bu sorunların çözümü için üç konuda güvence şart” dedi.
Bunlardan ilki “yeniliğe dayalı bir hükümet kurmak” ikinci olarak, “dürüst bir hükümet kurmak ve böylece yürütmede verimin artırılması”, üçüncü olaraksa “ülkenin hukukla yönetilmesi ile ayrıca çağcıl bir ekonomi, toplum ve devlet yapısını da hukukla yapmak.”
Li’ye göre hükümet halkın talepleri doğrultusunda yönetilecek.
Çin’in her iki lideri Çin’i beş yıl boyunca yönetecekler ancak beklenense bu liderlerin de selefleri gibi Çin’i 10 yıl boyunca yönetecek olması.