Yeni Büyükelçi'ye yandaş suçlaması!

Abone ol

Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterilen Francis Ricciardone’nun görev yaptığı ülkelerde yönetimle “fazla yakınlaşması” eleştiri konusu oldu.

Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterilen Francis Ricciardone’nun görev yaptığı ülkelerde yönetimle “fazla yakınlaşması” eleştiri konusu oldu. Cumhuriyetçiler, “Türkiye’ye sert elçi lazım” diyerek atamaya itiraz etti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye Büyükelçiliği’ne Francis Ricciardone’yu aday göstermesi Washington kulislerinde tartışma yarattı. Ricciardone’nun göreve resmen atanması için önce Amerikan Sentosu’nun onayını alması gerekiyor. Ancak bunun tahmin edildiği kadar kolay olmayacağı konuşuluyor. Foreign Policy dergisinin deneyimli Washington muhabiri Josh Rogin’e göre, Ricciardone’un fazla “yumuşak” olduğunu düşünen bazı senatörler ve politikacılar, halen Afganistan’da büyükelçi yardımcısı olan diplomatın seçilmemesi için lobi yapıyor.

‘KUSURLARI GÖREMİYOR’
Francis Ricciardone’nun fazla “yumuşak” olduğunu söyleyenler, diplomatın Kahire Büyükelçisi olduğu dönemi örnek gösteriyor. George Bush’un başkan olduğu dönemde, Mısır’da demokrasinin gelişmesi için büyük çaba harcandı. Ancak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin eski üyelerinden Eliott Abrams’a göre, ülkede Müslüman Kardeşler’in seçimleri kazanmasının ardından Bush yönetiminin tüm baskısına rağmen Ricciardone durumu kontrol etmeyi başaramadı. Abrams, “Ricciardone Mısır’da demokrasiyi koruma konusunda hiç gönüllü değildi” dedi.
Bush yönetiminin eski çalışanlarının Ricciardone’ya karşı anlattığı hikâyelerin başında dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Mısırlı meslektaşı ile yaptığı bir basın toplantısında yaşananlar geliyor. İsmini vermeyen bir diplomata göre, bu toplantı sırasında Mısırlı Bakan, sert güvenlik önlemlerini ABD’deki sert terörle mücadele yasasına (Patriot Act) benzeterek savundu. Ricciardone da, yanındakilere dönüp, “Hep lanet olası Patriot Act yüzünden diyerek” Bakan’a hak verdi. Bush yönetimi, bunu, Ricciardone’nun Mısır’ın negatif yanlarını dahi görememesi olarak yorumladı. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından American Entreprise Institute’ün Başkan Yardımcısı Daniella Pletka, “Durumun bu kadar hassas olduğu bir dönemde, Ankara’da kendi yönetiminin çıkarlarını yerel politikacıların çıkarlarından daha çok önemseyen bir temsilci olmalı” diyerek Ricciardone’nun büyükelçiliğine karşı çıkıyor.

‘ANLAMSIZ BİR ATAMA’
Amerika’da Cumhuriyetçiler henüz Ricciardone’nun büyükelçiliğini tamamen bloke edip etmemek konusunda karar vermedi. Ancak “patronlarının” Ricciardone’nun Mısır’da geçirdiği dönemi ve Türkiye’deki ilk iki görevini detaylarıyla inceleyeceklerini söylüyorlar. Partiden üst düzey bir yetkili, Foreign Policy’nin muhabirine, “Ricciardone’nun cevap vermesi gereken çok şey var. Türkiye’nin Batı ile ilişkileri bu kadar hassasken yönetim neden bu kadar önemli bir ülkeye Ricciardone’yu gönderiyor anlamadık” dedi.

‘GÜNAH KEÇİSİ OLDU’
Elbette Ricciardone’yu engellemek isteyenler kadar destek çıkanlar da var. Bu kişiler, büyükelçinin, Bush yönetiminin Ortadoğu politikasının günah keçisi haline getirildiğini, bu nedenle eleştirildiğini söylüyorlar. Josh Rogin yazısında, “Ricciardone’nun adaylığı ile ilgili devam eden kavga büyük ihtimalle Türkiye’ye bu hassas dönemde nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili bir tartışmaya dönüşecek. Sopa kullanmak isteyenler için Ricciardone kötü bir tercih olacak. Havucun daha iyi bir yöntem olduğunu düşünenler için ise, Ricciardone’nun geniş bilgi birikimi, akıcı Türkçesi ve kamuoyuna açık diplomasiyi sevmesi onu mükemmel bir seçenek haline getirecek” yorumunu yaptı.

‘OBAMA ÜSTELEMEZ’
Josh Rogin’e göre, Barack Obama yönetiminin Francis Ricciardone’yu seçtirmek için ne kadar çaba sarf edeceği ise, belli değil. Zira Obama, Türkiye konusunun fazla detaylı tartışılmasını istemiyor. Daha önce Suriye Büyükelçisi’nin atanması ile ilgili de Suriye ile ilişkiler konusunda sıkıştırılmak istemediği için fazla ısrarcı olmamıştı. Cumhuriyetçi Parti’den bir yetkili ise, “Eğer Francis Ricciardone’nun seçimini engellemek konusunda kesin bir karar alırsak fazla savaşmamız gerekmeyecek. Zaten bu yönetim işleri yeteri kadar yavaşlatıyor” dedi.

Günün Önemli Haberleri