Yeni bir heykel krizi daha!

Abone ol

Kars'taki İnsalık Anıtı'nın tartışmaları daha bitmeden yeni bir heykel krizi daha yaşanmaya başladı. Ama bu kez adres farklı..

Kars'taki 'insanlık Anıtı'nın yıkılması tartışmaları sürerken, Ankara'da Atatürk Orman Çifliği (AOÇ) sınırları içerisinde Atatürk Evi'nin yanında bulunan 'Tarımcı Atatürk Anıtı'nın çalınan rölyeflerinin yeniden yapılması da mahkemelik oldu.

1981 yılında Atatürk'ün 100'üncü Doğum Yılı anısına, Orman Bakanlığı tarafından açılan yarışmayı kazanarak anıtın yapımını gerçekleştiren heykeltraş Burhan Alkar, "Heykel, rölyefler ve yazılardan oluşan anıtın 8 metrekarelik ve yaklaşık 850 kilogram ağırlığındaki bronz rolyefleri 2007 yılında çalındı. Yeniden yapımı için AOÇ yönetimi bir karar vermeyince konu yargıya taşındı.

Bir kompleksten oluşan grubun yarım yamalak görünmesinden bir kolum kopmuş gibi acı çekiyorum" dedi. 1981 yılında Atatürk'ün 100. Yıl Doğumu anısına Orman Bakanlığı tarafından açılan yarışma sonunda seçici kurul, 'Tarımcı Atatürk Anıtı'nın yapımı, yarışmayı kazanan heykeltraş Burhan Alkar'a verdi.

Çevre düzenlemesi de Prof. Dr. Yüksel Öztan tarafından yapılan anıt, 3.5 aylık bir sürede tamamlanıp, AOÇ sınırları içerisindeki Atatürk Evi'nin yan tarafına yerleştirildi. Açılışı ise 10 Kasım 1981 tarihinde dönemin Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren tarafından yapıldı. Açılışa dönemin Tarım ve Orman Bakanı Sebahattin Özbek, Devlet Bakanı Mehmet Özgüneş, Kültür Bakanı Cihat Baban ile Atatürk Orman Çifliği Müdürü Aytekin Ülger de katıldı. 850 KİLOĞRAM BRONZ RÖLYEFLER ÇALINDI Konu ile açıklama yapan heykeltraş Burhan Alkar, Atatürk Orman Çifliği'nin, Atatürk'ün tarım konusunda görgü, bilgi ve düşünceleri ile ilgili uygulamalarının yapıldığı bir alan olduğunu belirtti. AOÇ'nin bir simgesi olan Atatürk Evi'nin yanında bulunan alanda yaptığı heykel, rölyef ve yazılardan oluşan 'Tarımcı Atatürk Anıtı'nın, 2007 Aralık ayında yaklaşık 8 metrekare ve 850 kilogramlık tunç figüratif rölyeflerin çalındığını kaydeden Burhan Alkar şöyle konuştu: "Dünyanın her yerinde böyle olaylar olabilir. Önemli olan ondan sonrasıdır. Ben sanatçı olarak gövdemden bir kolumun kopmasına benzetiyorum. Ve anıt orada yarım yamalak durdukça acı çekiyorum. Anıtın önünden geçerken çalınan rölyeflerin boşluğuna bakamıyorum. Anıtın çevre düzenlemesini yapan sevgili dostum Prof. Dr. Yüksel Öztan hakkın rahmetine kavuştu. Sağ olsaydı, benden farklı düşünmezdi."

YENİDEN YAPIMI MAHKEMELİK

Çalınan rölyeflerin yeniden yapılması konusunda AOÇ yönetiminin, kendisini 2 yıl oyaladığını, sonuç alınamayınca ise bağlı olduğu sanat kurumu GESAM tarafından mahkemeye verildiğini hatırlatan heykeltraş Alkar şu bilgileri aktardı: "Somut bir gelişme olmaması nedeniyle bağlı bulunduğum sanat kurumu GESAM, 'Tarımcı Atatürk Anıtı'nın tamamlanması için A.O.Ç. yönetimini mahkemeye verdi. Mahkemenin sonucunu bekliyoruz. Ancak bu kurum, benim duyduğum rahatsızlığı duymuyor.

Ayrıca ne mahkeme, ne de zaman kaybına gerek yoktu. Ben hayattayım ve 80 yaşındayım. Bir sanatın veya sanatçının eserleri zarar görmüşse, anıtı oluşturan sanatçıya eksik parçaların yeniden yapılması için imkan tanınır. Anıtın bu durumda olması, o sanatçı için ruhen yarım yaşıyor demektir. Üstelik fikir ve sanat eserleri kanunları belli. Bu olaydan büyük rahatsızlık duyuyorum. Gövdemden sanki bir parçam eksik gibi yaşıyorum. Türkiye' de sanata ve sanatçıya verilen önem ortada."

Günün Önemli Haberleri