Yeni bir çağ mı başlıyor?
Abone olİlk telepatik iletişim sağlandı... Bilimadamları, farklı kıtalarda bulunan iki farenin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağladı
Bilim adamları farklı kıtalardaki iki farenin beynini
birbirine bağladı. Ayrı yerlerde bulunan fareler beyindeki
elektrotlar sayesinde birbirlerini yönlendirmeyi
başardı.
Bilimadamları, farklı kıtalarda bulunan iki farenin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağladı. Brezilya'da bir araştırma enstitüsünde bulunan fare, elektronik bağ sayesinde ABD'de bir laboratuvarda bulunan diğer fareye sinyal göndererek onu yönlendirdi ve ödülü almasını sağladı. Araştırmacılardan Miguel Nicolelis, iki beyin arasında işlevsel bağlantı kurarak iki beyinli bir 'süperbeyin' yarattıklarını savundu. Nicolelis, bu buluşun felçli hastaların tedavisine ışık tutabileceğine dikkati çekti.
BEYİN SİNYAL GÖNDERDİ
Miguel Nicolelis ve ekibi önce, su alabilmek amacıyla ışık yandığında bir kaldıraca basması için fareleri eğitti. Daha sonra farelerin, harekete bağlı bilgiyi kontrol eden beyin bölgesine çok ince elektrotlar yerleştirildi ve birbiriyle bağlantı kurması sağlandı. İlk fare deneyi başarılı geçtiğinde yani doğru kaldıraca bastığında beyni elektrik sinyali gönderdi. Bu sinyal aynı anda diğer farenin beynine aktarıldı.İkinci fare ödülü (su) almak için diğer farenin gönderdiği sinyaller sayesinde, görsel hiçbir ipucu olmadan, yüzde 70 oranında doğru kaldıracı buldu.
Nicolelis, ikinci farenin düşünce ya da görüntüleri almadığını,
sinyaller sayesinde ilk farenin aldığı karara göre kaldıracı
bulabildiğini belirtti. Sürecin çift taraflı işlediğini belirten
bilimadamları, hata durumunda ilk farenin daha güçlü ve açık
sinyaller gönderdiğini ifade etti. Bilimadamları, bir sonraki
hedeflerinin, 2014'te Brezilya'daki Dünya Kupası'nda belden aşağısı
felçli bir hastanın benzer yöntemle yapay bacak yardımıyla başlama
vuruşunu yapmasını sağlamak olduğunu belirtti. Araştırma 'Nature
Scientific Reports' dergisinde yayımlandı.