Yeni Anayasa'ya sınırötesi destek

Abone ol

Yeni anayasaya Türkiye'nin hassasiyetleri kadar, uluslararası camianın deneyimleri de yön verecek. İşte ilk adımlar

Siyaset bir kez daha yeni anayasa arayışlarına kilitlenirken sivil toplum örgütleri ve akademik camia da sürece yön vermek için harekete geçti. Bu çerçevede Türkiye'deki siyasetçi ve akademisyenlerin yanı sıra farklı ülkelerin anayasa çalışmalarında rol almış yabancı uzmanların görüşünden yararlanılacak.

Anayasa çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenecek organizasyonlardan biri Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleşecek. SODEV, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES), Küresel ve Yerel Düşünce Derneği (KÜYEREL) ve Friedrich Ebert Stiftung Derneği'nin (FES) 15 Ekim'de gerçekleştireceği konferansa dört ülkeden anayasa uzmanları geliyor.

Akşam'ın haberine göre, her biri olağanüstü durumlarda anayasa çalışmalarında yer alan isimler şöyle: Almanya eski Adalet Bakanı Prof. Herta Daubler-Gmelin, İspanya-Barselona Üniversitesi'nden Prof. Carles Viver Pi-Suner, Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Üyesi Dr. Albie Sachs ve Polonya Anayasa Mahkemesi Eski Üyesi Prof. Miroslaw Wyrzykowski. Türkiye'den ise profesörler Mithat Sancar ile Turgut Tarhanlı'nın görüşlerini paylaşacağı belirtildi. Yapılacak değerlendirmelerin siyasi partilere de gönderilmesi bekleniyor.

11 DİLDE TERCÜME

Adalet Bakanlığı, 11 Avrupa ülkesinin anayasalarını mercek altına aldı. Tek tek tercüme edilen anayasa metinleri kitaplaştırıldı. Seçilen ülkeler arasında yarı başkanlık modeliyle yönetilen Fransa ile İrlanda'nın da bulunması dikkat çekti. Yıllarca ayrılıkçı ETA'yla mücadele eden İspanya'nın anayasası da incelenen metinlerden biri oldu. Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz anayasaları da rehber olabileceği düşüncesiyle kitaptaki yerini aldı.

GÖZLER MUHALEFET TURUNDA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in akademisyenlerle yaptığı toplantının ardından ikinci değerlendirme AK Parti'nin, muhalefetle yapacağı görüşme turu olacak. Mektuplu randevu talebine CHP ve MHP'den gelen olumlu yanıtların ardından iki önemli görüşme gerçekleşecek. İlk buluşma bugün saat 11.00'de MHP Genel Merkezi'nde olacak. Ömer Çelik başkanlığındaki AK Parti heyetinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu yer alacak. MHP'den de Genel Sekreter İsmet Büyükataman başkanlığındaki bir heyetin katılacağı bildirildi. AK Parti heyetinin CHP ile buluşması ise yarın. Beş kişilik CHP heyetinde, Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Parti Meclisi üyesi Süheyl Batum ve Rıza Türmen'in katılacağı bildirildi. AK Parti heyeti görüşmelere hazır metinle gitmeyecek. Görüşmelerde, özellikle Uzlaşma Komisyonu'nun oluşumu, izlenecek yöntem konularında değerlendirmeler yapılması öngörülüyor. BDP ile görüşme ise Meclis'te yemin edip etmemesine bağlı.

Günün Önemli Haberleri