Yeni anayasanın ilk maddesi kabul edildi
Abone olTBMM Genel Kurulu, yeni anayasanın ilk maddesindeki görüşmeleri dün gece tamamladı. HDP ve CHP'nin verdiği önergelerin reddedilmesinin ardından ilk madde için oylamaya geçildi.
Meclis'te, anayasa değişiklik teklifinin 1.maddesi 347 "Evet" oyuyla, 2.maddesi de 343 "Evet" oyuyla kabul edildi.
Yeni anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi konusundaki görüşmeler dün gece tamamlandı. CHP ve HDP milletvekilleri, genel kuruldaki görüşmelerde yeni anayasa teklifine yönelik itirazlarını sürdürürken zaman zaman tansiyon yükseldi.
İLK MADDE NEYİ GETİRİYOR?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'nin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "Yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek.
Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.
TEKLİFİN İKİNCİ MADDESİ
Teklifin kabul edilen ikinci maddesi ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.
İLK MADDEDE KABUL OYLARI ARTTI
Yaklaşık 40 dakika süren oylamanın ardından TBMM Genel Kurulu'nda oyların sayımına geçildi. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, yeni anayasa teklifinin 1. maddesinin 347 oyla kabul edildiğini duyurdu.
Buna göre anayasa teklifinin 1. maddesi için yapılan oylamada 484 oy kullanıldı. Milletvekillerinin 347'si evet, 132 milletvekili ise ret oyu kullandı. Seçimlerde 2 çekimser ve 2 de boş oy yer aldı. Bir milletvekilinin oyu ise geçersiz sayıldı.
Buna göre AK Parti ve MHP'nin mutabakatıyla Meclis'e sunulan yeni anayasa değişikliğiyle ilgili oylamada 9 oy artış sağlanmış oldu. Teklifin tümüne ilişkin oylamada 338 evet oyu kullanılmıştı.
"ALLAH BEREKETİNİ VERDİ"
İlk maddeyle ilgili oylama sonuçlarını Al Jazeera'ye değerlendiren Başbakan Yıldırım, "Ne dedik; Allah bin bereket versin. Allah bereketini verdi" dedi.
MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTIYOR
İkinci olarak, Meclis’teki milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkartılmasına ilişkin madde görüşülecek. Son olarak da, seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. maddeye geçilmesi hedefleniyor.
GENEL KURULDA NELER YAŞANDI?
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, görüşmelerin tamamlanmasının ardından ilk maddenin oylamasına geçileceğini söyleyerek milletvekillerini gizli oylama konusunda uyardı.
OYLAMAYA GEÇİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda Adana'dan başlayarak milletvekillerinin isimleri okunmaya başlandı. İsimleri okunan milletvekilleri kabine gelerek oylarını kullanırken, CHP'li milletvekilleri yine gizliliğin ihlal edildiği gerekçesiyle itirazlarda bulundu.
OYLAMA GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, itirazların artması ve kürsü önünde yığılmalar oluşması üzerine oylamayı geçici olarak durdurdu. Milletvekillerinin, divan önündeki yığılmalarının engellenmesinin ardından oylamaya tekrar geçilirken, bazı AK Partili üyeler oylama sonrası "ret" ve "çekimser" oyları belirtmek için kullanılan pulları gazetecilere gösterdi.