Yeni anayasanın ilk dört maddesinde değişiklik! Türk Milleti kavramı değişiyor
Abone olYeni anayasa çalışmaları ilerliyor. İlk 4 maddesinde kırmızı çizgilerin korunmasıyla beraber bazı kavramların tanımı genişleyecek
AK Parti kurmaylarının da yer aldığı Anayasa Bilim Kurulu
tarafından üzerinde çalışılan yeni anayasa çalışmalarında önemli
bir süreç başlıyor.
Edinilen bilgilere göre, Anayasa Bilim Kurulu önümüzdeki ay MHP’den bir heyetle görüşmelere başlayacak. Anayasa Bilim Kurulu, MHP heyeti ile yapacağı istişarelerde anayasa ile ilgili kritik başlıkları ele alacak. Bu kapsamda, öncelikli başlıklardan bir tanesi Cumhurbaşkanı Yardımcısının seçimi olacak. MHP’nin hazırladığı taslakta Cumhurbaşkanı ile birlikte 2 yardımcısının da halk tarafından seçilmesi öneriliyordu. Anayasa Bilim Kurulu’nun üzerinde çalıştığı taslakta, MHP’nin söz konusu önerisinin yer aldığı belirtilirken, kaynaklar, “Bunu geçmişte tartıştık zaten. ‘Bizim sisteme uymayacağını’ söyledik. Cumhurbaşkanı makamının boşalması hâlinde vekilinin sadece 45 gün vekâlet edeceğini ve seçime gideceği esasını belirledik. Bu bizim kurduğumuz sisteme de uymuyor. MHP bunu ‘Üzerinde tartışılsın’ diye getirdi. Üzerinde tartışacağız” dedi.
Referandum yok
MHP ile yapılacak çalışmaların ardından Cumhur İttifakı’nın anayasa metni ocak ya da şubat ayında halka takdim edilecek. Yeni anayasanın diğer partilere sunulmayacağını aktaran kaynaklar “Referanduma gidilmeyecek, şu anda zaten Meclis’te o imkân yok. Anayasa, halkla paylaşılacak. 'Yeni anayasamız budur' denilecek. Nisan ya mayıs aylarında da Anadolu’da toplantılarına başlanır. Yerelde de tartışılır. 2023 seçimine giderken, bu Cumhur İttifakı’nın anayasası olur. Seçim taahhüdü olarak sunulur” değerlendirmesini yaptı.
500 bin imza
Öte yandan, Bilim Kurulunun üzerinde çalıştığı yeni anayasayla ilgili önemli detaylara da ulaşıldı. Hazırlanan taslakta halka, Meclis’e kanun teklifi sunma imkânı getirilmesi yer alıyordu. Edinilen bilgilere göre, yapılan son toplantılarda, 500 bin imza sayısını bulan vatandaşların Meclis’e kanun teklifi sunması üzerinde duruldu.
Kırmızı çizgiler korunuyor
Yine, devletin şekli, Cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkentini belirleyen anayasanın ilk maddeleri de muhafaza edilecek, ancak diliyle ilgili bazı düzenlemeler yapılacak. Kaynaklar “Yeniden yazımı olacak. Mesela ‘Devletin dili Türkçedir’ diyor. Hatalı bir yazım. ‘Devletin resmî dili Türkçedir’ demek lazım. Yine ‘İnsan haklarına saygılı’ diyor. Yetersiz bir ifadedir bu. ‘İnsan haklarına dayanan’ demek gerekiyor. Kırmızı çizgiler korunuyor” ifadelerini kullandı.
Kapsamlı Türk milleti kavramı
Yeni anayasa metninde yer alacak olan ‘Başlangıç Bölümü’nün ayrıntıları da belli olmaya başladı. Kapsayıcı bir başlangıç metninin yazıldığına vurgu yapan kaynaklar, anayasanın etnisiteden arındırılacağının altını çizdi. Yeni anayasada, ‘Türk milleti’ kavramı ‘Her ferdin asli unsuru olduğu bir Türk milleti’ diye tanımlanacak. Özellikle 1982 Anayasasındaki dışlayıcı ifadelerin çıkarılacağını aktaran kaynaklar “Vatandaşın tanımında daha kapsayıcı hükümler getirilecek” diye konuştu.