Yeni anayasada 'eşcinsel krizi çıktı!'
Abone olHükümet ve muhalefetin ortak komisyonla çalıştığı yeni anayasa yazımında bu kez de eşcinsel krizi çıktı.
Yeni Anayasa yazma çalışmaları 'eşcinsellik' teklifine
takıldı. Cinsel yönelim haklarının anayasal güvence altına alınması
istemine AK Parti ve MHP'den itiraz geldi.
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa'nın ilk üç maddesi için önemli bir aşama kaydetti. Ancak Sırrı Süreyya Önder'in başkanlık ettiği alt komisyonda tam uzlaşma sağlanamadı.
Eşitlikle ilgili maddede ortaya çıkan anlaşmazlığın konusu ayrımcılık yasağı. MHP genel ifadeler kullanılmasını talep etti ancak BDP ise bu teklifleri 'muğlak ifadeler' olarak nitelendiriyor ve karşı çıkıyor.
Daha önce üzerinde uzlaşma sağlanan ve yazılan iki maddeden sonra bugün eşitlikle ilgili üçüncü maddeye geçildi.
Eşitlikle ilgili maddenin içine ayrımcılık yasağının da eklenmesi teklifi geldiğinde ise uzlaşma sağlanamadı.
BDP, din, dil, ırk her türlü ayrımcılığın yasaklanmasının içine çocuklar ve yaşlıları kapsam dışında tutarak etnik ayrımcılık ile cinsel yönelim ayrımcılığının da eklenmesini istedi.
BDP’nin maddeye sokmak istediği cinsel yönelim ifadesine AK
Parti başından beri karşı çıkıyordu bugün MHP’de aynı tepkiyi
gösterdi.
MHP, "Bu genel eşitlik maddesidir genel olmalıdır. Herkes hukuk önünde eşittir dolayısıyla herkes ve hiç kimse ifadelerini kullanmalıyız. Ama bire bir ifadeler kullanmamalıyız" görüşünü savundu.
Komisyonda din değil ırk ayrımcılığının da yazılmasını isteyen üyeler var. Ancak MHP’nin karşı çıkması nedeniyle genel olarak uzlaşma sağlanmış olmasına rağmen 3'üncü madde yazılamadı.
Çarşamba günü saat 10.00'da üst komisyon toplanacak ve bu maddenin yazımının sağlanmasına çalışılacak.
Alt komisyon toplantısına başkanlık yapan BDP’li Sırrı Süreyya Önder, "Herkes hukuk önünde eşittir ve eşitliğin yanından ayrımcılık yasağına ilişkinde bir mutabakat sağlanmıştır herkes hukuk önünde din, dil, ırk, cinsiyet yönünden eşittir. Bu konuda anlaştık ama maddenin nasıl yazılacağı konusunda aramızda bazı farklılıklar söz konusu. Biz eğilim olarak cinsel yönelimin anayasaya girmesini istiyoruz" diye konuştu.