Yeni Anayasa tartışmasında tek risk!
Abone olTÜİSAD Raporuyla başlayan yeni Anayasa tartışmalarına Cumhurbaşkanı Gül de katıldı.
Radikal bir öneri ile yeni Anayasa tartışmalarını alevlendiren TÜİSAD'ın raporunun ardından başlayan tartışma büyüyor. Türkiye'nin yeni bir Anayasa yapma noktasında mutabakat bulunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Gül tek riskin ise metodla ilgili olduğunu söyledi.
Sivil bir Anayasa yapmanın zamanı geldiğini söyleyen Gül, "Bunun tek riski de bir metodoloji hatası yapılırsa orada görülür. Onun için seçimlerden sonra bir metot hatası yapmadan, herkesi işin içine katarak, katılımcı, herkesin sahiplenebileceği ama cesur, özgüven içerisinde bir anayasanın yapılabileceğine inanıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) 40. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Four Seasons Otel'de düzenlenen gala yemeğinde yaptığı konuşmada yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gül şöyle konuştu:
"Türkiye'nin de yeni bir yörüngeye artık oturması lazım. Bunun için yeni bir Anayasa Türkiye için gerekli. Bunu hep beraber konuşuyoruz. Bunda büyük bir mutabakat var. Maalesef daha önceki anayasalarımız hep olağanüstü dönemlerde yazıldığı için hep tepkisel oldu, reaksiyonel oldu ve hep kısıtlayıcı oldu. Onun için anayasalarımız çok uzun uzun yazıldı. Uzun anayasa yazarsanız aslında kısıtladığınızı gösterirsiniz. Bireyi öncelikli hedef alan ve büyük bir öz güvenin içerisinde bu anayasanın hazırlanabileceğine inanıyorum. Aslında esas temel mesele bir anayasanın demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olması açısından Türkiye'de çok büyük, neredeyse tam bir konsensüs olduğuna inanıyorum.
TEK RİSK METEDOLOJİ
"Düşünün ki önemli siyasi akımlardan, önemli siyasi partilerden birisi bu söylediğim demokratik, laik, sosyal, hukuk prensiplerinin dışında düşünceleri olsaydı, olabilirdi, başka ülkelerde var, Türkiye'nin bütün büyük siyasi partileri ve siyasi akımları bu konuda müşterekler. Dolayısıyla bir anayasa, sivil bir anayasa, daha öz bir anayasa, reaksiyonel olmayan bir anayasa yapılabilir bugün Türkiye'de...
Bunun tek riski de bir metodoloji hatası yapılırsa orada görülür. Onun için seçimlerden sonra hep beraber, inanıyorum ki bu gerçekleşir, bir metot hatası yapmadan, herkesi işin içine katarak, katılımcı, herkesin sahiplenebileceği ama cesur, özgüven içerisinde bir anayasanın yapılabileceğine inanıyorum. Bu sadece siyasi partilerimize düşen bir görev değil, aynı zamanda sivil toplum örgütlerine...
Türkiye'nin bütün birikimini seferber ederek böyle bir anayasayı yaptığımızda Türkiye'nin yeni bir yörüngeye oturacağı, Türkiye'nin kaybedilen senelerinin süratli bir şekilde tamamlanacağına olan inancım tamdır. Bu konuda sizlerin çalışmalarını yakından takip ediyorum, görüyorum. Hepinize başarılar diliyorum. Türk sanayisine, Türkiye'ye, Türk iş dünyasına yaptığınız katkılar şüphesiz ki hiç unutulmayacaktır. Sizin güçlü olmanız, Türkiye'nin tabii ki güçlü olması demektir."