Yeni anayasa metni MHP'ye gitti içinde ne var?
Abone olYeni anayasa metninde ne var? AK Parti yeni anayasa taslak metnini MHP'ye iletti. MHP'ye giden anayasa metnini detayları internethaber.com'da.
AK Parti'nin anayasa değişikliğiyle ilgili hazırladığı taslak
metin MHP'ye ulaştı. İki partinin 2 ya da 3'er üye vermesiyle bir
komisyon oluşturulacak. Taslak üzerinde çalışma yapılacak.
Yeni Anayasa metninde yer alan en çarpıcı detay ise Başkanlık oldu. Metinde 'Başkan' değil, 'Cumhurbaşkanı' ifadesi yer aldı.
KAFALAR KARIŞTI
Bahçeli'nin, "Bize gönderilen metinde Cumhurbaşkanı ifadesi geçiyor" sözleri Ankara kulislerini de karıştırdı. Açıklama Ankara'da "Başkanlık yerine partili cumhurbaşkanlığı geliyor" şeklinde yorumlandı.
Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi düzenlemesi için kritik
bir hafta başlıyor. AK Parti tarafından hazırlanan taslak, MHP'ye
iletildi.
Yapılacak müzakereler sonrasında nihai kararı, süreci başlatan liderler verecek. Anayasa değişikliğiyle ilgili süreç, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşmeden sonra hızlanmıştı.
Görüşme sonrasında MHP Lideri, ilk değerlendirmesini sosyal medyadan yapmıştı.
Bahçeli, ''Henüz somut bir siyasi mutabakat sağlanmamış olsa da önümüzdeki sürecin Türkiye'deki fiili dayatmayı çözeceği ümidindeyim" demişti.
YENİ ANAYASA METNİNDE NE VAR BAHÇELİ AÇIKLADI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'ye ulaşan yeni anayasa taslak metninin içeriğine ilişkin ilk açıklamayı bugünkü grup toplantısı sonrası yaptı. Bahçeli, yeni anayada 'Başkan' ifadesinin bulunmadığını belirterek, "Metinde Cumhurbaşkanı olarak geçiyor" dedi.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI NASIL YÜRÜYECEK?
İki partinin 2 ya da 3'er üye vermesiyle bir komisyon oluşturulacak. Taslak üzerinde çalışma yapılacak.
Komisyonun çalışması tamamlandığında iki lider yeniden bir araya gelecek. Taslağın teklife dönüşmesi için nihai karar verilecek.
MHP, Cumhurbaşkanı'nın yetki ve sorumluluğu arasında paralellik olmasını istiyor. AK Parti'nin 2012 teklifinde, başkana tanınan yetkilerin sınırlandırılması, sorumluluğunun belirgin hale getirilmesi de MHP açısından önemli.
MHP'nin üstünde durduğu noktalardan biri de tüm bu yetki kullanımının, siyasi sorumluluğun yanı sıra hukuki yaptırım da içermesi yönünde.
MHP Genel Merkezi'nden edinilen bilgiye göre AK Parti'nin Anayasa Değişiklik Taslağını aralarında Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Mehmet Parsak'ın da olduğu 10-12 kişilik bir komisyon inceleyecek. Komisyon üyeleri aralarında profesörlerin de bulunduğu partinin hukukçu kadrolarından oluşuyor. Taslağa ilişkin incelemeyi en kısa sürede tamamlayacak olan komisyon, görüşlerini Genel Başkana bir rapor eşliğinde gönderecek.
"BEĞENMEDİĞİNİZ YER VARSA DEĞİŞTİRELİM"
MHP yetkilileri, partinin hassasiyetlerinin hem AK Parti hem de Cumhurbaşkanı tarafından çok iyi bilindiğinin altını çizerek, "Taslağı teslim ederken beğenmediğiniz, itiraz ettiğiniz yerler varsa gözden geçirelim, değiştirelim" denildiği bilgisini verdiler. Yani Anayasa'nın ilk 4 maddesine ilişkin bir değişiklik talebi yok mu sorumuza aynı yetkili, "Paketin içeriğine ilişkin bir şey söyleyemem" yanıtını verdi.
Yetkililer, taslağın hafta sonuna kadar incelenip AK Parti'ye gönderilmeye çalışılacağını belirttiler. Hafta içinde Başbakan Yıldırım'ın, Bahçeli ile bir araya geleceği iddia edilirken, MHP yetkilileri, "Henüz bize gelmiş bir görüşme talebi yok" dediler.
BAŞKANLIK YERİNE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI MI?
Bahçeli'nin bugünkü grup toplantısı çıkışında gazetecilere, "Gönderilen metinde cumhurbaşkanı ifadesi geçiyor" sözleri Ankara kulislerinde, Ak Parti başkanlıktan vazgeçip, partili cumhurbaşkanlığına yönelmiş olabilir, şeklinde yorumlandı.