Yeni anayasa için zamanlama uyarısı

Abone ol

Yeni Anayasa tartışmalarına TBMM eski Başkanı Köksal Toptan da katıldı. Toptan’ın önemli uyarıları var.

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Yeni Anayasa yapımı konusunda siyasi partilerin sıcak tavrı TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ı da çok memnun etti. Oluşan konsensüsü çok olumlu bulan Toptan’ın zamanlama konusunda ise uyarısı var.

“Komisyon kurulması için erken” diyen Toptan seçimlere kadar yeni anayasa için toplumun farklı kesimlerini de içine alan bir hazırlık sürecinin işletilmesini, seçim sonrası da hemen adım atılmasını önerdi.

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan 2008 yılında Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarına bir yazı göndererek Anayasa değişikliği için uzlaşma komisyonu kurulması davetinde bulunmuş ancak CHP’nin üye vermemesi üzerine bu çağrı ortada kalmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığındaki CHP ile bugün daha olumlu bir hava oluştu. CHP’nin kurulacak bir komisyona üye vereceğini açıklaması yeni anayasa tartışmalarını alevlendirdi.
Bu olumlu hava üzerine Meclis Başkanı olarak inisiyatif almaya hazır olduğunu açıklayan Mehmet Ali Şahin de siyasi partilerle temasa geçecek. Ancak seçim öncesi bir Anayasa değişikliğine çok sıcak bakılmıyor.

ANAYASA YAPMAK KOLAY DEĞİL

Bu konuda uyarılarda bulunan önemli isimlerden biri de TBMM eski Başkanı Köksal Toptan oldu. İNTERNETHABER’e konuşan Toptan, “Konsensüs oluşmasını görüyoruz. Bundan çok memnun oldum, ama anayasa yapmak kolay değil, süreci de kolay değil, yapımı da kolay değil. O bakımdan hazırlık dönemine kesinlikle ihtiyaç var” dedi.

Toptan’ın önerisi seçim sonrasına bırakılması, ancak bu sürecin de hazırlıkla geçirilmesi yönünde. Toptan, “Türkiye 2011 seçimlerine kadar bu konuyu tartışsın, fikirler olgunlaşsın ve seçimlerden sonra da yeni anayasa yapımı için, madem bir görüş birliği ortaya çıktı hemen adımlar atılsın” dedi.

FARKLI KESİMLERİN GÖRÜŞLERİ ALINSIN

Toptan’da uzlaşma komisyonu kurulması çağrılarını hatırlattık. Bunun için “çok erken” diyen Toptan şöyle devam etti:

Çok çok erken. Böyle bir anayasa değişikliği sağlanabilir mi ondan kuşkum var. Madem geniş bir uzlaşma ve fikir birliği var, bundan yararlanarak Türkiye’nin yepyeni bir anayasa yapmasının tam zamanıdır diyorum. Bunu yöntemini içeriğini tartışmalı. Toplumun farklı kesimlerinin çalışması var. STK’lar, TÜSİAD yapıyor, bunları değerlendirmek gerek. Bu tartışmaları şimdiden başlatmak olumlu olur. Seçim sonrasında da yapıma başlamak lazım.

Toptan’da “Anayasa değişikliği için 2008 yılında başlattığı çalışmaya CHP destek verseydi bugün ne olurdu?” sorusunu da yönelttik. Toptan’ın yanıtı şöyle oldu:
“Çok mesafe alırdık. Şimdi gerçekleşen 26 madde var. Tartışmalı 6 maddeyi çıkarırsak 20 maddenin yanına 20 madde daha ekleme imkanı bulabilirdik. Belki bu tartışılan maddeler konusunda da bir uzlaşma olurdu ancak onu kaçırdık.”

Günün Önemli Haberleri