Yeni anayasa için dört aşamalı plan

Abone ol

Meclis Başkanı Çiçek, yeni anayasayı 2012'nin yıl sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışma usul ve esaslarının belirlendiğini, gelecek yılın sonunda Anayasa konusunu noktalamak istediklerini söyledi. Yeni anayasa sürecinin 4 aşamada gerçekleşeceğini ifade eden Çiçek, toplumun herkesiminden destek beklediklerini söyledi.

Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 15 maddeden oluşan çalışma usul ve esasını, tabiri caizse ''bu komisyonun içtüzüğünü'' oluşturduklarını söyledi.

Yeni anayasa için toplumun hemen her kesiminin olabildiğince katılımını sağlamak üzere bir mutabakatın olduğunu belirten Çiçek, kamuoyunun da böyle bir beklentisinin bulunduğunu ifade etti.

DÖRT AŞAMALI YENİ ANAYASA PLANI

Bu katılımın hangi yollarla, hangi zaman dilimi içerisinde, bu sürece katkı verileceğiyle ilgili yapılan alt çalışmanın da bugün sonuçlandırıldığını dile getiren Çiçek, ''Artık bugünden itibaren bu komisyonun usul ve esasları belli. Bu çerçevede işin esasına yönelik bir çalışmayı bundan sonra sürdüreceğiz'' dedi.

Bu süreçle ilgili 4 aşama öngördüklerini belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birinci aşama: Katılım, veri toplama ve değerlendirme. İkinci aşama: İlkelerin belirlenmesi ve metin oluşturma. Üçüncü aşama: Hazırlanan metnin kamuoyuna sunulması ve kamuoyunca tartışılması. Dördüncü aşama: Komisyonda beliren görüşlere göre taslağın gözden geçilerek teklif haline getirilmesi.

"YIL SONUNA KADAR BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Çiçek, hazırlanacak taslağın ne zaman teklife dönüşebileceği sorusuna karşılık, ''Aşama aşama götürüyoruz. Birinci aşama, 31 Nisan 2012 tarihine kadar. Elbette makul süre, biz önümüzdeki yılın sonuna anayasa konusunu noktalamak istiyoruz. Herkes de buna katkı vermiş olursa memnun olacağız'' dedi.

Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Çiçek, muhtemelen 3 Kasım Perşembe günü basın yayın organlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir toplantı yapmayı planladıklarını belirterek, hem konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi vermek hem de katkılarını almak için bu toplantıyı yapacaklarını bildirdi.

"HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ"

Çiçek, sayıları binlerle ifade edilen sivil toplum kuruluşlarının (STK) nasıl dinleneceği sorusuna karşılık şöyle konuştu:

''Onu komisyonlar kendi aralarında konuşurlar. Evvela 31 Aralık akşamına kadar yazılı görüşlerini bekliyoruz. Çünkü, 30 yıldır tartışılan bir anayasa var. Herkes tartışıyor. Herkesten de rica ediyoruz ki neden şikayet ediyorlarsa, nasıl bir anayasa istiyorlarsa, görüşleri neyse, bu işin külliyatı da oluşacağı için bunu yazılı olarak gönderebilirlerse, bu bizim işimizi kolaylaştırır, zamanı iyi değerlendiririz. Kuruluşları dinlemeye başladığımızda görüşünü bilerek dinlemek var, bir de ilk defa orada görüşleriyle karşı karşıya gelmek var. Zamanı iyi kullanmamız lazım.''

Günün Önemli Haberleri