'Yeni anayasa' görüşmeleri başlıyor!

Abone ol

Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan 'yeni anayasa' ile ilgili görüşmler başlıyor.

Türkiye'nin en büyük fikir platformu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Abant Platformu, bu kez ülkenin en önemli gündem maddesi olan yeni anayasayı masaya yatırıyor.

Türkiye'nin aydın, hukukçu ve gazetecilerini 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Bolu Abant'ta bir araya getirecek olan platform, toplumun büyük bir kesiminin özlemi olan yeni anayasayı tartışacak.

Türkiye, 12 Haziran seçimlerine hazırlanırken, siyasi partiler de seçim beyannamelerini ve vaatlerini açıkladı. Partilerin vaatleri arasında yeni anayasa bulunuyor. Yapılan kamuoyu araştırmaları, her siyasi yelpazeden insanımızın da yüzde 70-80 oranında yeni anayasa istiyor.

Abant Platformu, ilk toplantısını yaptığı 1998'den bu yana 22. toplantısını gerçekleştiriyor. Bugüne kadar ülkenin bir çok önemli meselesine el atan platformun bu seferki gündeminin üst başlığını ise 'Yeni Anayasa' teşkil ediyor. Bolu Abant'ta bu hafta sonu (29-30 Nisan-1 Mayıs 2011) yapılacak 23. toplantıya, yine Türkiye'nin 100 civarında seçkin bilim adamları, entellektüeller, yazarlar ile gazeteciler katılacak.

Programın açılış konuşmalarını Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ergun Özbudun ve Abant Platformu Dönem Başkanı Prof. Levent Köker yapacak.

Yeni anayasanın temel felsefesi ve prensiplerinin tartışılacağı birinci oturumu Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tunçay yönetecek. Bu oturumda, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Murat Belge ve Doç. Dr. Osman Can tebliğ sunacak.

İkinci oturumda ise Prof. Dr. Fuat Keyman, Doç. Dr. Yücel Sayman, Mehmet Uçum ve Cafer Solgun, yeni anayasanın toplumun geniş müzakeresi ile yapılması sürecini anlatacaklar. Bu oturumun başkanlığını Prof. Dr. Mümtazer Türköne yapacak.

Üçüncü oturumun başkanlığını ise Prof. Dr. Mehmet Altan yapacak. 'Türkiye'nin Siyasi Sistem Sorunları' başlığı altında parlamenter sistemden başkanlık sistemine geniş bir tartışma yapılacak. Bu oturumun tebliğcileri Prof. Dr. Yavuz Atar, Prof. Dr. Serap Yacızı, Doç. Dr. Levent Korkutve Doç. Dr. Nur Uluşahin.

Dördüncü oturumun başkanlığını ise Prof. Dr. Eser Karakaş gerçekleştirecek. Bu oturumda, Prof. Dr. Levent Köker, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Akın Özçer ve Emin Aktar, dünyadaki anayasa tecrübeleri ve örneklerini tartışacaklar.

Toplantıda; anayasanın neden ideolojisinin olmayacağı ve ideolojik tartışmaları aşma sorunu; toplumda başlamış olan müzakere sürecinin etkili ve pratik biçimde yürütülmesi için öneriler; Türkiye için ilham verici olan dünya tecrübeleri değerlendirilecek.

Günün Önemli Haberleri