Yemen'de şiddet sarmalı Kızılhaç seferlerini engelledi
Abone olKızılhaç örgütünün bugün Yemen'in başkenti San'a'ya iki uçakla yardım planı "lojistik sorunlar" nedeniyle gerçekleşemedi. Kızılhaç sözcüsü kentteki insani durumun çok "korkunç" olduğunu, cesetlerin sokaklarda üst üste yığıldığını söylemişti.
Uluslararası Kızılhaç örgütünün bugün Yemen'in başkenti San'a'ya iki uçakla yardım malzemesi ve sağlık ekipleri sevketme planı "lojistik sorunlar" nedeniyle gerçekleşemedi.
Uçaklardan biriyle acil tıbbi malzemelerinin, diğeriyle de yardım ekiplerinin taşınması planlanmıştı.
Örgüt, Suudi Arabistan öncülüğündeki güçlerin 12 gecedir isyancı Husilere karşı hava bombardımanını sürdürdüğü Yemen'in bir insani kriz yaşadığını açıklamıştı.
Kızılhaç sözcüsü Marie Claire Feghali BBC'ye yaptığı açıklamada, kentteki insani durumun çok "korkunç" olduğunu, cesetlerin sokaklarda üst üste yığıldığını söylemiş; "İnsanlar yiyecek almak için dışarı çıkamıyor. Borular tahrip olduğundan su sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ama durum gerçekten çok zor" demişti.
Yemen'e uçmak isteyen firma yok
Feghali, Reuters ajansına, gün boyunca yardım seferlerinin yapılmadığını açıklarken de, "Hala uçakların San'a'ya gönderilmesi için çalışıyoruz. Lojistik bakımdan sorunlar var, zira çatışma alanına uçmayı kabul eden pek fazla şirket veya kargo uçağı yok." dedi.
Bununla birlikte Feghali, 48 ton tıbbi yardımın yarın ya da öbür gün sevkedilmesi konusundaki umudunun yüksek olduğunu vurguladı.
Güneydeki Aden limanına deniz yoluyla cerrah ekibi gönderilmesi isteği ise, hala Yemen'den onay bekliyor.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü Aden'de 24 saat süreyle ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunurken, Rusya da, BM Güvenlik Konseyi'nden, "hava saldırılarına insani nedenlerle ara verilmesini desteklemesini" istedi.
Aden'de yaşamak gittikçe güçleşiyor
Husilere yönelik hava harekatının 13. gününde Aden limanında çarpışmaların yoğunlaştığı bildiriliyor. Koalisyonun hava operasyonlarına rağmen, Husilerin ilerleyişini sürdürdüğü belirtiliyor.
Bugün Cumhurbaşkanı Hadi'nin son kalelerinden biri olan Aden şehrinin banliyöleri, meydana gelen patlamalarla sarsıldı.
Fransız AFP ajansı, isyancıların kentte ilerlerdiğini, sivillerin yaşadığı bölgeleri bombardımana tuttuğunu ve bazı binaları ateşe verdiğini duyurdu.
AFP, hükümet yanlısı birliklerle isyancılar arasında son 24 saatte meydana gelen çatışmalarda en az 53 kişinin öldüğünü duyurdu.
Aden'de yiyecek, su ve elektrik darlığının da tırmandığı, kent halkının tam bir dehşet içinde yaşandığını anlattığı aktarılıyor.
Aden Sağlık Müdürü El Keder Lassouar da, 26 Mart'tan bu yana devam eden şiddetli çatışmalarda 185 kişinin öldüğünü ve 1.282 kişinin de yaralandığını söylemişti. Sağlık Müdürü bu sayıya ölen Husilerin ve hava operasyonunda vurulanların dahil olmadığını belirtti.
Birleşmiş Milletler'den Valerie Amos, son iki haftada hayatını kaybedenlerin sayısının 500'ü aştığını, yaralananların sayısının ise 1.700 olduğunu açıkladı.
Yemen'deki Şii Husi hareketi, Devlet Başkanı Abdurrabuh Mansur Hadi'ye bağlı Sünni güçlerle çatışıyor.
Yemen'in yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Husiler, ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olma talebiyle Eylül 2014'te isyan başlattı.
Husilerin Ocak ayında başkent San'a'yı ele geçirmesi üzerine, Devlet Başkanı Hadi istifa ederek, Aden'e kaçmıştı.
Hadi, bir ay sonra istifasını geri çekerek "görevimin başındayım" mesajını vermiş, ancak Husilerin güneyde de ilerlemesi üzerine Mart sonunda Suudi Arabistan'a kaçmıştı.
185 Türk tahliye edildi
Yemen'deki çatışmalar nedeniyle yabancı ülkeler vatandaşlarını tahliye ediyor. Pazar günü 185'i Türk vatandaşı toplam 230 kişi, San'a'dan İstanbul'a götürüldü.
Cumartesi akşamı da Aden kentinden Büyükada Korveti ile tahliye edilen 55 Türk vatandaşı, Cibuti'den uçakla İstanbul'a götürülmüştü.