Yemen son durum askerler çıkarma yaptı!
Abone olYemen 'de son duruma ilişkin gelen habere göre Aden limanına askerler çıkarma yaptı. Yemen sokaklarında cesetlerin olduğu belirtiliyor.
YEMEN 'den gelen son dakika haberlere göre Aden limanına onlarca askerin çıktığı belirtiliyor. Askerlerin milliyeti bilinmezken Yemen 'deki son durum ve sıcak gelişmeler şöyle.
Yemen'de Husi isyancılar ile milisler arasında ülkenin güneyindeki liman kenti Aden'i almak için kanlı çatışmalar yaşanıyor. Husi isyancılar Aden'i ele geçirmek için top atışları ve keskin nişancılar kullanıyor. Görgü tanıkları şehrin sokaklarında cenazeler olduğunu anlatıyor.
Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i destekleyen milislerle işbirliği halindeki Husi savaşçıların Aden içlerinde ilerlediği söyleniyor. BBC'nin güvenlik muhabiri Frank Gardner Aden'in merkezine Husilere ait tankların girdiği haberleri doğru ise, bunun isyancıların şehri ele geçirmek konusunda hayli yol katettiği anlamına geleceğini söyüyor.
YEMEN KAN GÖLÜ : 20 ÖLÜ
SUUDİ ARABİSTAN'A ATEŞ AÇILDI! Suudi Arabistan-Yemen sınırında devriye görevini yapan Suudi askerlere, Yemen tarafından ateş açılması sonucu bir asker hayatını kaybetti. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Al-Husun sınır bölgesinde devriye görevi yapan askeri birliğe dün gece saat 10:00 sılarında Yemen tarafından ateş açıldı. Çıkan çatışmada, bir Suudi Arabistan askeri hayatını kaybetti, 10 asker ise yaralandı. Yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi. |
Aden kentinde Husi militanların düzenlediği saldırı sonucu 20 sivilin hayatını kaybettiği gelen son haberler arasında. Kentteki hastane ve sağlık merkezleri çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden ve yaralananlara yetmez duruma geldi.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Komiteleri ile Husiler arasında çıkan çatışmalar Krater bölgesinde yoğunlaştı.
SİVİL KAYIPLAR ARTIYOR
Sınır Tanımayan Doktorlar'ın sözcülerinden Marie Elisabeth Ingres Aden'de bir hastaneye son iki haftada çatışmalarda yaralanan 500 kişinin getirildiğini söyledi.
Ingres gelen yaralıların kurşunla ve patlamalarda yaralandığını söyledi. Birleşmiş Milletler de sivil kayıpların artmasından endişe ediyor.
HERKES BİRBİRİNİ VURUYOR
Aden 'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı halk direniş komiteleri ile Husiler arasında çıkan çatışmalarda 10 Husi militanının öldürülürken sahneye El Kaide de çıktı.
Çatışmalar sırasında El Kaide militanı oldukları düşünülen silahlı kişiler, Hadramevt iline bağlı el-Mukella kentindeki cumhurbaşkanlığı sarayı, merkez bankası şubesi ve merkezi cezaevine saldırdı. Bu sırada kentte 4 patlama meydana geldi ve yoğun ateş sesi duyuldu. Görgü tanıkları, silahlı kişilerin cezaevine saldırısının ardından hapisteki El Kaide militanlarını serbest bıraktıkları belirtildi.
YEMEN SAVAŞI NASIL ÇIKTI?
Yemen İran destekli Husilerin yaptığı darbeyle karıştı. Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı.
Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başladığını duyurmuştu.
SAVAŞA HANGİ ÜLKELER KATILDI?
Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.
YEMEN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ SEBEBİ BU HARİTADA
Yemen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Kişi başına düşen milli gelir 9 dolar civarında. Yeraltında petrolü olsa da çıkarılmıyor. Suudi Arabistan ve İran'ın uğruna savaşa girdiği Yemen 'in asıl önemi sahip olduğu Bab'ül Mendeb Boğazı...
HERKES YEMEN'DE BOĞAZ DERDİNDE
Bab'ül Mendeb Boğazı Ortadoğu'nun kelimenin tam anlamıyla can damarı. Ortadoğu petrollerinin transferi açısından stratejik bir noktada yer alan Yemen işte bu sebeple paylaşılamıyor. Yılda 40 bine yakın geminin geçtiği Bab'ül Mendeb Boğazının yıllık 2 trilyon dolara yakın bir ticari hacmi bulunuyor.
Afrika ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran bu boğaz dünya petrol ticaretinin göz bebekleri arasında. 32 km genişliğindeki Bab'ül Mendeb, Kızıldeniz'i Hint Okyanusu'na bağlıyor ve bu boğazı kullanan on binlerce gemi Asya'dan Afrika'ya geçebiliyor.
BAB'ÜL MENDEB BOĞAZININ KRİTİK ÖNEMİ
Bu boğazı kullanmayan gemiler Ümit Burnu'nu dolaşıp 4 kat fazla mesafeyi göze almak zorunda kalıyor. Dünya petrol ihracatının yaklaşık yüzde 30'u da bu yol kullanılarak yapılabiliyor. Uluslararası su yollarının en önemlileri arasında olan boğaza, Kızıldeniz'i Süveyş Kanalı'na bağladığı için Mısır ve İsrail de önem veriyor. İran'ın Husiler aracılığıyla bu boğazı kontrolüne alması demek Ortadoğu ülkelerinin 'boğazını' sıkmak demek.