Yemen son durum Araplar bomba yağdırıyor
Abone olYemen'den son durum haberlerine göre bomba yağıyor. Suudi Arabistan önderliğindeki ülkeler 80 uçakla Yemen'i vuruyor. İşte Yemen 'de son durum...
Yemen'de son duruma ilişkin gelen bilgiler Ortadoğu'da
tansiyonu daha da yükseltecek. "Kararlılık Fırtınası" operasyonu
çerçevesinde gece düzenlenen hava saldırılarında, Yemen'in başkenti
Sana ile Sada kentindeki İran destekli Şii Husilere ve devrik lider
Ali Abdullah Salih taraftarlarına ait silah depoları ve stratejik
noktalar vuruldu.
YEMEN SON DURUM BOMBA
YAĞIYOR
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, hava saldırılarında devrik lider Salih rejimi taraftarlarına ait "Sabaha" kampı bombalandı. Yoğun patlama seslerinin duyulduğu kamptan dumanların yükseldiği görüldü.
YEMEN LİDERİ SUUDİ ARABİSTAN'DAN ÇIKTI! Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri müdahalesi sürerken Yemen Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'nin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gittiği açıklandı. Suudi yetkililer, Hadi'nin Suudi başkenti Riyad'da olduğunu, Arap Birliği zirvesine katılmak üzere iki günlüğüne Mısır'a gideceğini söyledi. Bu, Hadi'nin Aden'den ayrılması ardından nerede olduğuyla ilgili ilk açıklama oldu. Suudi Arabistan Çarşamba günü Yemen'de hava operasyonu
başlatmıştı. İran operasyonu 'tehlikeli' olarak nitelemişti. Suudi Arabistan, 'Hadi'nin meşru yönetimini koruduğunu' söylüyor. Hadi geçen ay Sana'dan ayrılması ardından güneydeki Aden kentine gelmişti. Perşembe günü bir Suudi yetkili Hadi'nin Riyad'a gittiğini ancak Mısır'daki zirveye Yemen'in meşru lideri olarak katılacağını söyledi. |
Devrik lider Salih'in oğlu Ahmed Ali Abdullah Salih'in kontrolündeki kampta, çoğu Amerika tarafından Yemen ordusuna destek için verilen gelişmiş silahlar bulunuyordu.
Görgü tanıkları, özel kuvvetler kampının yanı sıra Sana'nın güney ve batısındaki askeri noktaların da hava saldırılarında hedef alındığını aktardı.
Devrik lider Salih'e ait Yemen Yovm ve Husilere ait Mesira televizyonları ise son dakika verdikleri haberlerde, kara savunma sistemlerinin hava saldırısı düzenleyen uçaklara karşılık verdiğini duyurdu.
Husilerin merkezi olan kuzeydeki Sada kentine bağlı Kettaf beldesinde bulunan 131. kampın da bombalandığı belirtildi.
Aden kentinde kimliği belirsiz silahlı kişilerin, hava savunma komutanlığına ait bir kampa baskın düzenlediği ifade edildi. Kimliği belirsiz silahlı kişilerin kampın girişinde nöbet tutan askerlerle çatıştığı ve ardından kampa girdiği belirtildi.
Saldırganları dağıtmak için uçaksavarlarla ateş edildiğini
bildiren görgü tanıkları, silahlı kişilerin yoğun ateşle karşılık
vermeleri sonucu ele geçirdikleri kampı yağmaladıklarını
aktardı.
İRAN'IN NÜFUZUNU GENİŞLETME
ÇABALARI
Devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, Yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine başkent Sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, bir süre sonra Aden'e geçerek ülkenin halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu. Bu süreçte Husiler tarafından alınan bütün siyasi kararların da geçersiz olduğunu ilan eden Hadi'nin bu açıklamasına, Husilerin ilerleyişini İran'ın bölgedeki nüfuz alanını genişletme çabası olarak gören başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok Arap ülkesi ve BMGK da destek vermişti.
Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin
diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki
açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline
gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik
noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey
yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri
müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki
koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.
MISIR SAVAŞ GEMİLERİ YOLDA
Suudi Arabistan'ın desteklediği Mısır'daki Sisi yönetimi, Yemen operasyonuna destek vermek amacıyla dört savaş gemisini Aden Körfezi'ne yolluyor.
Reuters'a konuşan Süveyş Kanalı'ndan yetkililer, savaş gemilerinin kanaldan geçerek Aden Körfezi'ne doğru yola çıktığını belirtti.
Mısır, Yemen operasyonuna destek veren 10 ülkeden biri.
KARA OPERASYONU OLACAK MI?
Bu arada Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava operasyonlarının ardından Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.
İsmini açıklamayan bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dedi.
Suudi Arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında tüm iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı.
Reuters'ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Yemen'de çatışmalar nedeniyle büyük limanlar kapatıldı.
25 KİŞİ ÖLDÜ
Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.
HUSİLER KANAL YAĞMALADI
İran destekli Şii Husi Ensarullah hareketi militanları, başkent Sana'daki Al Jazeera bürosu ile bazı özel televizyon kanalları ve gazete binalarına baskın düzenleyerek ele geçirdi.
Masdar Basın Kurumu kaynaklarından alınan bilgiye göre, Husi militanları, kurum ile aynı binada bulunan Yemen Şebab televizyonu binasına zorla girerek eşyaları yağmaladı, kanal çalışanlarını dışarı çıkardı.
Masdar gazetesi editörü Sami Numan, yaptığı açıklamada, 2 askeri devriyeyle gazete ve kanala giren Husilerin, binayı askeri kışlaya çevirmeye çalıştıklarını söyledi.
Başkent Sana'daki Al Jazeera bürosuna da zorla giren Husi militanları kameraları kırıp büroyu yağmaladı. Husilerin özel televizyon kanalı Saide'ye baskın düzenlediği ve televizyon çalışanlarını, binayı boşaltmaya zorladıkları kaydedildi.
Mısırlı uydu yayını sağlayıcısı Nilesat'ın, Yemen Cumhurbaşkanı
Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine Husilerin kontrolünde olan
4 TV kanalının yayınını durdurduğu öne sürülmüştü.
YEMEN'DE NELER OLUYOR, SAVAŞ NASIL
BAŞLADI?
Yemen Ortadoğu'da hiç beklenmedik bir savaş başlattı. İran 'ın darbe yaparak ele geçirdiği Yemen'i Suudi Arabistan bombalamaya başladı. Yemen'de artık Suudi Arabistan ve İran savaşı var. İran, Suudi Arabistan'ın Yemen'e hava saldırısını sert bir dille kınadı...
Yemen üzerinden büyük bir savaş beklenmedik anda kapıya
dayandı. İran 'ın darbe yaparak ele geçirdiği Yemen 'e Suudi
Arabistan askeri müttefikleri ile müdahale etti. Peki şimdi ne
olacak? İran ve Suudi Arabistan kendilerine ait olmayan Yemen için
ne kadar ileri gidebilecekler? İşte bu sorunun yanıtı.
İRAN: DERHAL
DURDURULMALI
İran, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husilere yönelik başlattığı "Kararlılık fırtınası" operasyonunu kınadı.
İran'ın resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu operasyon bölgedeki terörizmin güçlenmesine neden olacak ve sorunu işin içinden çıkılmaz hale getirecektir. Ayrıca operasyon, Yemen'in iç sorunlarının barışçıl yollarla çözülmesi fırsatının kaçmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, "Yemen'de siyasi parti ve gruplar arasında varılan
milli mutabakat hayata geçirilmeli, askeri operasyonlar ve hava
saldırıları durdurulmalıdır" denildi.
SAVAŞ YAYILIR TEHDİDİ
Öte yandan, İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, operasyona tepki göstererek, "Savaşın dumanı Arabistan'ın gözüne kaçacaktır. Askeri operasyon durdurulmalıdır" dedi.
Majlesnews.ir adlı haber sitesine konuşan Burucerdi, "Bu ateşi yakmanın tehlikeli sonuçları olacağı kesindir. Bölgenin hassasiyetleri nedeniyle İslam dünyası geniş boyutlu krize maruz kalacaktır" diye konuştu.
ABD'yi "bölgede yakılan ateşin baş sorumlusu" olmakla suçlayan Burucerdi şunları kaydetti:
"Şüphesiz Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği
Konseyi (KİK) ülkeleri ABD'nin izni olmadan bu kundaklamayı
yapamaz. Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan'ın gözüne girecektir.
Çünkü savaş her zaman tek bir bölgeyle sınırlı kalmaz. Askeri
operasyon durdurulmalıdır."
İŞTE YEMEN'İN BOMBALANMA
ANI!
THY SEFERLERİ İPTAL ETTİ
Yemen'de Suudi Arabistan'ın başlattığı operasyonun ardından Türk Hava Yolları (THY) Yemen seferlerini iptal etti.
Suudi Arabistan’ın, Yemen’deki Husilere yönelik bu gece başlattığı hava operasyonunda, başkent Sana’da yer alan Daylami hava üssünü vurması ve tüm sivil havalimanlarında da notam ilan edilmesi üzerine THY de bu bölgeye yaptığı tüm seferleri iptal etti.
Türk Hava Yolları İstanbul’dan Yemen’in Başkenti Sana’ya
Perşembe hariç haftada 6 gün sefer yapıyor. Dün gece saat 08.55’de
İstanbul’dan Sana’ya yapılması gereken TK 838 sefer sayılı uçuş
iptal oldu. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapılmadı. Ancak
edinilen bilgiye göre THY’nin İstanbul Sana seferleri ikinci bir
duyuruya kadar iptal edildi.
Yemen'de Suudi Arabistan'ın
öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava
operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali
Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi.
Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin
hayatını kaybettiği belirtildi. Sana Havaalanı çevresindeki evlerin
bazıları yıkılırken enkaz altında arama kurtarma çalışmaları
yapıldı.
İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN SAVAŞIR MI?
YEMEN'E ASKERİ OPERASYON
BAŞLADI
Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki Başkent Sana havadan bombalandı. ABD Başkanı Obama, operasyona lojistik destek emri verdi. Operasyon yerel saatle akşam 19.00 (TSİ 01.00) sıralarında başladı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı. Yapılan açıklamada operasyonun amacının mevcut hükümeti korumak olduğu belirtildi. Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Adil Cubeyr, Yemen'deki barış çabalarının sonuçsuz kaldığını, bunun üzerine askeri müdahale başlattıklarını açıkladı. Operasyona bazı Körfez ülkelerinin de dahil olduğu 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı. OPERASYONA KATILAN ÜLKELER Suudi Arabistan'ın öncülüğünde düzenlenen operasyona destek veren ülkeler Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün. Cubeyr, "Yemen'de meşru hükümet iş başında. Bu sadece bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir operasyon" dedi. Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirten Cubeyr, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" dedi. Büyükelçi, operasyonun Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Tüzüğüne uygun yapıldığını belirtti. Büyükelçi Cubeyr, "Öncelikle hava operasyonları başlatıldı, ancak diğer askeri operasyonlara başvurulması da mümkün" diye konuştu. Büyükelçi, operasyonda ABD kuvvetlerinin yer almadığını
söyledi. |
Yemen'de giderek büyüyen iç karışıklığa bölgedeki İran ve Suudi Arabistan gibi diğer güçlerin ne derece müdahil olduğunu BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner araştırdı:
Yemen, Şii Husi isyancılar, Sünni aşiretler, Suui Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri, İran, El Kaide ve şimdi de Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in çıkarlarının çatıştığı bir savaşın içinde.
Ülkede durum o kadar kötü ki, ABD ve İngiltere büyükelçiliklerini kapadı, personelini çekti, Körfez ülkeleri de temsilciliklerini güneydeki Aden'e taşıdı.
Husiler, Aden'e ilerliyor. Kızıl Deniz'i Aden Denizi'ne
bağlayan, yılda yaklaşık 20.000 geminin geçiş yaptığı Bab-ül Mendeb
Boğazı Aden'de.
Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi de Husilerin Sana'yı ele
geçirmesinden sonra Aden'e kaçmıştı.
Hadi, Körfez İşbirliği Konseyi'ni Yemen'e müdahale etmeye çağırdı, uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi.
Birçok kişi için Katar'da yapılması beklenen barış görüşmeleri umut vadetmiyor.
Peki, Yemen bölgeyi daha geniş çaplı bir savaşın içine çekebilir
mi?
Yemen'de şimdiki savaş, isyancılarla, seçilmiş Yemen yönetimi
arasında.
Husiler Şii. Zeydiyye mezhebine mensuplar.
Karşılarında sadece devirdikleri hükümetten geri kalanlar değil,
diğer Sünni aşiretler de var.
Ve daha da önemlisi, Husileri 'kafir' olarak gören Arap
Yarımadası'ndaki El Kaide ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) var.
IŞİD, 20 Mart'ta Husilerin gittiği dört camiye intihar saldırıları düzenledi. 130'dan fazla kişi öldü.
Husiler, Yemen'in kuzey bölgelerinde yaşıyor ve ülkenin diğer bölümlerinde fazla destekleri yok.
Ancak Husiler, geçen Eylül'de başkenti ele geçirdiler ve bazı
bölgelerde yine de destek görüyorlar.
Suudi Arabistan, Hadi'yi destekliyor
Halefi Hadi için Yemen'i yönetilmez bir yer haline getirmeye kararlı görünen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in Husileri destekledikleri belirtiliyor.
İran'ın da Husilere destek verdiği öne sürülüyor. İsyancılar bunu reddediyor. Ancak bağımsız kaynaklarca doğrulanmayan haberlerde bazı üst düzey Husilerin İran'ın Kum kentinde görüldükleri ve Yemen uçaklarını İranlı pilotların kullandığı öne sürülüyor.
Bu kadarı bile Suudileri rahatsız etmeye yetiyor.
Suudilerin, güney komşularının İran yanlısı isyancıların eline geçmesi olasılığını geç fark ettiği belirtiliyor.
KARA OPERASYONU SİNYALİ... Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının ardından Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti. İsmini açıklamayan bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dedi. |
Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) Aden'e girmesiyle birlikte kentte yer yer silah sesleri duyuluyor. Genel Halk Komitesine bağlı silahli milisler ve zırhlı araçlar, Aden Komutanlığında bekleyişini sürdürdü.
SUUDİ ARABİSTAN'DAN İRAN
ÇIKIŞI
2010'da Husilere karşı sınırda hava saldırısı düzenleyen Suudi Arabistan, İran'ın "bölgede mezhep ayrımı tohumları ekmesine izin vermeyeceğini" ve Hadi'yi destekleyeceğin söylüyor.
Suudi Arabistan Yemen sınırına dev bir duvar örüyor ve Kızıl
Deniz'deki donanma üssünü takviye ediyor.
"Five Dimensions" adlı düşünce kuruluşundan güvenlik uzmanı Aimen
Deen, "Suudilerin askeri hazırlığı ve artan diplomatik çabaları,
Suudi Arabistan'ın Husilerin Bab-ül Mendeb Boğazı'nı ele
geçirmesini önlemeye yönelik" diyor.
Deen şöyle devam ediyor:
"Şimdi Suudi savaş uçaklarının Aden'in düşmesini önlemek için
devreye girip girmeyeceği merak ediliyor. Ancak tüm belirtiler,
Suudilerin bu soruya askeri bir yanıt vermeye hazırlandıklarına
ancak bu konudaki siyasi kararın henüz alınmadığına işaret
ediyor."
'Yemen uçaklarında İranlı pilotlar'
Kendi vatandaşları arasındaki savaş Yemen için başlı başına büyük bir sorun.
Ancak Yemen'de bir tarafta Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri diğer tarafta da İran'ın yer alacağı bir savaşın daha büyük krize neden olacağı belirtiliyor.
Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar
Merkezi'nden Jon Altman ise "Asıl tehlike, Yemen üzerinden Körfez
İşbirliği Konseyi ile İran'ın savaşması" diyor.
PETROL UÇUŞA GEÇTİ! Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de askeri operasyona başlamasının etkisiyle petrol fiyatları 60 dolara dayandı. Suudi Arabistan'ın müttefik Arap ülkeleri ve ABD'yle birlikte Yemen'de başlattığı hava saldırıları, petrol fiyatlarını etkiledi. Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel aldığı Brent tipi petrolün varil fiyatı, yaklaşık 5 dolar sıçramayla 59.71 dolara tırmandı. ABD hafif ham petrolünün fiyatı da yeniden 50 doları aşarak
51.98 dolara kadar çıktı. |
HUSİLER KİMDİR?
Dünya IŞİD'e kilitlenmişken Husiler
Yemen'de darbe yapıp iktidar ortağı oldu. İran'ın desteklediği
Husiler bölgedeki El Kaide ile savaşlarının tamamını kazandılar.
Hızla büyüyen Husiler IŞİD'i de solladı ve kısa sürede ülkenin
başkenti dahil her yerinde yönetimi ele geçirdi.
Peki kimdir bu Husiler? Yemen bölge açısından neden kritik bir
öneme sahip? İran neden Yemen'i bu kadar çok istedi?
Yemen'de Şii mezhebinden Husilerin
başkent Sanaa da içinde olmak üzere geniş alanları kontrol altına
almasıyla, zayıf bir hükümet ve bölünmüş bir ordu ile son yıllar
içinde ülke en büyük krizlerinden birini yaşıyor.
2011 yılında uzun yıllardır iktidarda olan devlet başkanı Ali
Abduullah Salih koltuğundan indirildiğinden bu yana Birleşmiş
Milletler desteğinde 'demokrasiye geçişi' sağlamaya çalışıyor. Son
krizin bu durumu da tehdit ettiği yorumları yapılıyor.
YEMEN'DEKİ KRİZ NASIL
PATLADI?
Arap Yarımadasındaki El Kaide örgütü tarafından sıklıkla
düzenlenen saldırılar, aşiretler ve askeri fraksiyonlar arasındaki
iktidar çekişmeleri ve Salih'i destekleyenlerin, Salih'i
koltuğundan indirenler tarafından düzenlenen protestolara sert
müdahaleleri de yaşananlar arasında.
ORTADOĞU'NUN EN YOKSUL
ÜLKESİ
Orda Doğu'nun bu en yoksul ülkesinde zayıf yönetim, yolsuzluk, kaynakların yok olması ve zayıf altyapı ile beraber istikrarsızlık gelişmenin önünde engel oldu.
İşsizlik, yüksek gıda fiyatları ve kısıtlı sosyal hizmetler 10
milyondan fazla Yemenliyi gıdaya erişim konusunda risk altında
bırakıyor.
HUSİLER KİMDİR VE NE
İSTİYORLAR?
Şiiliğin Zeyyidiye koluna mensup olan Husiler, aynı zamanda Ensar
Allah olarak da bilinen isyancı bir gruba üyeler. Zeyyidiler
nüfusun üçte birini oluşturuyor. Grup, 1962'ye kadar neredeyse 1000
yıl boyunca ülkenin kuzeyini yönetti.
LİDERLERİNİ YEMEN ORDUSU
ÖLDÜRDÜ
El Husi 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürüldükten
sonra, ailesi kolları sıvayarak 2010 yılında hükümetle bir ateşkese
varana kadar beş ayaklanmayı yönetti. 2011 yılında Husiler Salih'e
karşı protestolara katıldı ve oluşan boşluktan faydalanarak Saada
ve komşusu Amran'da kontrol altında tuttukları alanı
genişletti.
Sonuçta Husiler yeni lider Hadi'nin Şubat ayında duyurduğu ve
Yemen'in altı bölgeye ayrılan bir federasyon olmasını öngören plana
öncülük eden Ulusal Diyalog Konferansı'na katıldılar.
HUSİLER İLE ISLAH
SAVAŞI
Temmuz ayında Husiler Amran eyaletinde, ülkenin önde gelen Sünni
İslamcı partisi Islah tarafından desteklenen aşiret ve milis
gruplarını yenilgiye uğrattı.
AĞUSTOS'TA ÜLTİMATOM
VERMİŞLERDİ
Ülkenin kuzeyinde elde ettikleri zaferlerle cesaret kazanan
Husilerin lideri Abdülmelik el Husi, Ağustos ayının ortalarında
devlet başkanı Hadi'den ülkenin yoksullarına zarar veren ödenekleri
kaldırmasını ve "yozlaşmış" hükümetin yerine Yemen'in çeşitli
fraksiyonlarını daha iyi temsil eden bir hükümet gelmesini talep
etti.
HADİ KABUL ETTİ AMA...
Eylül ayında Hadi hükümeti dağıtmaya ve petrol fiyatlarını yüzde
30 kadar indirmeye razı oldu. Ama bu girişim Husiler tarafından
yetersiz olduğu gerekçesi ile reddedildi.
EYLÜL AYINDA OLAYLAR
PATLADI
Eylül ayı ortalarında Husilerle askerler arasında şehir merkezinde şiddetli çatışmalar meydana geldi, çatışmalar sürerken isyancılar hükümet binalarını işgal etti ve 2004 ve 2010 yıllarında ülkenin kuzeyinde kendilerine karşı savaşmış olan ve ailesi Islah partisinde önemli rol oynayan General Ali Muhsin el Ahmar'a sadık olan bir askeri birimi işgal etti.
Ölü sayısı artarken, BM Yemen özel temsilcisi Cemal Benomar 20
Eylül'de hükümetin Husilerle bir anlaşma yaptığını açıkladı. Ertesi
gün ülkenin başbakanı konsensusa yardımcı olmak için istifa
ettiğini açıkladı.
Bu esnada Islah partisi üyeleri ise sonuçta yine Zeyyidi
yönetimini kurmak istediklerine inandıkları Husiler tarafından
kıyımdan geçmekten korktuklarını söyledi.
HUSİLERLE YAPILAN
ATEŞKES
İsyancılar Sanaa'dan çekilmeyi temel taleplerini kabul edilmesi karşılığında kabul etmişti. BU talepler petrol üzerindeki devlet subvansiyonunun devam etmesi, teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet kurulması ve başkanın danışmanlarının Husiler ve ayrılıkçı Hiraak el Cenubiler tarafından atanması ve ulusal birlik konferansında alınan kararların uygulanması idi.
Ama Husiler, bu anlaşmaya ek olarak bir güvenlik belgesi imzalamayı reddetti. Bu belgede Husilerin başkentten ve diğer kuzey şehirlerinden çekilerek silahlarını 45 gün içnde teslim etmelerini öngörüyordu.
Dört ayın sonunda Sanaa sokaklarına halen ağır silahlı Husiler
dolaşıyor. Husiler "yozlaşmış bir siyasi sistemi reform çabası"
olarak tanımladıkları amaçları için bakanlıkları izlemek
istiyor.
EL KAİDE İLE ÇATIŞMA
YEMEN'İN KRİTİK ÖNEMİ
Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a komşu olması ve Körfez'deki deniz yollarının yanında olması nedeni ile ABD ve Körfez'deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke.
Yemen krizi bölge için neden önemli?
Petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın komşusu Yemen'in istikrarı ABD ve Körfez ülkeleri için vazgeçilmez olarak kabul ediliyor.
Yemen'in El Kaide'nin en aktif kanatlarından birisine ev
sahipliği yapıyor olması da ülkenin önemini artırıyor. Yaşanan
istikrarsızlıktan faydalanabilecek olan El Kaide'nin çevre
ülkelerde etkisini artırmasından çekiniliyor.
Husilerin ülkede etkisini artırması mezhep çatışmalarının ileride de sürebileceği endişelerini de doğuruyor. Suudi Arabistan Şii Husilerin İran tarafından hem siyasi hem de finansal anlamda desteklendiğini söylüyor. İran ise iddiaları reddediyor.
Dünya'nın gözü Irak ve Suriye üzerindeyken
İran Yemen'de bir oldu bitti yarattı. İran yanlısı Husiler başkent
Sana’da kontrolü ele geçirerek Riyad destekli Devlet Başkanı
Hadi'yi ev hapsine aldı.
YEMEN OLAYLARININ KISA
ÖZETİ *Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği
Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin
Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin
Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna
saldırısıyla daha da tırmanmıştı. *Dün Gece ise Husi Ensarullah Hareketi ile
Cumhurbaşkanı Hadi arasında, anayasa taslağında değişikliğe
gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya
geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa
zamanda giderilmesi konularında anlaşma sağlandığı açıklanmıştı.
Ayrıca Husilerin Cumhurbaşkanı Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i
serbest bırakma teminatı verdiği ifade edilmişti. |