Yellen: Varlık alımlarına devam edeceğiz

Abone ol

ABD Merkez Bankası (FED) başkan adayı Janet Yellen, ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri verdiğini fakat daha gidecek yolları olduğunu söy...

ABD Merkez Bankası (FED) başkan adayı Janet Yellen, ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri verdiğini fakat daha gidecek yolları olduğunu söyledi.
FED başkan adayı Janet Yellen, Senato Bankacılık Komitesi’nde bir konuşma yaptı. Senato konuşmasına yemin ile başlayan FED Başkan adayı Janet Yellen son 6 yıllın pek çok Amerikalı için zor geçtiğini belirterek ABD’nin Büyük Buhran’dan beri en zor dönemi yaşadığını söyledi. Fakat son dönemde iyi yol aldıklarını vurgulayan Yellen, konut sektöründe düzelme olduğunu otomotiv sektöründe de önemli ilerlemeler olduğuna dikkat çekti.
Yellen, yüzde 7.3’lik işsizlik rakamının hala yüksek olduğunu, enflasyon için de yapılması gereken çalışmaların olması gerektiğini kaydederek "Enflasyon düşük ve stabil hale gelmeli" dedi.
Uygulanan para politikasının ekonomik toparlanmaya ciddi katkıları bulunduğunu belirten Yellen, ekonomideki zayıflığın sebebi olarak 2008 krizini gösterdi. Yellen ayrıca ABD bankalarının geçmişe oranla daha güçlü olduğunu ve hukuki boşlukların azaldığını dile getirdi. Büyük bankaların stres testinde geçerek sermaye oranlarının bir başka krize dayanıklı olup olmadığını denetlendiğini söyledi.
Krizin en kötü dönemlerinden bu yana FED’in önemli yol aldığını fakat daha fazla gidilecek yol olduğunu belirtti.
İşsizlik için varlık alım programlarının devam edeceklerini açıklayan Yellen istihdam piyasasında istenilen seviyeye gelene kadar alımların da devam edeceğini belirtti. Yellen, programın sonsuza kadar sürmeyeceğini fakat teşviklerin yarattığı zarardan daha fazlası şimdi sonlandırılması halinde olacağını söyledi. Yellen, istihdam piyasasında teşviklerin önemli desteğinin görüldüğünü fakat henüz istenilen noktaya gelinmediğini söyledi.
Parasal genişlemenin yarattığı riskleri ciddi şekilde değerlendirdiklerini kaydeden Yellen varlık alımlarının sonlandırılmasında bir tarih olmadığını söyledi. Varlık alımlarından herhangi bir uygunsuzluk görmediklerinin altını çizen Yellen para politikasının varlık balonları ile mücadele etmekte güçlü bir araç olduğunu belirtti.

Günün Önemli Haberleri