Yedizler öldü başhekim tepki çekti

Abone ol

Aşılama yöntemiyle yedizlere hamile kalan İzmirli Sibel Deniz’in bebeklerinin tümü öldü. Annenin yattığı hastanede yedi ceninin medyaya teşhir edilmesi tepki çekti.

Çocuk sayısının üçe indirilmesi yönündeki uyarıları dinlemeyen Deniz’in sağlık durumu ise iyi. Annenin yattığı hastanede yedi ceninin medyaya teşhir edilmesi kamuoyundan tepki çekti.

Ailenin görüşmek için özel bir ajans ile anlaşması da yadırgandı.

İzmir Central Hospital Başhekimi ve Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özer Gürbüz, dört gün devam eden kanamanın önceki akşam arttığını belirtti. 4 ünite kan vermelerine rağmen kanamayı durduramadıklarını ifade eden Gürbüz, bir bebeğin ölmesi üzerine annenin hayatını riske etmemek için sezaryen yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 22 haftadan önce ve 500 gramdan küçük doğan bebeklerin yaşayamayacağının altını çizen Gürbüz, dünyada bugüne kadar 47 yediz hamilelik yaşandığını, hiçbirinde de bebeklerin tümünün yaşamadığını hatırlattı. Dr. Gürbüz, anne Sibel’in tekrar hamile kalabileceğini söyledi.

1994 yılında evlenen Sibel ve Hüseyin Deniz çifti, çocukları olmayınca evliliklerinin ilk yıllarında çalmadık kapı bırakmadı. Bütün çabalarına rağmen yıllarca çocuk sahibi olamadılar. Evliliklerinin sekizinci yılında Central Hospital Hastanesi’ne giden çift, Opr. Dr. Özer Gürbüz tarafından yapılan tedaviye kısa sürede olumlu cevap verdi. Aile, üç yıl önce ilk çocuklarına kavuştu. 3 yıl aradan sonra ikinci defa çocuk sahibi olmak isteyen Deniz çifti, tekrar aynı hastaneye gitti. Burada babadan alınan spermle anne Deniz hamile kaldı. Ultrason kontrolü için hastaneye giden çift, mutluluğu ve şaşkınlığı aynı anda yaşadı. Önce bebeklerinin beşiz olduğunu öğrenen aile ikinci ultrason kontrolünde bebeklerin sayısının yedi olduğunu gördü.

Ceninlerin teşhiri etik değil

Central Hospital’ın yedi cenini medyaya teşhir etmesi kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Hastane anne Sibel Deniz’in düşük yaptığını basına önce faksla duyurdu. Ardından İzmir Central Hospital Başhekimi ve Kadın-Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özer Gürbüz, bir basın toplantısı yaparak hastanenin isminin yazılı olduğu bir masanın üzerine sıralanmış yedizleri basına gösterdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Zeki Gün, yapılanın sadece hekim mesleği açısından değil, insani yönden de etik olmadığını söyledi. Çocukların anne karnına düştüğü andan bugüne gelinceye kadarki süreç için Tabip Odası Yönetim Kurulu’na soruşturma başlatılması gerektiğini ifade eden Gün, bilimsel ve kamu vicdanının bu dramı sineye çekemeyeceğini dile getirdi. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Oğuzhan Kavaklı, çekilen fotoğraf ve görüntülerin yayınlanmaması gerektiğini söyledi. Hastanenin yaptığının yanlış olduğunu vurgulayan Kavaklı, “Çocukların teşhir edilmesi, Anneler Günü’nde olumsuzluk oluşturur. Annelerin annelik duygusunu zedeler. İnsanlar sakat olan çocuklarının bile yaşama hakkının alınmasını istemiyor.” şeklinde konuştu.

Yedizlerin hikâyesi

Aralık 2004: Aile, anne Sibel Deniz’in yedize hamile olduğunu öğrendi.

3 Mart: Anne, hamileliğe devam dedi.

3 Mart: İzmir Aliağa Belediyesi ve Kaymakamlığı yardım kampanyası başlattı.

11 Nisan: Gebeliğin 16’ncı haftasında olan annede hafif kanamalar başladı.

13 Nisan: Hastane, aileden riskleri kabul ettiklerine yönelik imzalı belge aldı.

27 Nisan: Yedizlerin 2’sinin erkek, 3’ünün kız ve diğerlerinin bilinmediği açıklandı.

5 Mayıs: ‘Bebeklerden birini kaybetme ihtimali artıyor’ yönünde açıklama yapıldı.

7 Mayıs: Sibel Deniz, çocuklardan birini düşürdü. Deniz'in kanaması durmayınca diğer 6 bebek de sezaryenle alındı. Canlı olarak doğan bebekler hayatını kaybetti.

Haber ajansı ile anlaşan aile görüntü vermedi

İzmir Central Hospital Başhekimi ve Kadın-Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özer Gürbüz, yedizlerin ailesiyle ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. Gürbüz, basın toplantısından sonra annenin görüntüsünü almak isteyen basın mensuplarına, Deniz ailesinin görüntü konusunda bir haber ajansı ile anlaşma yaptığını, bu yüzden diğer basın mensuplarına görüntü çektirmek istemediğini ifade etti. Opr. Dr. Gürbüz, “Bu konu bizi ilgilendirmiyor. Ailenin kendi görüşü.” dedi. Bu arada bölgesel yayın yapan Yeniasır gazetesinin 3 Mayıs 2005 tarihli nüshasında Deniz ailesi ve anlaştığı haber ajansı ilişkileri konusunda bir haber yayınlandı. Haberde baba Deniz, “Ajans ile anlaştım. Beyanat ve görüntü vermem yasaklandı. Beyanat verirsem 200 milyar lira tazminat ödemek zorunda kalırım. Anlaşmayı çocuklarım için yaptım.” diyor.

Hamilelik döneminde uzmanlar ne demişti?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Uslu: 7 çocuğun doğması mümkün değil. Bu sayı 3’e düşürülmeli. Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Meral Tüzün: Şov yapmaya gerek yok. Yaşanmış örnekler var. Kadın Doğum Uzmanı Sedat Tolga: Yedizlerin yaşama ihtimali çok zayıf. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel: Kısırlık tedavileri esnasında çoğul gebeliği önlemek tüm hekimlerin etik sorumluluğudur. Tüp bebek tedavisi sırasında fazla embriyon vermemek ve aşılama esnasında çok fazla yumurta üretmemek amacımız olmalı.

Haber: İsmail Efe, Özdemir Özkan, Çağlar Avcı
Kaynak:  

Günün Önemli Haberleri