YDS için geri sayım başladı
Abone olÖSYM, bu yıldan itibaren yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemeye yönelik yapacağı Yabancı YDS yarın gerçekleştirilecek.
Resmi Gazete'de ocak ayında yayımlanan yönetmelik uyarınca, Kamu
Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (KPDS),
Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve içeriğinde
yabancı dil sorusu veya testi bulunan yabancı dil seviye belirleme
sınavlarını YDS adı altında tek bir sınavda toplandı.
KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleriyle ÜDS ve KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sınav ve yerleştirme işlemlerine katılacak adaylar, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için YDS'ye girecek.
Sınava 330 bin 796 aday başvurdu. YDS, 41 il merkeziyle Lefkoşa ve Bişkek'te yapılacak. Sınavda, adaylara 80 soru yöneltilecek. Saat 09.30'da başlayacak sınav, 150 dakika sürecek.
YDS ilkbahar dönemi sınavı, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunancadan yapılacak. Sonbahar dönemi sınavı ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılacak.
Adaylar aynı dönemde yalnız bir yabancı dilden sınava
girebilecek.
Sınavda, Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunanca dillerinde çoktan seçmeli sorulardan oluşan test uygulanacak. Diğer dillerde yabancı dilden Türkçeye ve Türkçeden yabancı dile çeviri şeklinde adaylara açık uçlu soru yöneltilecek. Çeviri için 150-200 sözcükten oluşan metinlerden yararlanılacak.
BU BELGELER GEREKECEK
Sınava girecek adayların, kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 08.30'da hazır olmaları ve yanlarında sınav giriş belgesini bulundurmaları gerekiyor.
Sınav giriş belgesinin ön yüzünde ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret bulunan adayların sınavı geçersiz sayılacak.
Adaylardan, sınava giriş belgesinin yanı sıra nüfus cüzdanı veya pasaport gibi tanıtıcı kimlikleri de sorulacak. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlarla askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum muvazzaf askerler için geçerli değil), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar kabul edilecek.
Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli sayılmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga, adayın güncel bir fotoğrafı ve TC kimlik numarasının bulunması, pasaportun süresinin de geçerli olması gerekiyor. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecek. Bu belgeleri eksiksiz yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, 2013-YGS'ye alınmayacak.
Hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç-gereç getirmemeleri gerekiyor. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete) ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.
Sınav binaları ve salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Kamera kayıtları, gerektiğinde kanıt olarak kullanılacak. Sınav başladıktan sonra adaylar, ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek.