Yaz ishalleri tehlikeli olabilir!
Abone olYazın gelmesiyle beraber yaşlı, çocuk demeden hemen herkesi ele geçiren yaz ishalleri tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan yaz ishalleri
ile ilgili önemli bilgiler verdi. İshalin, dışkılama sayısında
artışla beraber, dışkının şekilsiz bir hal alması olarak
tariflendiğini dile getiren Kayahan, "İshal nedeni ile bağırsak
hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama
ortaya çıkar.
Günde bir veya iki kez katı ve şekilli dışkılaması olan bir kişi, günde 3-4 kez veya daha fazla dışkılıyorsa ya da dışkı cıvıklaşmış, su gibiyse veya sümüksü olmuşsa ishalden bahsedebiliriz. İshale neden olan pek çok sebep vardır. Bu sebeplerin başında mikrobik ishaller gelmektedir. Bunun dışında çeşitli mide, bağırsak hastalıkları, hormonal hastalıklar, ani ısı değişimleri, stres, heyecanlanma, üzüntü, korku gibi psikolojik sebepler, malignite ve kullanılan antibiyotikler diğer sebeplerdir.
Yaz ishallerinin nedeni mikrobiktir. İshale neden olan mikroplar, bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir. Havaların ısınması ile yaz ishali nedeni ile polikliniklere müracaat edenlerin sayısında artış görülmektedir" dedi.
Isı artışı ile kişilerin su ihtiyaçları arttığını ve yaz aylarında daha fazla su tükettiğini anlatan Kayahan, "Sağlıklı ve temiz olmayan suların tüketimi veya bu sularla yıkanan meyve sebzelerin yenilmesi ile mikroplar vücuda girmiş olur. Her zaman kullanılan suların sağlıklı ve temiz olup olmadığı bilinemez. Hasta hayvan ve insanların dışkıları ile de sulara ve yiyeceklere kontaminasyon olabilir.
Dışkı ile kontamine olmuş sularda yaşayan, ishal nedeni
olabilecek çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Bunlar özellikle durgun
sulardan, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme
sularında uzun süre canlı olarak kalır ve çoğalır. Bu suların
kullanılması, içilmesi veya bu sularla yıkanmış veya hazırlanmış
gıdaların alınması ile mikroplar ağız yolu ile alınır, insanların
bağırsaklarına yerleşir.
Tuvalet hijyenine uyulmaması, el yıkanmaması ayrıca market ve şarküterilerde gıdaların uygun koşullarda saklanmaması yaz ishallerine neden olabilir. Sıcak havalarda yeterince soğuk ortamda saklanmayan gıdalarda bakteriler hızla çoğalır. Bu gıdaların alınması ile mikroplar direkt vücuda girmiş olur. Yaz ishalinde en önemli belirti sık aralıklarla ve sulu, cıvık şekilde dışkılamaktır. Dışkı sümüksü, iltihaplı, sulu ve bazen kanlı olabilir veya su gibi dışkılama görülebilir. Kalın bağırsak tipi ishallerde dışkı miktarı az ancak dışkılama sayısı fazladır, buna karşılık ince barsak tipi ishalde ise dışkı miktarı fazladır.
En sık görülen Giardia denilen protozoonun neden olduğu su gibi tariflenen ishallerdir. Bu tip ishallerin en ciddi ve öldürücü olanı ise dışkının pirinç suyu gibi tariflendiği kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Yaz ishallerinde diğer belirtiler, karın ağrısı, karında buruntu
hissi, bulantı, bazen kusma, yüksek ateş, baş ağrısı, yaygın vücut
ağrıları olabilir. Aşırı sıvı ve tuz kaybına bağlı olarak baş
dönmesi, senkop, bayılma, ağız kuruması, ciltte kuruma görülebilir.
Elektrolit kaybına bağlı olarak kalp damar sistemine, böbreklere,
sinir sistemine ait bulgular, ritm bozuklukları, böbrek yetmezliği,
şuur kaybı gibi belirtilerde olabilir.
Tedavi olarak kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve
mikrobik ishalde antibiyotik tedavisi gerekir" şeklinde
konuştu.