Yavuz Sultan Selim Köprüsü hızla yükseliyor

Abone ol

Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak olan 3. Köprü inşaatı hızla sürüyor. Ayakları 200 metreyi aşan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşaatı...

Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak olan 3. Köprü inşaatı hızla sürüyor. Ayakları 200 metreyi aşan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşaatını ve çevresini İhlas Haber Ajansı havadan görüntüledi.
İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Bin beş yüz kişilik ekibin ölüme meydan okuyarak yapımında çalıştığı üçüncü köprünün ayakları 200 metreyi aştı. Yaklaşık 320 metre yüksekliğe çıkacak olan köprü kulelerinin Ağustos ayında bitirilmesi planlanıyor.

RÜZGAR TESTLERİ YAPILDI
ICA’nın hayata geçirdiği 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde, köprünün doğal şartlara uygunluğunun önemine vurgulanırken, Köprünün dayanıklılığı ve rüzgara karşı direncinin ortaya çıkarıldığı testler Fransa’nın Nantes ve İtalya’nın Milano kentlerinde yapıldı.
Köprünün tasarımını yapan Fransız yapı mühendisi Dr. Michel Virlogeux’nun katıldığı testlerde köprünün önce tabliye ve kule modelleri çıkarıldı. Bilgisayar modellemesi üzerinden köprünün, pratik şekilde nasıl tepki vereceği ölçüldü.
Model maketlerine köprünün farklı inşaat aşamaları da göz önünde bulundurularak 6-7 aylık bir süreçte testler yapıldı. Test kapsamında köprü modelleri, 300 km/sa hızda esen rüzgara karşı test edildi. Son 40 yılda İstanbul’da kaydedilen en yüksek rüzgar hızı 130 km/sa olmuştu.

ANKRAJ KUTULARI YERLEŞTİRİLİYOR
Devasa köprünün kulelerinin yaklaşık 3’te ikisi bitti. Kayar kalıp sistemi sökülerek, tırmanır kalıp sistemine geçildi. Köprü kuleleri 200 metreyi geçerken, köprü kulelerine artık halatların yerleştirileceği ankraj kutuları konuluyor. Eğik askı halatlarının köprü kulelerine sabitlenmesi için konulan ankraj kutularının en büyüğü, yaklaşık 11 metre yüksekliğinde ve 61 tondan ağır olacak. 3. Köprü Avrupa Kule Sorumlusu Ömer Çeri, ise 208 metre yükseklikten itibaren ankraj kutularının konulmaya başladığını bildirdi. 4 adet köprü kulesinde 88 adet ankraj kutusu yer alacak. Çeri, ankraj kutularını kaldırma operasyonunun zorlu olmasına rağmen kule vinçlerinin kapasitesinin bu işlem için uygun olduğuna da dikkat çekti.

İHA HAVADAN GÖRÜNTÜLEDİ
İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün şantiyesini, çevresini ve kullanılacak güzergahı İhlas Haber Ajansı havadan görüntüledi. 58.5 metre genişliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü, geliş ve gidişleriyle 8 şeritli olacak. Köprünün ortasında ise 2 şeritli tren yolu bulunacak. Bin 408 metrelik orta açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü, 321 metre yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak. Köprünün işletmesi ise yapım dahil 10 yıl 2 ay 20 gün konsorsiyum tarafından yapılacak.
İÇTAŞ ile Astaldi ortaklığının inşaatını üstlendiği projede, en büyük rolü ise Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü oynuyor. Projenin tamamlanacağı 3 yıl sonunda ise bin 400 hektarlık alan ağaçlandırılacak. Projenin 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.

“SEYRETMEKTEN ZEVK ALIYORUZ”
Köprünün güzergahı olan Poyrazköyde ikamet eden vatandaşlar, yapımı devam eden köprü inşaatını seyrediyor. Özellikle köprüyü seyretmek için bazı vatandaşlar da alana gelerek çalışmaları izliyor. Köprü çalışmalarını izleyen vatandaşlar ise duygularını şöyle ifade etti:
“Seyretmekte zevk alıyoruz. Bu Türkiye’nin bir gururu. Yapılan işlemler insanlara hizmet verdiğinden dolayı bu hizmetlerden dolayı Türk Halkı olarak yararlanacağımızdan dolayı gurur duyuyoruz. İstanbul trafiğini büyük ölçüde azaltacak. Büyüklerimiz ona istinaden bu yola baş koymuşlar. Sebep olandan Allah razı olsun diyoruz. Gözle görülür şekilde köprüde yükselme var. Hizmet devam ediyor. Viyadükler falan hepsi beraberinde kısa zamanda bunu başaracaklar. Tekneyle gidip denizden de seyredenler oluyor. Plaj itibariyle yazın köyün nüfusunda artış var. Hava soğuk olmasına rağmen şu anda bile hafta sonları kıraathanelerde boş yer bulamazsınız. İnsanlar gelip seyrediyor. Seyretmekte de zevk alıyorlar. Burada köprünün yapılışında 2013 senesinin Şubat ayında başladı. İlk çalışmalar sırasında bende 4-5 ay çalıştım. Görüp fotoğrafını çekiyorlar. Sevenlerde oluyor.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri