Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış töreni canlı yayın
Abone ol3. Köprü olarak anılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış törenini canlı yayınla internethaber.com'dan takip edebilirsiniz.
İSTANBUL Boğazı'nın iki yakasını üçüncü kez bağlayacak olan
Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. Saat 16.00'da başlayacak
olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış törenini canlı yayınla
internethaber.com'dan takip edebilirsiniz.
BİNALİ YILDIRIM'DAN COŞKU DOLU KONUŞMA
Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi:
"Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin yıldönümü. İstanbul kapılarını açan Sultan Alpaslan'ın ruhu şad olsun. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için hayatını seve seve veren şehitlerin ruhu şadolsun."
İstanbul bir köprüler şehridir. İstanbul doğuyla batının
köprüsüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü aynı zamanda bir sanat
eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür.
Üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. 29 Mayıs 2013'te temeli
attık. O gün dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. İki yıl sonra
gazetenin birinde köprüden geriye iki kule kaldı dendi. O
manşetleri atanlar gelsinler İstanbul'un köprüsünü görsünler. Bu
köprüyü yapmaya karar verirken cumhurbaşkanımızla çok
düşündük.
TIRLAR ŞEHİR TRAFİĞİNE GİREMEYECEK
Güzergahları beraber inceledik. Dört tane güzergah inceledik, sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve tırlar yarından sonra şehir içine giremeyecek. İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak. "
AHMET ARSLAN: DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak şunları söyledi:
"Hainlerin hainliklerina inat biz gecemizi, gündüzümüze katacağız. 15 Temmuz bize yeni bir görev yükledi. Dünden daha çok çalışacağız. Nice projeleri hizmeye sokacağız. Bu eserin ortaya çıkmasında yer alan herkese çok teşekkür ediyorum. Projemiz ve bağlantısındaki otoyollar Türkiye ve dünyaya hayırlı olsun. "
"BUGÜN BİR BAYRAM GÜNÜDÜR"
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ise şöyle konuştu:
"Bugün burada bir tarih yazıyoruz. 15 Temmuz'da siz sokağa çıkmış olmasaydınız, biz bu tarihi anı yaşayamayacaktık. Bugün burada dünyanın her yerinden liderler var. Bugün bir bayram günüdür. Vatan evlatlarını şehit düşüren hainlere inat; bir olacağız ve bu vatan sonsuza dek özgür kalacak. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÖREN ALANINDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, tören alanına geldi. Erdoğan çifti kürsüden açılış alanındaki kalabalığı selamladı.
UÇAKSAVARLI ÖNLEM
Tören öncesinde üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı. Askeri araçlar tören boyunca güvenlik tedbirleri kapsamında görev yapacak.
GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU
Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde
ve boğazda devriye görevi yapmaya başladı. Boğazdan gemi geçiş
trafiği de tören nedeniyle durduruldu. İstanbul İl Jandarma
Komutanlığı'na ait bir helikopter tören alanı üzerinde devriye
uçuşları yaptı.
DÜNYA LİDERLERİ AÇILIŞTA
İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla bugün hizmete açılacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyol ve bağlantı yollarının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamının katılması bekleniyor.
148 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
RAYLI SİSTEM OLAN EN UZUN KÖPRÜ
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
3. KÖPRÜ NE KADARA MAL OLDU?
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.
Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
AĞIR VASITALAR ŞEHİR TRAFİĞİNE GİREMEYECEK
Başlangıcında öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, şu anda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden geçişlerini gerçekleştiren ağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak.
Köprünün Avrupa yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı. Anadolu yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak.
Bu arada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. Tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı 2018 sonunda hizmete açılacak.