Yatırımcılar piyasalardan ne bekliyor?
Abone olSPK Ocak Ayı Beklenti Anketi sonuçlarını yayınladı
Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK ) Ocak Ayı Beklenti Anketi'ne göre, katılımcıların yüzde 41'i önümüzdeki ay endekste artış bekliyor.
288 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan ankette gösterge bono faiz ine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 72'si önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı oran sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 47 olarak gerçekleşti. Altı aylık beklentilerde bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 19 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 27 oldu.
Katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay, yüzde 51'i önümüzdeki altı ayda ABD dolar ına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 48'e ulaştı. Katılımcıların yüzde 62'si önümüzdeki ay, yüzde 52'si ise önümüzdeki altı ayda avroda bir değişim beklemezken, yıllık dönemde değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 42 ile aynı oldu.
İMKB-100 endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 42'si önümüzdeki ay değişim beklemezken (bir önceki dönem sonuçlarında bu oran yüzde 51), yüzde 41'i artış bekliyor.
ANKET SONUÇLARI ŞÖYLE
Sonuçlar şöyle sıralandı:
''Altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 52'ye ulaşmıştır. İMKB işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 48'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 32 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 41 olarak gerçekleşmiştir. Altı aylık ve yıllık dönemler için ise artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 58'e ulaşmıştır.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 72'ye ulaşmıştır. Önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 54'ü özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 69'a ulaşmıştır.''