Yatırımcılar için altın rapor
Abone olDünya Altın Konseyi (WGC), altına ilişkin raporu açıkladı. Yatırımcılar için altın yine çekim merkezi.
Dünya Altın Konseyi (WGC), 2010 yılı ikinci çeyreğinde
toplam altın talebi yüzde 36 artışla 1.050 tona
yükseldi.
Konseyin 2010 yılının ikinci çeyreğine ait “Altına Talep Hareketleri Raporu”nda, Hindistan ve Çin’den gelen artan talep ile kamu borçlarındaki belirsizlik ve ekonomik iyileşme nedeniyle artan yatırım talebinin sonucu olarak 2010 yılı boyunca altın talebinin güçlü kalmaya devam edeceği kaydedildi.
WGC’nin raporuna göre, 2010 yılının geri kalan kısmında Hindistan ve Çin,genel talebin ve özellikle altın mücevherat talebinin artmasında ana itici güç olmaya devam edecek.
Perakende yatırım, Avrupa’daki altın talebinin sağlam kaynağı olmayı sürdürürken, uzun vadede Çin’deki altın talebinin kayda değer ölçüde artması bekleniyor. Yerli altın piyasasının büyümesini teşvik etmek için Çin Halk Bankası ve diğer beş kuruluş tarafından kısa bir süre önce yayınlanan raporun Çinli tüketicilerin altına yönelik taleplerinin artmasında etkili rol oynayacağı düşünülüyor.
WGC Yatırımlar Yönetim Müdürü Marcus Grubb, konuya ilişkin
değerlendirmesinde, ekonomik belirsizlikler ve altın gibi daha az
değer kaybeden ve daha yaygın menkul değer arayışının devam
etmesinin yakın gelecekte altın yatırımı talebini desteklemesinin
muhtemel olduğunu belirtti.
Kamu borcu seviyelerindeki ve avro konusundaki endişelerin
ışığında Avrupalı perakende yatırımcı talebinin de kayda değer
ölçüde arttığına işaret eden Grubb, “Geçtiğimiz çeyrekte, anahtar
konumdaki Asya piyasalarındaki altın mücevherat talebi yerel
fiyatların artması nedeniyle zorluklar ile karşılaştı. Devam eden
toparlanmanın güçlü bir işareti olarak bu önemli piyasada,
talepteki düşüş hızında bir yavaşlama olduğunu görmekteyiz”
ifadelerini kullandı.
2010 İKİNCİ ÇEYREĞİ İÇİN TALEP İSTATİSTİKLERİ
Konsey raporuna göre, 2010 yılı ikinci çeyreğindeki toplam altın
talebi yüzde 36 artarak 1.050 tona yükselirken, dolar değeri
açısından talep yüzde 77 artarak 40,4 milyar dolara çıktı.
Yatırım talebi ikinci çeyrekte, geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 118’lik artışla, 245,4 tondan 534,4 tona çıktı. Büyük ölçüde batılı olmayan piyasaları kapsayan fiziksel altın külçe talebi ise 2009 ikinci çeyreğinden itibaren yüzde 29 artarak 96,3 tonu buldu.
Küresel mücevherat talebinin 2010 yılının ikinci çeyreğinde güçlü kaldığına işaret edilen rapora göre, dalgalanan fiyat seviyeleri karşısında tüketim 2010 yılının ikinci çeyreğinde önceki yıl seviyelerinin sadece yüzde 5 altında kalarak toplam 408,7 ton oldu.
En büyük mücevher piyasası olan Hindistan’daki altın mücevherat talebi, önceki yıl seviyelerine kıyasla küçük bir değişme göstererek yüzde 2 azaldı ve 123 ton oldu. Yerel para birimi açısından değişim, yüzde 20 artışla 216 milyar rupi olarak gerçekleşti.
Çin, altın mücevherat talebinde yüzde 5 artışı görerek 75,4 tona yükseldi. Ton olarak talepteki artış olağandışı hava koşulları tarafından engellenirken, yerel para birimi değeri ile talep yüzde 35, yani 19,8 milyar yuan (RMB) oldu.