Yassıada ve Menderesle ilgili sır belge

Abone ol

27 Mayıs darbesinden 2 yıl önce Yassıada'nın hazırlandığı ortaya çıktı. Dahası, Menderes'in tüm görüşmeleri de dinlenmiş.

İlk kez TRT Haber'de yayınlanan çarpıcı belgelere göre, henüz darbe gerçekleşmeden 2 yıl önce” Yassıada”, mahkeme için hazırlanmış.

Dokümanlar; Celal Bayar, Adnan Menderes ve diğer siyasilerin avukatları ile görüşmelerinin de dinlendiğini ortaya çıkardı.

Darbecilerin basın ile ilişkilerine de ışık tutan belgeler darbeye giden süreci ve faaliyetleri gözler önüne seriyor.

27 Mayıs 1960 Türk demokrasisinin darağacına asıldığı gün olarak tarihe kazındı. Üzerinden 53 yıl geçen darbe sürecine ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı.

İlk kez TRT Haber'de ekrana gelen dokümanlar, darbe dönemine ışık tutar nitelikte.

DARBEDEN 2 YIL ÖNCE YASSIADA PLANLANMIŞ

O günleri yaşayanların sakladığı belgeler, darbecilerin 2 yıl öncesinden Yassıada'yı mahkeme olarak planladığını gösteriyor. Milli Birlik Komitesi de darbeden hemen sonra bu planı hayata geçiriyor.

Çarpıcı belgelerle ilgili bilgi veren Tarihçi Rasim Koç, "O anda bir karar verilmiş gibi. Yassıada işaret edildi ve sanıklar götürüldü. Hep böyle biliriz. Ama bu belge gösteriyor ki 1958 yılında darbe başarıya ulaşırsa DP'lilerin burada tutulacağı ile ilgili çalışmaların yapıldığını gösteriyor. Koğuşlar, mahkeme salonu vb." diye konuştu.

MENDERES'İ DİNLEMİŞLER

Savunmalarını hazırlayan Celal Bayar, Adnan Menderes ve diğer siyasilerin, avukatları ile görüşmelerinin de dinlendiği ortaya çıktı.

Tarihçi Rasim Koç,bu konuda da "Celal Bayar'ın avukatı ile yapacağı ortak savunmasını metin üzerinde çalışırken olaylarla ilgili karşılıklı konuşmaların çözüldüğünü ve bu bantlarında savcıya götürüldüğünü, savcının da bu bilgilere göre yeni iddianameler yazdığını görüyoruz" dedi.

DURUŞMAYI İZLEYECEK GAZETECİLER NASIL SEÇİLDİ?

Belgelerde, duruşmaları izleme talebinde bulunan gazetecilerin "mahzurludur veya değildir" şeklinde sınıflandırıldığı bilgisi de yer alıyor.

”Lehte haber yapacak gazetecilere, duruşmaları dinleme izni verildi” diyen tarihçi Rasim Koç, bu konuda da şunları ifade etti:

"Mesela Milliyet gazetesinden Çetin Altan bunlardan biri. Mesela Altan Öymen, mesela Oktay Ekşi. Karşısındaki bilgi mahsur görülmemektedir. Yassıada davasını dinlemesinde bir mahzur görülmemektedir. Yapacağı haberlerin içeriği adeta 27 Mayıs darbesini gerçekleştirenlerle paralel olacağı düşünülenler onaylanıyor."

Tarihçi Rasim Koç, belgelerin kendisine nasıl ulaştığı ile ilgili soruya ise “27 Mayıs'ta görev almış ama sadece emir komuta zinciri içinde görev yapmış bir subay vasıtasıyla" cevabını verdi.

27 MAYIS SERVET DARBESİYDİ
TUTUKLANACAKLAR LİSTESİNİ CHP HAZIRLADI
Darbe sırasında TBMM Başkanı olan Refik Koraltan'ın gelini Süleyla Koraltan ilk kez konuştu

Günün Önemli Haberleri