Yasin Börü davasında 'iyi ki yapmışız' deyince

Abone ol

Yasin Börü davası olaylı geçti. Son duruşmada yaşananları mağdurların avukatı Murat Sadak anlattı.

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesine ilişkin davada müdahil ailelerin avukatlığını yapan Murat Sadak, dün duruşmaya ara verildiği sırada, olayda oğlunu kaybeden baba Mehmet Gökguz'a sanıklarca "Kürtçe, 'İyi ki yapmışız' anlamında bir şey söylendiğini" bildirdi.

Sadak, AA'ya yaptığı açıklamada, davanın dün yapılan son celsesinde gizli tanıklar "Tunç" ve "Zümrüt"ün dinlendiğini anımsattı.

Gizli tanıkların, sanıklardan yaklaşık 10 kişinin olay yerinde olduğunu teşhis ettiklerini anlatan Sadak, "Ki bunların içinde, mahkemenin önceden savunmasını alma gereği duymadan tahliye ettiği kişiler de vardı" dedi.

Teşhisten sonra duruşmaya ara verildiğini belirten Sadak, "Salondan çıkarken maktul Hasan'ın babası Mehmet Gökguz'a yönelik Kürtçe 'İyi ki yapmışız' anlamında bir şey söylendi. Onun üzerine o da tepkisini gösterdi. Tepkisini gösterince onlar da Mehmet amcaya vurmaya çalıştı" diye konuştu.

Sadak, "Böyle bir şeyin söylenmesi tahrik değil midir? Haliyle tahriktir. Kim kendisini Mehmet Gökguz'un yerine koysa, tahrik olmaması için taş olması lazım" ifadelerini kullandı. "Sözü kimin söylediğini hatırlayıp hatırlamadığı" sorusu üzerine Sadak, "Yok, hatırlamıyorum. Sanık Sedat Çoban olduğu söylendi. Ben hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

Sedat Çoban'ın darbesinin Mehmet Gökguz'a gelip gelmediğini arbedede göremediğine dikkati çeken Sadak, bunun üzerine salondaki gençlerin öfkelendiğini ve taraflar arasında arbede çıktığını kaydetti.

İnsanların, avukatların araya girmesiyle sakinleştirildiğine işaret eden Sadak, müdahil avukatlarının, müvekkillerini daha sonra dışarı çıkardığını söyledi.

Mahkemenin, olay üzerine sonraki duruşmaları kapalı yapma kararı aldığını vurgulayan Sadak, bunun, yargılamanın aleniyeti ilkesine aykırı olduğunu ve itirazda bulunacaklarını bildirdi.

Sadak, "Mahkeme güvenliği sağlamak zorunda. Güvenliği sağlayamıyorsun diye, bu konuda zafiyet gösteriyorsun diye yargılama ilkelerinden taviz veremezsin. Bu dava, bütün kamuoyunun yakından takip ettiği bir dava. Bundan dolayı sadece taraflar değil, herkesin duruşmaya gelip seyretmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

İDDİANAME

İddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da, terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca, "DAEŞ üyesi oldukları" iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Maktuller ile olayda yaralanan Er'in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardığı ve bu kişileri aramaya başladığı aktarılan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine, bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydediliyor.

Silahlı kişinin kapıyı açarak, grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek, ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçünü kattaki camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları anlatılan iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği bildiriliyor.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü hatırlatılan iddianamede, ikametgahın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er'in daha sonra bulunduğu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er'in, sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı ifade ediliyor.

İddianamede sanıkların, 4 maktulü "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dörder, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan birer kez olmak üzere, beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede sanıkların, Er'in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

Günün Önemli Haberleri