Yaşar Nuri Baykal'dan çok oy aldı

Abone ol

USADEM'in yaptığı araştırmanın sonuçları çok çarpıcı.. Araştırmaya göre, Baykal'a halk desteği yüzde 2,4'e geriledi. Baykal bu kayıpla, Yaşar Nuri Hoca'nın gerisine düştü

USADEM tarafından yapılan ankete göre, halkla inatlaşan CHP hızla barajın altına gidiyor... Baykal’ın halk desteği de yüzde 2.4’e geriledi

BARAJIN ALTINDA KALIR

Anket sonuçlarını açıklayan USADEM Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Armağan, CHP’nin zihniyetini değiştirmediği takdirde bir sonraki seçimlerde kesinlikle barajın altında kalacağının ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Armağan, CHP’nin Atatürkçülüğü ve laikliği seçim malzemesi olarak kullandığını ifade etti.

CHP DEVLETÇİ PARTİ

Ankette yer alan, “CHP nasıl bir parti?” sorusuna katılımcıların yüzde 37’si “devletçi” cevabını verdi. Ankete katılan ve 28 Mart’ta CHP’ye oy verenlerin yüzde 45’i, bugün seçim olsa CHP’ye oy vermeyeceklerini belirtti.

% 95 BAYKAL’A KARŞI

“CHP’li seçmenin yüzde 95’i Deniz Baykal’ı istemiyor. Batılı bir ülkede böyle bir sonuç çıksa o genel başkan anında istifa ederdi.”

Yaşar Nuri, Baykal’ı solladı

USADEM tarafından yapılan anketin en çarpıcı sonuçlarından biri de; Baykal’ın halk desteğinin yüzde 2.4’e, CHP içindeki desteğinin ise yüzde 4.3’e gerilemesi... CHP’den istifa eden Yaşar Nuri Öztürk’ü CHP’nin başında “genel başkan” görmek isteyenlerin oranı bile yüzde 9.7... Buna göre; Yaşar Nuri, Baykal’ı ikiye katlamış durumda.

Uluslararası Stratejik Araştırma, Eğitim ve Danışma Merkezi (USADEM) Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Armağan, seçim sonrasında yaptıkları ‘’İzmir Siyasal Yapı’’ araştırması sonucuna göre, ‘’AK Parti’nin merkez sağa yerleşirken, CHP’nin hızla barajın altına doğru gittiğini’’ bildirdi.

Prof. Dr. İbrahim Armağan, düzenlediği basın toplantısında, 28 Mart yerel seçimleri sonrası bin 840 İzmirli seçmenle yapılan ve bin 650’sinin değerlendirmeye alındığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Armağan, İzmirli seçmenin, seçim sonuçları açısından AK Parti’yi yüzde 46, CHP’yi ise yüzde 34 oranında başarılı bulduğunu söyledi.

Araştırmaya göre; seçmenin yüzde 82’sinin CHP’nin seçimlerde aldığı sonucu ‘’yetersiz’’ bulduğunu, CHP’yi başarılı bulanların oranının yüzde 7 olduğunu belirten Armağan, bu oranın CHP’nin kemik oylarının oranıyla örtüştüğünü ifade etti.

CHP’nin İzmir’de aldığı sonucu başarılı bulanların oranının yüzde 50, başarısız bulanların ise yüzde 39 olduğuna dikkati çeken İbrahim Armağan, İzmirli seçmenin sadece yüzde 19’unun CHP’yi ‘’sosyal demokrat bir parti’’ olarak gördüğünü bildirdi. Prof. Dr. Armağan, araştırma sonuçlarına göre, seçmenin merkez sağda DYP ve MHP’ye şans vermediğini belirterek, araştırmayı şöyle değerlendirdi: ‘’Seçmene göre, yerel yönetim performansı açısından DYP’nin merkez sağı toparlamasını mümkün görmeyenlerin oranı yüzde 76, toparlayabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 9’larda kalmaktadır. MHP’nin milliyetçi sağı toparlayabileceğine inananların oranı yüzde 19 iken, ‘toparlayamaz’ diyenlerin oranı yüzde 71’ler civarındadır.’’

SEÇMENİN CHP’YE BAKIŞI

Armağan, seçmene yöneltilen ‘’son 20 yılda solun gerileme nedenleri’’ sorusuna 23.64 oranında ‘’Baykal yönetiminin yetersizliği’’, yüzde 20 oranında ‘’CHP’nin hedef kitlesinden uzaklaşması’’, yüzde 18 oranında ‘’Solun bölünmüşlüğü’’, yüzde 16 oranında ‘’CHP’nin statükocu olması’’, yüzde 14 oranındaysa ‘’CHP’nin sol ideolojiden uzaklaşması’’ seçeneklerinin sıralandığını anlattı.

İzmirli seçmenin sadece yüzde 19’unun ‘’CHP’yi sosyal demokrat bir parti’’ olarak nitelendirdiğini, yüzde 70’inin ise ‘’sosyal demokrat olmadığını’’ söylediğini dile getiren Armağan, yeni bir sosyal demokrat parti kurulması konusunda da İzmirli seçmenin tereddütlü olduğunu, buna yüzde 39’unun ‘’evet’’ derken, yüzde 49’unun ‘’hayır’’ dediğini belirtti.

CHP’nin yeniden yapılanmasını isteyenlerin oranının yüzde 53, istemeyenlerin oranının ise yüzde 35 olduğunu bildiren İbrahim Armağan, ‘’Seçmen CHP ve solun yeniden yapılanmasının, yeni bir kadroyla olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 48.51, yeni bir ideolojiyle olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 43.44 oldu’’ diye konuştu.Araştırmanın en ilginç sorularından birinin ‘’Bugün yeniden seçim olsa, yeniden aynı partiye oy verir misiniz?’’ şeklinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Armağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Şu anda bir seçim olsa, bugünkü yapısıyla CHP barajın altında kalacak gibi görünmektedir. CHP’lilerin yüzde 45.19 gibi önemli bir kesimi, yeniden CHP’ye oy vermeyeceklerini ifade etmektedir. CHP ve solun yeniden yapılanması için ise hiçbir lider belirgin biçimde öne çıkmamaktadır.”

Kaynak : Vakit

Günün Önemli Haberleri