Yasal tefeciliğe BDDK engel koydu

Abone ol

Bazı firmaların faktoring adı altında 'yasal tefecilik' yaptığına yönelik tespitleri dikkate alan Üst Kurul, ödenmiş sermaye şartını yüzde 50 oranında artırdı.

Zaman'ın haberine göre, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'na göre faktoring şirketlerinin ödenmiş sermayesi 7,5 milyon liradan daha az olmayacak.

Önceki uygulamada sermaye şartının beş milyon lira olduğunu aktaran finans çevreleri, Üst Kurul'un sektöre girişi zorlaştırmak için böyle bir karar aldığını söyledi. Ödenmiş sermayenin yükseltilmesinin ardından sistemdeki firmaların daha kredibil hale geleceğini aktaran Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ise her önüne gelenin bu işi yapmasının önüne geçileceğini kaydetti.

BDDK'nın yanı sıra Gelir İdaresi'ne bağlı denetim birimleri de faktoring şirketlerini gözlem altında tutuyor. Gelirler kontrolörlerinin yanı sıra hesap uzmanlarının incelemeleri sırasında bir faktoring şirketinin kayıt dışı işlemlerle tefecilik yaptığı ortaya çıkarılmıştı. İşletmeye 200 milyon liranın üzerinde vergi ve ceza tahakkuk ettirildi. Faktoring, müşteri alacaklarının faktoring şirketi tarafından peşin ödenmek üzere belli bir oranda kesilerek satın alınması olarak tanımlanıyor.

Faktoring sektörüne giriş şartlarını ağırlaştıran BDDK, finans sistemini ise rahatlatacak bir adım attı. Tüketici finansman şirketleri tarafından açılan kredinin kolaylaştırılması için yönetmelik taslağında değişikliğe gidildi. Örneğin sıfır bir araba almak için bayie başvurulması halinde taşıtın satış işleminin tamamlanması beklenmeyecek. Başvuruda bulunulmasının ardından düzenlenecek sözleşme sonrasında aracın teslim edilmesi beklenilmeden kredi verilecek.

Günün Önemli Haberleri